parhaat kryptovaluutat 2022Mitkä ovat ne parhaat kryptovaluutat vuonna 2022?

Eli käytännössä:

Mitä kryptovaluuttaa kannattaa ostaa, jotta voit ensi vuonna ajella Lamborghinilla tai päivittää vaimoa?

Jos hetki ollaan tosissaan, niin käydäänpä läpi näitä tämän vuoden kuumimpia virtuaalivaluuttoja.

Tämä ei ole taloudellista neuvontaa vaan yleistä pohdintaa tämän hetken mielenkiintoisimmista (Hillomaisterin eli yhden ihmisen mielipide) virtuaalivaluutoista:

1. Bitcoin – paras kryptovaluutta nyt ja 5 vuoden päästä?

paras virtuaalivaluutta bitcoinAloitetaan sillä ”tylsällä” ja itsestäänselvällä vaihtoehdolla.

Bitcoin eli digitaalinen kulta. Se aito ja alkuperäinen. Mikään valtio tai yritys ei voi kajota bitcoineihisi vaikka kirjoittelisit mitä tuhmia asioita sosiaalisessa mediassa.

Ainoa mihin valtio voisi puuttua, on todennäköisesti se, että kryptovaluuttavälittäjät eivät voisi myydä bitcoineja euroiksi (tai muuksi sen maan viralliseksi valuutaksi), eivätkä sallisi näiden eurojen kotiutusta kyseisen maan pankkitileille.

Kun katsotaan mitä tapahtuu Venäjällä, Ukrainassa tai Kanadassa, jossa ihmisiltä on jopa estetty pääsy pankeissa oleviin rahoihinsa, olisi bitcoin ollut näille yksilöille turvallisempi paikka säilöä säästöjään. Kun tämä ”vanhan purkamisen vuosikymmen” eli 2020-luku tästä vielä etenee ja tässä mennään kriisistä kriisiin, niin todennäköisesti bitcoinin rooli vain kasvaa.

Hillomaisterin mielipide: Bitcoin sopii sellaiselle, joka haluaa vain siirtää osan säästöistään johonkin muuhun kohteeseen ja paikkaan kuin euroon ja pankkitiliin. Se sopii sellaiselle, joka haluaa vain ostaa kryptovaluuttaa ja unohtaa koko jutun vaikkapa 5 vuodeksi.

Lue lisää: Bitcoin-sijoittaminen

2. XRP – jopa pankit ja keskuspankit kiinnostuneita Ripplen teknologiasta

paras kryptoXRP jakaa kryptokansaa vahvasti kahtia. Osa ajattelee sen olevan liian sentralisoitu, tai liian sidottu Ripple-yritykseen tai että se on pankkiirien kolikko. Eli se voisi olla juuri se mistä varoittelin tuossa bitcoin-kohdassa ylempänä.

Vuoden 2022 alussa, kun tämä Venäjän ja Ukrainan konflikti alkoi, ei mennyt montaa päivää, kun alettiin puhua venäläisten pankkien sulkemisesta pois SWIFT-pankkijärjestelmästä.

Mitä Ripple eli XRP:n taustalla vahvasti vaikuttava yhtiö on rakentanut viimeiset 5+ vuotta? Korviketta SWIFT-maksujärjestelmälle (joka on kehitelty joskus 1970-luvulla).

XRP:n idea – Hillomaisterin ymmärryksen mukaan – on toimia sellaisena ”backend”-valuuttana, joka yhdistää maailman eri maiden valuutat (tulevat CBDC:t eli keskuspankkien digitaaliset rahat) keskenään yhteen verkostoon. Se mahdollistaisi nopeat rahasiirrot (sekunneissa) siinä missä kansainvälisissä SWIFT-siirroissa menee jopa päiviä.

Tätä artikkelia kirjoittaessa Ripple käy USA:ssa oikeustaistelua paikallista viranomaista, SEC:tä vastaan, jossa on kyse siitä, onko XRP kryptovaluutta rahaa vai arvopaperi. Oikeuspäätös saattaa tulla vuoden 2022 aikana ja saattaa käynnistää (vihdoinkin) XRP:n etenemisen kohti all time high -arvoaan, joka oli noin 3 euroa vuonna 2018. Tätä juttua kirjoittaessa 03/2022, yhden XRP:n arvo on 0,70 €.

Pitkällä tähtäimellä, jos XRP:n rooli maailman eri valuutat yhdistävänä ”siltavaluuttana” toteutuu, voi se aiheuttaa hyvinkin isoja arvonnousuja. Tai sitten ei?

3. Cronos (CRO) eli Crypto.com Coin – isossa kasvussa olevan kryptosivuston oma kryptovaluutta

crypto.com kryptovaluuttaViimeiset pari vuotta Crypto.com -kaupankäyntialusta on ollut kovassa kasvussa.

Vuoden 2022 Superbowlissa oli Crypto.comilla oma mainos. Los Angelesissa on nimetty entinen Staples Center -urheiluareena Crypto.com Arenaksi. Formula ykkösissä on mainostettu näyttävästi Crypto.comia. Näyttelijä Matt Damon on puljun mainoskasvo.

Crypto.comia (ja samalla CRO-kolikkoa) kasvatetaan nyt isolla rahalla ja pöhinällä.

Suomalaiset ovat ottaneet innolla vastaan Crypto.comin tarjoaman fyysisen Visa-kortin, jolla voi tehdä jokapäiväisiä ostoksia, ja ansaita niistä 2-5 prosenttia ”cashbackia”. Nämä bonukset maksetaan CRO-kolikoina Crypto.com-tilillesi, eli käytännössä; ostat kaupasta jotain 100 eurolla, saat Crypto.com-tilillesi 2 euron edestä CRO-kolikoita.

Hillomaisterin kutina on se, että Crypto.comiin sijoittaminen voi olla vähän sama juttu kuin Amazoniin sijoittaminen vuonna 2000 tai Facebookiin sijoittaminen vuonna 2010. Crypto.com ei ole suunnattu meille autistisille kryptonörteille vaan tavallisille ihmisille. Ja se massojen, tuulipukujen, mukaantulo tälle alalle on vasta alkamassa.

4. The Sandbox (tai muu metaverseen liittyvä kryptovaluutta) – riskisijoitus?

hyvä kryptovaluutta sandboxMetaversea tai metaversumia ryhdyttiin puskemaan isosti viime vuonna, kun Facebook’kin otti ja muutti yrityksensä nimeksi Meta. Nyt myös Microsoft, Nvidia ja monet muut suuryritykset rakentelevat omia metaverse-projektejaan, jotta tulevaisuuden lapsilla olisi paikka, jossa ”hengailla” ja leikkiä ja viettää onnellista digielämää.

Me ollaan metaversen suhteen ehkä samassa tilanteessa kuin internetin kanssa vuonna 1995. Vain nörtit ymmärtää mistä on kyse ja itse laitteet ja ohjelmistot ovat vielä yhtä alkeellisella tasolla kuin joku virtsankeltainen MikroMikko-merkkinen PC-tietokone vuodelta 1992.

Eli mikä on se paras kryptovaluutta, jolla ratsastaa ja hyötyä tässä metaverse-buumissa?

Yksi vaihtoehto on Sandbox (SAND). Se on jonkinlainen peli metaversessä, jossa voi ostaa omaa maata ja mitälie hevonpaskaa. En ymmärrä, mutta kansa tykkää pelata. Toinen vaihtoehto lupaavista metaverse-kryptoista on Enjin (ENJ), joka liittyy NFT:ihin eli digitaaliseen taiteeseen ja muuhun ”hyödylliseen”. Tai sitten esimerkiksi Metaverse Index (MVI). Kyseisen tokenin arvo muodostuu 16 eri metaverse-projektin yhdessä muodostamasta arvosta.

Koko metaverse-ala on vielä nuori, mutta hypen avulla voidaan ratsastella ja löytää isoja arvonnousuja, JOS osaa bongata ne oikeat projektit ajoissa. Tutustumisen arvoinen ala.

5. Polkadot – Web 3.0 -projekti (isoja juttuja muhimassa vuodelle 2022?)

parhaat kryptovaluutat polkadotPolkadot on myös tunnettu kryptovaluutta (ja teknologia), joka on monen talousihmisen mielestä halpa ostos tämän hetkisellä alle 20 euron kappalehinnallaan.

Polkadot eli DOT on teknologia, joka yhdistää eri lohkoketjut toisiinsa. Eli koska lohkoketjualalla on monia eri teknologioita ja verkostoja (esim. bitcoinin oma lohkoketju, Ethereumin ERC-20-verkosto jne) Polkadotin idea on saada nämä verkostot kommunikoimaan keskenään.

Polkadotin taustalla on Web3 Foundation, jonka perustaja Gavin Wood on ollut perustamassa aikoinaan myös Ethereumia. Polkadot on saanut rahoitusta jo yli 200 miljoonaa dollaria eli sen taustalla on a) alan kovimpia ammattilaisia ja b) alan suurimpia rahoittajia.

Ja nyt kun tämä Ukrainan ja Venäjän välinen ”sota” alkoi, niin Ukrainan valtion virallinen Twitter-tili kertoi vastaanottaneensa rahalahjoituksen Polkadotteina:

paras kryptovaluutta 2022

On tämä outo sota. No. Ei nyt puhuta siitä. Laitetaan mieluummin joku Ukrainan lippu some-tilille ja rukoillaan ukrainalaisten puolesta. Mutta, Polkadot voi olla mielenkiintoinen kryptovaluutta nyt ja jopa tulevaisuudessa.

Muutama vinkki, joilla vältät pahimmat taloudelliset katastrofit

1. Älä usko suoralta kädeltä somessa kiertäviin hype-kryptoihin

TikTok on todennäköisesti pahin paikka ottaa taloudellista neuvontaa vastaan.

Myös moni tubettaja tekee rahaa vastaan videoita jostain kryptovaluutoista. Eli kyseisen kryptoprojektin vetäjät ottavat yhteyttä tubettajiin, sanovat, että ”teetkö tällaisen videon tästä kryptosta, saat sata tonnia”. Eli vaikka joki ”idoli” hehkuttaa jotain asiaa, se ei välttämättä tarkoita, että hän itse uskoo siihen. Bisnes on bisnestä.

Myös YouTubessa kryptoaiheisten videoiden kommenttiosiossa näkyy usein lyhyt kommentti, jossa mainitaan jokin uusi kryptovaluutta ja sitten kyseiselle kommentille on satoja tykkäyksiä. Feikkiä.

Joskus nämä hypekolikot voivat tuottaa kylmäpäiselle sijoittajalle 100-kertaisen voiton, mutta usein amatöörisijoittajat löytävät ne liian myöhään ja he sijoittavat vasta silloin kun hinta on korkeimmillaan ja silloin on jo liian myöhäistä. Todennäköisimmin nämä uudet projektit löytää jostain keskustelupalstojen ja Telegram-kanavien syövereistä.

Kannattaa siis itse opiskella ja itse tulla omiin johtopäätöksiin mitä ostaa ja mitä ei osta. Ja ostaako ylipäätään kryptovaluuttaa.

2. Pyri erottelemaan mielessäsi hype-kolikot ja tulevaisuudenkestävät kolikot

Kryptoissa voi siis tehdä hurjia määriä rahaa, jos tietää mitä tekee ja on tuuria mukana.

Jos osaisi löytää sen seuraavan Dogecoinin tai Shiba Inun tai muun ”meemi-kolikon”, voisi tavallinen palkansaaja suorastaan rikastua hyvinkin nopeasti. Tonnin voisi hyvällä tuurilla muuttaa useaksi sadaksi tonniksi.

Voi olla, että jos löytää ne uudet tulokkaat esim. peli-, metaverse- tai muista ”viihdeprojekteista”, jotka räjähtävät suosioon nuorten keskuudessa, siellä voi nähdä niitä hurjimpia arvonnousuja.

Mutta, suurimman osan pää ei kestä tällaisten riskiprojektien kanssa uhkapelaamista. Täten järkevämmäksi muodostuu opiskella ja etsiä näitä tulevaisuudenkestäviä kohteita.

Kysy itseltäsi; mikä projekti on todennäköisimmin jokapäiväisessä käytössä vielä vuonna 2025 tai 2030? Mistä projektista on oikeasti hyötyä ihmisille?

3. Sijoita vain sen verran kuin on varaa hävitä

Jos lähdet hakemaan jotain 100x arvonnousua jollekin tuntemattomammalle kryptovaluutalle, kannattaa siihen sijoittaa vain sen verran kuin on varaa hävitä.

Myös tunnettuihin kryptovaluuttoihin kannattaa sijoittaa vain sen verran kuin on valmis häviämään. Sama juttu missä tahansa asiassa elämässä. Pitää ”omistaa” kaikki virheensä. Tekee vain sellaisia päätöksiä, joiden kanssa pystyy elämään – oli lopputulos mikä tahansa.

Nyt kun tätä maailman menoa seurailee, moni ajattelee myös pankkitalletuksista samoin –  pitää pankkitilillä vain sen verran euroja kuin on varaa hävitä.

Yhteenveto

Tämä lohkoketju- ja kryptovaluutta-ala on todennäköisesti vielä hyvin ailahteleva tämän 2020-luvun:

Eri valuuttojen arvot sahaavat voimakkaasti ylös ja alas. Ehkä jossain vaiheessa tulee kryptojen oma ”IT-kupla” ja paljon kryptovaluuttaprojekteja kuolee pois ja monen ellei jopa kaikkien arvo romahtaa.

Kunnes. Joskus lähempänä 2030-lukua ala alkaa rauhoittua, sieltä paljastuu ne vakaimmat projektit (sen ajan amazonit, googlet ja applet), arvojennousut ja -laskut rauhoittuvat, koko yhteiskunta on ”tokenisoitu” ja siirretty lohkoketjuun. Eli tämä 2020-luvun vuosien haasteena sijoittajalle on löytää ne tulevaisuuden ”amazonit”.

Täytyy muistaa, että 2000-luvun IT-kuplassa itse Amazonin osake romahteli jostain 100 dollarista noin 10 dollariin. Nykyään se pyörii jossain 3000 dollarissa.

Sen takia bitcoin-sijoittajilla on usein se nikemäinen sijoittamisfilosofia, että ”just hodl it.”. Moni yksinkertaisesti sijoittaa bitcoiniin ilman aikomustakaan myydä tai käyttää niitä. Katse on jossain siellä kaukana vuosien päässä.

Mikä on sinun mielestäsi paras kryptovaluutta vuonna 2022? Kommentoi.

Kommentoi

Please enter your comment!
Please enter your name here