miten rikastuaJos pohdit kuinka rikastua, seuraavassa ideaa ja vinkkejä.

Suomessa on erinäisten arvioiden mukaan keskikokoisen suomalaisen kaupungin verran miljonäärejä eli 50 000 – 100 000.

Eli heidän omaisuuden arvokseen on arvioitu yli miljoonan euron verran. Näissä on mukana omaisuutensa perineitä, yrittäjiä, lottovoittajia, urheilijoita ja jopa ihan palkkatyöllä rikastuneita.

Mutta, miten sinä voisit rikastua? Tai vaurastua – ei onnellisuuteen edes tarvita (tutkimusten mukaan) miljoonia – myös tästä lisää alempana.

Käydäänpä ensin läpi niitä realistisimpia ja yleisimpiä menetelmiä kuinka ihminen voi tulla rikkaaksi:

1. Työllä rikastuminen onnistuu yleisimmin näin:

”Työllä ei Suomessa rikastu” saatat olla kuullut sanottavan. Usein se on totta. Suomessa on varsin maltilliset palkat myös asiantuntijoille ja johtajille – verrattuna suureen maailmaan. Mutta, palkkatilastojen kärkisijoilta löytyy yleensä lääkärit, toimitusjohtajat ja muut johtajat, rahoitusalan ihmiset jne.

Tai jos olet IT-alan ihmisiä – koodari tai muu sovelluskehittäjä – kannattanee hakeutua aloitteleviin ja suuren kasvupotentiaalin omaaviin startup-yrityksiin töihin. Niissä on usein mahdollista neuvotella itselleen osuus yrityksestä (jos olet osaava ja jonkin erityistaidon omaava ihminen). Ja sitten jos firma räjähtää isoksi, sinä saat hyvän siivun, kun olet yrityksen osaomistaja. Esimerkiksi Supercell kun myytiin japanilaiselle yhtiölle tuossa jokunen vuosi sitten, teki tämä kauppa monesta Supercellin ”perustyöntekijästä” miljonäärin.

Kun on oikeassa paikassa, oikealla osaamisella ja oikeaan aikaan, niin myös työntekijä voi rikastua Suomessa työtä tekemällä.

2. Yrittäminen – yleisin tapa tulla ”self made”-miljonääriksi

Suurin osa Suomen yksinyrittäjistä tienaa suurin piirtein saman verran tai vähemmän kuin keskipalkkainen ihminen. Siihen päälle vielä yrittäjyyden riskit, epävarmuudet ja stressitekijät.

Eli ei yrittäjyys mikään varma tie rikkauksiin ole. Kaukana siitä.

Mutta, jos on yrittäjähenkinen eikä voi sietää sieluttomassa korporaatiossa tai ärsyttävän pomon alaisuudessa työskentelyä, sitten on ryhdyttävä yrittäjäksi. Yrittäminen antaa suuremman mahdollisuuden rikastua kuin työntekijänä oleminen.

Oman yrityksen rakentaminen on vähän kuin oman talon rakentaminen. Sitä rakennetaan pikku hiljaa ja lopussa se on (mahdollisesti, jos tekee hyvää työtä) jopa satojen tuhansien tai jopa miljoonien eurojen arvoinen. Silloin sen voi vaikkapa myydä pois.

Moni yrittäjä tekee vuosikausia töitä nostaen vain pientä palkkaa, mutta lopulta rikastuu yrityskaupoilla, kun myy yrityksensä pois. Yrittäjän yksi tärkeimpiä taitoja tai kykyjä on ”lykätä palkintoa”. Pitää kyetä kieltäytymään tuhannesta eurosta nyt, jotta voi saada kymmenen tuhatta euroa vuoden päästä. Pitää kyetä elämään säästeliäästi monta vuotta, jotta voi tulla rikkaaksi 10 vuoden päästä. Harva tähän kykenee.

3. Kuinka rikastua nopeasti? Lottoa

Todennäköisesti ainoa tapa rikastua nopeasti on lotossa voittaminen.

Kyllä sieltä joku aina joskus voittaa ja rikastuu, eli jos lottoaminen on sinun juttusi, laita pikkupanos vetämään joka viikko. 5 euron sijoitus joka viikko ei kaatane kenenkään taloutta, mutta pidät yllä pientä mahdollisuutta rikastumiseen.

4. Kuinka tulla rikkaaksi sijoittamalla? Tiedä jotain mitä massat eivät vielä tiedä:

Oletetaan, että olet keskivertosuomalainen. Yli puolella suomalaisista on tilillä rahaa alle 5000 euroa.

Eli jos keskivertoihminen haluaa rikastua sijoittamalla, vaatii se melko suuret arvonnousut, suorastaan räjähdysmäiset arvonnousut sille sijoitukselle.

Kuten ammattisijoittajat sanovat, pitää ostaa silloin kun kaduilla on ”verta ja kaaosta” eikä silloin, kun oma mummosi tai taksikuski puhuu jostain uudesta ja ihmeellisestä sijoituskohteesta.

Siinä vaiheessa, kun ”kaikki” puhuvat jostain, silloin on yleensä liian myöhäistä.

No, mikä on se paras sijoituskohde juuri nyt, vuonna 2022?

Juuri nyt, kun maailmalla on käynnissä erilaisia sotia ja kriisejä, on hyvin vaikeaa sijoittaa. Mutta, täytyy muistaa, että vaikka tulisi iso talouskriisi, se ei tarkoita, että kaikki vain häviävät rahaa.

Talouskriisissä raha ei häviä mihinkään, vaan se vain vaihtaa omistajaa. Kuten Jari Sarasvuo on todennut jotain tyyliin ”lama on luoville ihmisille mahdollisuus”, se on totta. Kun rytisee, silloin pitää kyetä toimimaan.

Samalta mieheltä löytyy myös toinen hyvä sanonta, joka meni suunnilleen näin: ”se, joka oppii nopeiten, voittaa”. Eli, ala opiskelemaan. Lukemaan ja kuuntelemaan esim. Youtube-videoita, jossa puhutaan sijoittamisesta. Ei kukaan tule kädestä pitäen kertomaan, että nyt sijoita siihen osakkeeseen tai tähän kryptovaluuttaan. Kryptoista puheen ollen, nyt hereillä..

5. Vieläkö kryptovaluutoilla voi tulla rikkaaksi vuonna 2022?

Jotta voi ymmärtää tulevaisuutta, pitää ymmärtää menneisyyttä. Eli pieni historiapläjäys:

Tuossa vuosituhannen vaihteessa oli menossa IT-buumi.

Kaikki mikä liittyi tähän uuteen ja ihmeelliseen internetiin, oli kannattava sijoitus. Rytsölät ostelivat Lamboja sen minkä kerkesivät ja tavalliset ihmiset, jotka sijoittivat IT-osakkeisiin, saivat myöskin isoja voittoja.

kuinka rikastuaKryptovaluutat ovat sen sijaan se nykyajan ”uusi internet”.

Ne ovat vielä samanlaisissa lapsen kengissä kuin internet oli vuonna 1997.

Vain nörtit käyttivät nettiä ja tietokoneita tuolloin 90-luvun lopulla. Nykyään mummot ja papatkin selaavat niskat kyyryssä älypuhelintaan. Sama tullee tapahtumaan kryptovaluutoille.

No, jos haluaa rikastua kryptovaluutoilla, onko vuonna 2022 jo liian myöhäistä nousta ”kryptojunaan”?

Ei välttämättä. Toki isoimmat voitot on tehty esimerkiksi bitcoinilla 2010-luvulla, mutta on hyvin mahdollista, että bitcoinin voittokulku jatkuu vielä 2030-luvulle asti.

Pääasia on opiskella ja yrittää ymmärtää mihin tämä maailma on menossa lohkoketjun eli tämän kryptovaluuttojen taustalla olevan teknologian suhteen. Muista: se, joka oppii nopeiten, voittaa.

Aloita vaikka lukemalla seuraavat artikkelit:

Onko rikastuminen avain onneen?

Tutkimusten mukaan läntisessä maailmassa plus/miinus 100 000 euron vuositulot ovat se rajapyykki, jonka saavutettuaan ihmisen onnellisuus ”piikkaa” eli sen yli tienatut rahamäärät eivät merkittävästi nosta onnellisuutta.

Tuossa kohtaa laskut ja lainanlyhennykset saa hoidettua kivuttomasti, ruokaa voi ostaa ilman hintalappujen tuijottelua, voi ostaa uusimmat viihdelaitteet ja laittaa oman kodin nätiksi. Lomamatkoilla voi käydä silloin kun siltä tuntuu, jos maailmantilanteet sen sallii.

Mutta, kun edetään siitä 5-7 tonnin kuukausituloista ylöspäin, ihmisen onnellisuus ei enää kasva samassa suhteessa. Ihminen tunnetusti haluaa aina vain lisää ja lisää, kun tottuu johonkin.

Eli lähde mieluummin hakemaan sellaista satatonninääri-statusta tai hyväpalkkaista työtä kuin että haikailet pakkomielteisesti miljonääriksi. Ja, btw, jos et ole tyytyväinen arkeesi juuri nyt, miljoona euroa tilillä tuskin korjaa sitä ongelmaa.

Yhteenveto

Rikkaaksi voi tulla työtä tekemällä, lottoamalla, yrittämällä tai sijoittamalla. Näin muutamana esimerkkinä.

Mutta, mistään päin internetiä et tule löytämään mitään valmista kaavaa rikastumiseen. Rikastuminen ei nimittäin ole lampaiden tai orjamentaliteetin omaavien ihmisten hommaa. Eli ”reaktiivisten” ihmisten. Sellaisten, jotka alitajuisesti odottaa lupaa ”herralta” tai toisilta ihmisiltä.

Jos haluaa rikastua, pitää olla ”proaktiivinen” ihminen eli kyetä itsenäisee ja oma-aloitteiseen toimintaan, tekemään omia päätöksiä, pitää tuntea omat vahvuudet ja pelata niillä…

Mitä mieltä rikastumisesta? Kuinka tulla rikkaaksi 2020-luvulla? Kommentoi!

2 KOMMENTIT

  1. ”Mutta, kuten ammattisijoittajat sanovat, silloin pitää ostaa, kun kaduilla on verta ja kaaosta – eikä silloin, kun osakkeet ovat nousseet jo pitkän aikaa.” Tätä ihan perusseikkaa olen toisinaan ihmetellyt: kuka ostaa ylipäänsä mitään noussutta osaketta tuon ohjeen rinnalla? Ja ostaa pitää jonkun, jotta kurssi noteerataan siihen mihin nyt sitten noteerataankaan. Kääntäen olisi pakko myydä halvemmalla, siis alta kurssin jos mielisi tehdä kauppoja silloin kun kaikki noudattaisivat tätä ohjetta, mikä taas painaisi kursseja alaspäin jne. jolloin kurssithan pyrkisivät pysymään vakaina tai jopa koko ajan samoina eikä kasvua tapahtuisi! Tällöinhän saisi huonoa tai olematonta tuottoa investoinnilleen ja kiinnostus laskisi mikä painaisi haluttavuutta eli kurssia entisestään jne. Onko siis oltava joitain pölkkypäitä tai visionäärejä jotka suostuvat maksamaan ”ylihintaa”?

    Sitten:
    ”Tutkimusten mukaan läntisessä maailmassa plus/miinus 100 000 euron vuositulot ovat se rajapyykki, jonka saavutettuaan ihminen on onnellisimmillaan.” 100 000 euron vuositulot – plus miinus mitä? Tällainen ilmaisuhan ei kerro vaihteluväliä. Myöskin 200 000 euron vuositulot kattavat tuon sadan tuhannen vaatimuksen, mutta jos on vaihteluvälin plussaa liikaa tuleeko onnettomaksi?

Kommentoi

Please enter your comment!
Please enter your name here