Mihin kannattaa sijoittaa näinä hulluina aikoina, kun maailmaa moukaroidaan juuri nyt aivan uuteen uskoon? Tässä artikkelissa Hillomaisterin 10 ideaa.
Kun katsoo tätä maailman menoa taloudellisesta näkökulmasta…
- k-taudin käynnistämät toimitusketjuongelmat teollisuudessa (deglobalisaatio)
- Ukrainan tilanne ja siitä käynnistynyt ”taloussota”
- valtioiden kulujen räjähdysmäinen kasvu (uuden rahan luominen tyhjästä)
..alkaa tässä olemaan niin sanotusti tilanne päällä.
Eli, mitkä ovat ne parhaat sijoituskohteet näinä kriisivuosien, tai positiivisemmin ilmaistuna, suurten muutosten aikoina 2022-2030?
Miten turvata omaisuutensa arvo tai jopa kasvattaa sitä?
Seuraavassa 10 ideaa. Tämä ei ole sijoitusneuvontaa vaan yleisiä ajatuksia ja ideoita asioista, joihin mahdollisesti kannattaa sijoittaa, jos yksilö sellaiseen päätelmään omassa mielessään päätyy.
1. Kryptovaluutat ja lohkoketjuteknologia
Voi olla, että me eletään kryptovaluuttojen suhteen samanlaista aikaa kuin internetin kanssa vuonna 1997:
- vain nörtit tietävät mistä on kyse
- kovin hype ja kasvu on vasta edessäpäin (mummot ja papat alkoivat omaksua internetiä vasta joskus 2010-luvulla)
- kryptojen oma ”it-kupla” (internet-yritysten suuri romahdus vuonna 2000) kenties vielä odottaa siellä muutaman vuoden päässä
Eli, on vaikea sanoa mihin eri kryptovaluuttojen arvot menevät lyhyellä tähtäimellä (lähivuodet), mutta pitkällä, 5+ vuoden tähtäimellä, on melko väistämätöntä, että me mennään kohti digitaalisia valuuttoja ja koko yhteiskunnan ”tokenisoimista”.
Kaikki raha ja omistus siirtyy sinne ”uuteen internetiin” eli lohkoketjuun, joka tässä on ja tulee olemaan rakenteilla koko 2020-luvun.
Käytännön esimerkki siitä, millainen tämä ”uusi internet” voisi olla:
Tulee vaikkapa joku uusi bändi. He aloittelevat vanhempiensa autotallissa minibudjetilla. He alkavat latailla biisejä Spotifyhyn tai mikä tahansa uusi striimauspalvelu kyseessä onkaan sitten vuonna 2032. He ”tokenisoivat” koko bändinsä omistuksen eli laskevat liikkeelle tokeneita/kryptovaluuttaa, joiden avulla bändin fanit voivat ostaa niitä. Nyt kun he vielä ovat autotallitasolla, bändin tokeni on halpa. Jos joku, joka tykkää heidän musiikista, ostaa muutaman tokenin, ja 5 vuoden päästä tästä bändistä tulisi menestynyt, myös bändin tokenin arvo kasvaa. Näin bändin fanin ei tarvitse ainoastaan passiivisesti fanittaa idoleitaan, vaan hän voi myös osallistua tykkäämänsä muusikon menestykseen.
Edellä mainitussa esimerkissä kryptovaluutat ja lohkoketju tulevat tekemään levy-yhtiöt tarpeettomiksi. Tai, ainakin laskemaan niiden merkitystä entisestään. Sama juttu tullee tapahtumaan jossain määrin kaikille aloille seuraavan 10-15 vuoden aikana.
Kryptovaluutoissa ja lohkoketjussa on siis pohjimmiltaan kyse vallan desentralisoimisesta. Esimerkiksi Bitcoin vie vallan pankeilta ja jopa tyrannimaisilta hallituksilta, jotka saattavat yrittää jäädyttää ”tuhmien” kansalaisten pankkitilit, mikäli he omaavat vääriä mielipiteitä (näin esimerkiksi Kanadassa).
Lue myös: Top-5 parhaat kryptovaluutat 2022
2. Osakkeet (ja mihin osakkeisiin kannattaa sijoittaa vuonna 2022?)
Jopa 1,7 miljoonaa suomalaista omistaa osakkeita joko suoraan tai sijoitusrahastojen kautta.
Eli jos ylipäätään pohdit, ”miten aloitan sijoittamisen”, kuten Googlen tilastojen mukaan moni kysyy, niin helpoin tapa aloittaa on kenties suoraan sieltä omasta pankista. Siellä voi usein sijoittaa suoraan osakkeisiin tai sitten rahastoihin, jossa pankin sijoittajat eli salkunhoitajat tekevät sijoituspäätökset puolestasi. Eli siirrät heille rahaa ja he tuhoavat, ei kun siis, kasvattavat salkkusi arvoa parhaansa mukaan.
Osakemarkkinoilla suomalaiset tyypillisesti ostavat Nordeaa, Nokiaa, Elisaa sun muita isoja ja vakaina pidettyjen yritysten osakkeita.
Entä mihin kannattaa sijoittaa nyt näinä kriisien aikoina?
Jos ennen, 2010-luvulla, sijoitettiin kovan pöhinän omaaviin teknologiayrityksiin kuten Uberiin, Facebookiin ja Netflixiin, nyt 2020-luvulla trendi vaikuttaa kääntyvän kohti perinteisempiä kohteita kuten raaka-aineisiin ja hyödykkeisiin. Uraani, kulta, hopea, öljy…
Kun maailmassa on kriisiä, prioriteetit kääntyvät hauskanpidosta kohti aivan perusasioita.
Osakemarkkinoilla ollaan myös varsin mielenkiintoisessa tilanteessa näin kevättalvella 2022. Kaikki puhuvat mahdollisesta romahduksesta. Ja kun kaikki siitä puhuvat, ehkä sitä ei sitten ole tulossa? Tai sitten se tulee. Ken tietää.
3. Asunnot ja kiinteistöt (vieläkö kannattaa sijoittaa city-yksiöihin?)
Silloin aikoinaan, ehkä vuosi sitten, oli vielä kova asuntosijoitusbuumi päällä.
Jopa tavalliset ihmiset ostivat velalla yksiöitä ja siitä sitten vuokratuloilla lyhentämään tätä lainaa. Iltapäivälehtien otsikot kertoivat tyyliin ”Marjo-Riitta, 27, omistaa jo sata seitsemänkymmentä yksiötä ja hänellä on miljardi lainaa”.
Voiko tämä olla kestävä ratkaisu? Näköjään ainakin silloin, kun ajat ovat hyviä. Mutta tulevaisuus näyttää miten näille pirkoille ja pettereille käy.
Eri asia on, jos yksilön pankkitilillä makaa asunnon tai kesämökin verran rahaa kuten monilla suomalaisilla on. Silloin kysymys saattaa olla; uskallanko ja kannattaako pitää pankissa näin paljon rahaa vai ostanko sillä mieluummin jotain fyysistä ja konkreettista eli vaikkapa asunnon.
Se, että millaiseen asuntoon kannattaa sijoittaa vuonna 2022 ja tulevina vuosina, onkin sitten vaikeampi kysymys. Kerrostaloissa on kaikenlaisia riskejä; taloyhtiön taloudellinen hyvinvointi, tontin vuokra, tulevat remontit, riittääkö kyseiselle alueelle muuttajia eli millaisia vuokralaisia saa, voisiko valtio asettaa sääntöjä vuokranantajille esimerkiksi vuokrakaton jne.
Entä mökit ja omakotitalot? K-taudin myötä esimerkiksi ok-talojen kysyntä ja kotimaan matkailu on ollut isossa kasvussa. Mikäli etätyö- ja kotimaanmatkailutrendi vielä kasvaa, voi moni harkita city-yksiöiden sijaan sijoitusmökkien tai vaikka energiatehokkaan omakotitalon hankintaa.
4. Arvometallit eli esimerkiksi kulta ja hopea (tuli sota, kyberhyökkäys tai mitä tahansa – kultaan sijoittaminen kannattaa aina?)
Kulta ja hopea ovat kenties konkreettisimpia ja selkeimpiä asioita, joihin sijoittaa. Ne ovat luonnon omaa rahaa. Ne ovat olleet arvokkaita jo tuhansia vuosia.
Nämä arvometallit eivät ole pelkkiä bittejä jossain verkostossa (kuten eurot, kryptovaluutat ja osakkeet). Maat, joissa oma valuutta on epävakaa tai, joissa on ollut jopa äärimmäiseksi vietyä sosialismia tai muuta kriisiä, ovat ihmiset tottuneet kultaan sijoittamiseen.
Esimerkiksi Turkissa, jossa maan virallinen valuutta, liira on menettänyt viime vuosina paljon arvoaan suhteessa ulkomaan valuuttoihin, ovat ihmiset sijoittaneet paljon esimerkiksi kultaan. Kulta on siis hyvä inflaatiosuoja.
Jos pelkää kyberhyökkäyksiä tai muuta vastaavaa, joka voisi uhata tätä bitteinä olevaa omaisuutta, silloin on syytä sijoittaa kultaan, hopeaan tai muihin fyysisiin arvometalleihin.
Arvometalleja voi ostaa Suomessa esimerkiksi Jalonom Oy:lta tai Tavex Oy:lta (joko fyysisesti heidän myymälästään tai nettikaupasta).
Käytännössä menet siis esimerkiksi käteisen rahan kanssa tiskille ja kerrot mitä haluat ostaa. Esimerkiksi tällaisen yhden unssin (n. 30 gramman) kultakolikon:
Eli voit ostaa kolikon 2021,95 € hintaan.
Jos haluat myydä sen takaisin heille, he maksavat tuon 1764,01 €. Hyvä diili, eikö? Vitsit sikseen. Kulta ei sinänsä ole mikään lyhyen aikavälin sijoitus, vaan se on lähinnä ”vakuutus” tai hätävara. Tapahtui yhteiskunnassa mitä tahansa – sota, hyperinflaatio, iso pankkitilit sileäksi laittava pankkikriisi – kulta on turvasatama, jossa omaisuus on melko hyvässä turvassa.
Kultakauppiaiden hinnat seuraavat kullan maailmanlaajuista markkinahintaa, eli isossa talouskriisissä tuo ”Ostamme”-lukema voisi olla vaikkapa 3000 euroa. Kriisitilanteissa kauppiailla todennäköisesti ei olisi mitä myydä, koska kullan kysyntä olisi niin suurta. Jos nyt (03/2022) katsoo Tavexin verkkokaupan valikoimaa, niin useat kultalaatat ja -kolikot ovat loppuunmyyty, eli sieltä löytyy usean tuotteen kohdalta vain tuo ”ostamme”-kohta. Tämä antaa vähän sellaista signaalia, että moni on nyt hakemassa ”turvasatamaa” eli tulevaisuudenkestävää sijoituskohdetta euroilleen.
5. Sijoittaminen omaan itseen kannattaa (etenkin kun yhteiskunnassa kriisi)
Nyt ei puhuta mistään kylpylän lämpimässä altaassa lillumisesta ja karkin syömisestä sun muusta itsensäpalvomisesta.
Jos haluaa kehittyä ihmisenä, on mieluummin mentävä vaikkapa avantoon ja paastota. Ihminen kasvaa epämukavuusalueella.
Eli jos mietitään mihin kannattaa sijoittaa eikä ole paljoa rahaa (ja etenkin jos on paljon rahaa), olisi vastaus numero 1 kenties juuri tämä, eli oma kehollinen, mielellinen ja sielullinen kehitys.
Nyt kun me ihmiset ollaan tällaisia 24/7 ruudunvahtaajia ja some ja uutiset pitävät meidät kroonisessa stressitilassa, on hyvä välillä hypätä pois siitä oravanpyörästä ja tehdä sellaista henkistä inventaariota. Voi suorittaa esimerkiksi seuraavanlaisen mielikuvaharjoituksen kysyen itseltään:
Jos menettäisin kaiken ulkoisen eli asunto, citymaasturi, osakkeet, kryptovaluutat, säästöt tilillä, mökki, työpaikka, vaimo/mies – (mitä ikinä se sinun kohdallasi onkaan) mitä jäisi jäljelle? Kuinka pahasti romahtaisit?
Me eletään aikaa, jossa moni on rakentanut velkarahalla itselleen hyvin kiiltävän ulkokuoren. Jos nämä velat etenevät yhtäkkiä ulosottoon (kuten 1990-luvun lamassa kävi monille yrittäjille), ei jälki ole kovin nättiä.
Eli, sijoita omaan sisäiseen kehitykseen. Sijoita sellaiseen tietoon ja mielentilaan, jolla selviät mistä tahansa ”ulkoisista” haasteista. Niitä nimittäin on tulossa tässä lähivuosina. K-pöpö ja Ukraina ovat vasta lämmittelyä.
6. Metsät, tontit – vieläkö tähän vihreään kultaan kannattaa sijoittaa?
Suomalaiset ovat perinteisesti kovia sijoittamaan metsään.
Metsä on konkreettinen, fyysinen asia ja tätä meidän maapinta-alaa on rajallinen määrä. Omaan metsään voi myös mennä hengailemaan ja latailemaan omia akkuja. Omaan tonttiin tai metsätilaan sijoittaminen voi avata pääsyn myös pääsyn paikallisiin metsästysseuroihin, mikäli sellainen kiinnostaa.
Metsään voi sijoittaa myös ”virtuaalisesti” ostamalla jotain metsärahastoa.
7. Ruoka
Tätä kirjoittaessa ruoantuotantoon liittyvät kustannukset ovat räjähdysmäisessä nousussa ympäri maailmaa.
Ukrainan tilanteen johdosta esimerkiksi Unkari on lopettanut kaikkien viljojen viennin ulkomaille. Muissa maissa on samansuuntaisia signaaleja. Voi siis olla, että tulevaisuudessa korostuu ruoan omavaraisuusaste.
Me olemme tottuneet siihen, että ruokakaupasta saa mielinmäärin ostaa sitä mitä haluaa. Lihaa, kananmunia ja muuta eläinproteiinia voi ostaa vielä nyt kevättalvella 2022 niin paljon kuin haluaa ja vielä kohtuu hintaan.
Tulevaisuudessa voi olla tilanne, että meillä jokaisella on jokin CO2-kiintiö käytettävissä per kuukausi. Eli saat ostaa x grammaa lihaa tai x määrän kananmunia per kuukausi. Kiintiölaskurit ovat integroitu siihen keskuspankkien luomaan digieuroon, jotka automaattisesti ilmoittavat kiintiösi. Kun piippailet ostoksiasi siinä automaattikasalla (tai tilaat netistä), sinulle ilmoitetaan, mikäli kiintiöt ylittyy. ”Computer says no, käy viemässä jauhelihapaketti takaisin hyllyyn ja hae irtokarkkia tilalle, että pysyt tyhmänä”.
Tulevaisuudessa laadukkaan ruoan saatavuus laskee ja hinta nousee.
Jos haluaa sijoittaa jollain tavalla ruoka-alaan, lienee tulevaisuuden trendinä kaksi ääripäätä:
- ”vihreät ruoat”: kasvis- ja hiilihydraattipohjaiset ruoat kuten ötökkäburgerit, kauramaidot, vegaaniruoat
- ”syntisten ihmisten epävihreät ruoat”: pienten tilojen tuottamat, laadukkaat ja mahdollisimman luonnonmukaisesti tuotetut lihat, kananmunat ja muut eläinperäiset tuotteet
Ruoka on todennäköisesti hyvin merkittävässä roolissa Suomessa ja maailmalla tulevina vuosina.
8. Energia
Energia on ruoan ohella toinen tähän asti itsestäänselvyytenä pidetty asia, joka on hyvinkin merkittävässä roolissa jo tänä vuonna, 2022.
EU ja länsimaat ovat nimittäin jostain syystä päättäneet tehdä taloudellisen itsemurhan lopettamalla energian ostamisen Venäjältä.
Osakemarkkinoilla voi sijoittaa energiantuotantoon liittyviin osakkeisiin. Tai yksilö voi parantaa oman asuntonsa energiatehokkuutta. Voi ”sijoittaa” aurinkopaneeleihin tai muuhun energiaomavaraisuuteen.
Ajoneuvoalalla siirrytään yhä enemmän polttomoottoreista kohti sähkömoottoreita. Vieläkö Teslan osake jatkaa nousuaan? Vai olisiko tarjolla jotain vähemmän tunnettuja sähköajoneuvoihin liittyviä yhtiöitä ja niiden osakkeita?
9. Taide, keräilyesineet
Jos euron arvo alkaa laskea kuin Zimbabwen dollari 00-luvulla, ihmiset alkavat miettiä kaikkea mahdollista fyysistä ”reaaliomaisuutta”, johon sijoittaa nämä yhä kiihtyvämmällä tahdilla arvottomammaksi käyvät leikkirahat.
Jos euroja on siunaantunut paljon ja fyysistä säilytystilaa riittää, on siirryttävä fyysiseen arvotavaraan sijoittamiseen:
Taidetta, design-huonekaluja, tiettyjä klassikkoautoja…
Nämä saattavat olla hyviä sijoituskohteita sellaiselle, joka tietää mitä tekee.
10. Terveysalaan ja omaan terveyteen sijoittaminen kannattaa
Me länsimaalaiset ollaan hyvin sairaita ihmisiä. Fyysisesti, mielellisesti, sielullisesti.
Katsopa mitä tahansa suomalaista kaupunkia. Kaupungin suurin rakennus on todennäköisesti sairaala tai mielisairaala. Joka puolella rakennetaan uusia jättisairaaloita.
Ja koska me ihmiset halutaan aina joku ”äppi”, älysormus, kasvomaski, pilleri, piikki tai joku muu ulkoinen ratkaisu kaikkeen, niin terveysalallahan riittää kysyntää nyt ja tulevaisuudessa.
Jos olisi osannut sijoittaa kasvomaskeja myyvään verkkokauppaan vuoden 2020 alussa, niin olisi saanut hyvät voitot. Jos olisi hoksannut ostaa Modernan osaketta tammikuussa 2020 alle 20 dollarilla ja myydä syyskuussa 2021 yli 400 dollarilla, niin se olisi ollut ainakin rahallisesti hyvä sijoitus. Eettisesti ottaen näistä tuotteista voi olla montaa mieltä.
Ehkä voi etsiä myös mielenkiintoisia startup-yrityksiä, jotka keskittyvät tulevaisuuden megatrendien kuten syövän, Alzheimerin ja muiden neurologisten ongelmien ratkaisuun.
Mutta, jos unohdetaan taloudellinen hyötyminen toisten ihmisten pahoinvoinnista, paras tapa sijoittaa terveyteen, on sijoittaa omaan terveyteen:
Laadukas ruoka, hyvät unet, liikunta, itsensä kehitys, omien sielullisten ongelmien käsitteleminen ja mahdollinen ratkaiseminen. Kun ihminen on fyysisesti terve, alkaa myös mieli tuottamaan laadukkaampia ajatuksia. Ja kun haluaa tehdä hyviä taloudellisia päätöksiä ja sijoittaa rahansa oikein, on rationaalinen ajatuksenjuoksu hyvin tärkeä asia.
Yhteenveto
Sijoittaminen vuonna 2022 on varsin haastava laji.
Pitää ymmärtää mihin maailma on menossa ja löytää jokin ”oma juttu”. Pitää löytää sellainen sijoituskohde, jota itse ymmärtää, jonka tulevaisuuteen itse uskoo ja jossa on itselleen sopiva määrä riskiä.
Jos sijoituskohde alkaa aiheuttaa vaikeuksia saada illalla unta, niin sitten kannattaa miettiä jotain muuta ratkaisua. Pitää laittaa rahat johonkin, joka tuo mielenrauhan. Kuten englannin kielessä on sanonta, ”to die by your own sword”. Jokaisen pitää tehdä omat, henkilökohtaiset ratkaisut, joiden kanssa pystyy elämään – oli lopputulos mikä tahansa. Eli vaikka ostaisi bitcoinia nyt 40 tonnin kappalehintaan ja se romahtaa 5 tonniin, pitää kyetä seisomaan kohtalaisen suorana ja ottamaan romahdus vastaan kuin mies/nainen/henkilö.
Älä usko suoralta kädeltä kenenkään yhden ihmisen sijoitusvinkkejä – oli se sitten Hillomaisteri, Wincapitan perustaja tai oman pankin sijoitusneuvoja.
Tee aina oma tutkimustyösi ennen päätöstä sijoittaa johonkin.
Mihin sinun mielestäsi kannattaa sijoittaa? Mitkä ovat ne pienen pahan Putinin, sodan ja muiden kriisien kestävät sijoituskohteet vuonna 2022? Kommentoi!