bitcoin kokemuksiaTässä artikkelissa Hillomaisterin Bitcoin-kokemuksia ja yleistä tietoutta aiheesta.

Joko olet valmistautunut aikamme suurimpaan talouskriisiin ja uuteen uljaaseen maailmaan?

Siinä rytäkässä bitcoin saattaa olla varsin merkittävässä roolissa, joten kannattaa tutustua aiheeseen hyvissä ajoin.

Eli tässä käytännönläheistä, ja toivon mukaan helposti ymmärrettävää, tietoutta siitä mikä on bitcoin, miten sitä voi ostaa ja mikä sen merkitys on (/saattaa olla) tulevaisuudessa:

1. Mikä on Bitcoin?

Bitcoin (lyhenteeltään BTC tai XBT) on kryptovaluutta. Eli sitä ei ole olemassa fyysisesti vaan se on vain digitaalista valuuttaa, joka perustuu avoimeen lähdekoodiin.

Nykyään, kun siirrät rahaa toiselle ihmiselle, menee se aina pankin kautta:

bitcoin kokemuksia keskustelu

Eikö vain? Pankki hallitsee/ylläpitää rahojasi ja rahasiirtojasi.

Bitcoin, joka on lohkoketjuun perustuva kryptovaluutta, siirtyy puolestaan suoraan ihmiseltä ihmiselle:

mikä on bitcoin

Lohkoketjussa olevat laitteet kaikki toimivat yhdessä ja jokainen rahasiirto jää lohkoketjun koodiin muistiin. Bitcoinia ei siis omista tai hallitse kukaan tai mikään yksi taho vaan kaikki koodi on desentralisoitu ja hajautettu kaikkien lohkoketjussa olevien laitteiden (ja ne omistavien ihmisten) kesken.

Bitcoin on ollut olemassa vuodesta 2009 ja sen käynnisti huhujen mukaan Satoshi Nakamoto -niminen henkilö. Toisten huhujen mukaan Satoshi on vain keksitty hahmo ja Bitcoin olisi piiloeliitin suunnittelema valuutta ihmiskunnan täydelliseksi orjuuttamiseksi.

Mutta, oletetaan, että bitcoin on valuutta, joka tuo ”vallan” takaisin kansalle. Sitä ei hallitse mikään keskuspankki vaan sitä voivat ihmiset vapaasti siirrellä toisilleen.

Bitcoinien määrä on rajoitettu 21 miljoonaan kappaleeseen. Sitä eivät voi keskuspankit luoda tyhjästä (samalla tavalla kuin euroja ja dollareita on printattu mielin määrin jo kymmenien vuosien ajan ja ylivelkaannutettu kansat). Täten bitcoinissa vallitsee terve kysynnän ja tarjonnan laki, joka määrittää sen arvon.

Moni on verrannut bitcoinia sijoituskultaan. Fyysinen kulta on ollut historian saatossa suosittu sijoituskohde, joka säilyttää arvonsa läpi kriisien ja sotien. Lisää bitcoinin tulevaisuudesta sijoituskohteena hetken kuluttua.

2. Miten ostaa Bitcoineja? Helposti:

Bitcoineja voi helposti ostaa netin kryptovaluuttoihin erikoistuneilta kauppapaikoilta.

Suosituimpia sivustoja ostaa kryptovaluuttoja euroilla ovat esimerkiksi Coinbase, Coinmotion ja Kraken. (<– linkit vievät arvosteluihimme kustakin palvelusta)

Homma toimii kaikilla sivustoilla varsin yksinkertaisesti ja pääpiirteittäin näin:

1. Avaat käyttäjätilin ko. sivustoilla (tällä hetkellä suositus suomalainen Coinmotion.com)

2. Tunnistaudut palveluun lähettämällä skannauksen/kuvan passista tai henkilöllisyystodistuksesta. Coinmotionissa tunnistautuminen onnistuu suomalaisilla verkkopankkitunnuksilla.

3. Siirrät palveluun rahaa (yleensä halvin ja kätevin tapa on tehdä tilisiirto)

4. Kun euro-rahat ovat saapuneet tilillesi, voit ostaa bitcoinia ja muita kryptovaluuttoja haluamasi määrän. Sinun ei tarvitse ostaa yhtä kokonaista bitcoinia (joka on tätä kirjoittaessa arvoltaan n. 9 000 €) vaan voit ostaa vaikkapa 0,002 bitcoinia, jolloin hinta on tietenkin 0,002 kertaa yhden bitcoinin arvo (plus kaupankäyntikulu sivustolle, joka on yleensä 1-2% luokkaa).

Ja näin, nyt olet bitcoinin omistaja.

Bitcoinien ostaminen anonyymisti onnistuu Suomessa esimerkiksi Bittimaatti-nimisistä automaateista, joita löytyy isommista kaupungeista. Syötät vain käteistä rahaa sisään, sekä annat automaattiin bitcoin-lompakon osoitteen, johon bitcoinit lähetetään ja sillä selvä. Bitcoinien muuttaminen takaisin euroiksi ei taida onnistua anonyymisti yhtä helposti. Suurin osa kryptovaluuttasivustoista vaatii henkilöllisyyden todentamisen ennen kuin niistä voi nostaa rahaa euroissa pankkitililleen.

Jos haluat olla täydessä vastuussa omista bitcoineistasi (etkä olla tällaisen sivuston armoilla, jonka kaatuessa se vie asiakkaansa kryptot mennessään), pitää sinun säilyttää valuuttasi turva-avaimet itselläsi. Siitä lisää seuraavaksi:

3. Miten säilyttää Bitcoineja? Oma lompakko vs. sivustolla säilyttäminen

Eli voit ostaa vaikka 100 eurolla Bitcoinia ja ”unohtaa” ne sinne sivustolle esim. Coinmotioniin. Sillä selvä. Se on useimmille aloitteleville bitcoin-sijoittajille se helpoin ratkaisu.

Jos sijoitat bitcoiniin isoja summia rahaa, kannattaa ostaa oma fyysinen lompakko ja siirtää bitcoinit sinne.

Eli homma toimii silloin siten, että ostat kryptovaluutat ensin esim. sieltä Coinmotionista ja sitten vain siirrät kryptovaluutat sieltä omaan lompakkoosi.

Yksi suosittu fyysinen lompakko on Ledger-nimisen yrityksen valmistama Ledger Nano S. Se on tietokoneen USB-porttiin kytkettävä tikku:

bitcoin kokemuksia lompakko

Tällainen USB-lompakko maksaa tällä hetkellä suoraan valmistajan nettisivuilla 59 euroa (sisältäen postikulut Suomeen).

Käytetään sitä esimerkkinä, eli Ledger Nano S:ää käyttääksesi tarvitset:

  • tietokoneen, johon asennetaan Ledger Live -ohjelma – siellä voit kätevästi nähdä omistamasi bitcoinit tai muut kryptovaluutat sekä tehdä rahasiirtoja
  • itse Ledger Nano S -laite
  • 24 salasanaa käsittävä lista (saat ne laitteelta yksitellen ja kirjoitat ne paperille ylös lompakkoa käyttöönottaessa)

Tärkein asia säilyttää on tämä 24 sanaa käsittävä lista. Sen jos hukkaat tai sen saa taitava rikollinen käsiinsä, voi hän viedä lompakostasi rahat. Niitä ei kannata pitää tietokoneella tai älypuhelimessa vaan mielellään paperille ylös ja lappu hyvään talteen. Tai laita vaikka 12 sanaa yhteen paikkaan ja 12 sanaa toiseen paikkaan – keksi jokin hyvä tapa säilyttää nämä salasanat. 24 sanaa tietämällä voit myös palauttaa lompakkosi rahat, jos itse fyysinen USB-tikku menisi hukkaan/rikki.

Eli kun ostat fyysisen kryptolompakon, asennoidu asiaan siten, että olet itse oma pankkisi ja olet itse vastuussa bitcoineistasi ja kryptovaluutoistasi.

Todennäköisesti esim. Coinbase ja Coinmotion tulevat olemaan vakaita yrityksiä tulevaisuudessakin, eli tuskin bitcoinisi ja kryptovaluuttasi sieltä mihinkään häviävät. Mutta, koskaan ei voi tietää. Riskiä voi myös hajauttaa jättämällä osan rahoista sinne sivustolle ja osan omaan lompakkoon. Ja moni totisempi sijoittaja saattaa ostaa useamman eri lompakon. Ei siis kaikkia munia samaan koriin.

4. Bitcoin vs. muut kryptovaluutat?

Bitcoinista on usein puhuttu, että se on ikään kuin tulevaisuuden kulta tai ”Kulta 2.0”. Eli se olisi tapa säilyttää omaisuutesi arvo pitkällä tähtäimellä. Se vaikuttaa olevan se varmin tapa sijoittaa kryptovaluuttoihin, jos on valmis odottamaan muutaman vuoden. Sopii hyvin ”osta ja unohda” -tyyppiselle sijoittajalle, joka ei jaksa vilkuilla bitcoinin kurssia päivittäin.

Muita suosittuja kryptovaluuttoja ovat Ethereum (ETH), Litecoin (LTC) ja esimerkiksi XRP. Voit esimerkiksi Coinbasesta nähdä tämän hetken suosituimpia valuuttoja ja niiden hintoja:

bitcoin kurssi
Bitcoinin ja muiden krypvaluuttojen kursseja 07/2019

Erilaisia valuuttoja on satoja ellei jopa tuhansia, mutta tällä hetkellä monien alan vaikuttajien mielestä järkevimmät sijoituskohteet ovat nuo muutamat suosituimmat valuutat ja varsinkin bitcoin.

Myös Facebook on aikeissa käynnistää oman kryptovaluuttansa nimeltään Libra. Esimerkiksi Libraa on kaavailtu ihan puhtaasti päivittäiseen kuluttamiseen. Sitä on alustavasti suunniteltu kehitysmaihin, joissa isolla osalla ihmisistä ei edes ole pankkitiliä.

Tällä hetkellä kryptovaluutat nähdään lähinnä sijoituskohteina, joilla lähdetään hakemaan (isoja) voittoja. Mutta jos ajatellaan kryptorahojen käytännönläheisiä ja päivittäisiä käyttötarkoituksia, on vaikea arvioida mikä kryptovaluutta tulee olemaan tulevaisuudessa se päivittäisen vaihdannan väline (sitten joskus tulevaisuudessa kun/jos nämä fiat-rahat kuten euro ja dollari kaatuvat). Alan seuraaminen ja hereillä olo on varsin kannattavaa nyt kun olemme siirtymässä kohti sitä ”uutta maailmaa”, josta myös Sauli on puhunut:

5. Bitcoinin tulevaisuus? Mitkä asiat vaikuttavat sen arvoon?

Esimerkiksi Turkissa on erään kyselyn mukaan eniten Bitcoin-omistajia Euroopan alueella. 18% vastanneista turkkilaisista kertoo omistavansa kryptovaluuttoja. Tähän lienee syynä maan syöksykierteessä ollut valuutta.

Kuten alla olevasta graafista näkyy, Turkin liiran arvo suhteessa euroon on laskenut kuin lehmän häntä viimeisten vuosien aikana – ja siihen päälle vielä tuo vuoden 2018 rysähdys (josta uutisoitiin laajasti myös Suomessa):

bitcoin kokemuksia turkki

Toinen esimerkki on Venezuela, jossa paikallinen valuutta on kokenut hyperinflaation ja muuttunut käytännössä arvottomaksi. Myös Venezuelassa on moni turvautunut Bitcoiniin säilyttääkseen edes osan säästöistään:

bitcoin kokemuksia venezuela
Amerikkalainen CNBC uutisoi bitcoinin suosiosta Venezuelassa

Kypros oli myös ongelmissa vuonna 2013:

bitcoin kokemuksia kypros

Entä sitten, kun tämä läntisen maailman talous lähtee siihen kauan odotettuun syöksykierteeseen?

Onko bitcoin se turvasatama, johon ”vanha raha” säästötileiltä ja osakemarkkinoilta alkaa siirtymään? Jos ja kun tällainen kriisi käynnistyy, ja iso raha alkaa liikkumaan kohti näitä uusia ja tulevaisuudenkestäviä sijoituskohteita, silloin bitcoinin kurssi saattaa räjähtää ennennäkemättömään kasvuun.

6. Miten rikastua bitcoinilla? Haluan miljonääriksi!

Vieläkö se on mahdollista?

Jos ostat nyt yhden kokonaisen bitcoinin, saattaa sillä päätyä ”miljonääriksi” seuraavan 5-10 vuoden aikana.

Tai kuten seuraava dokumentti nimeltään ”10 Million Dollar Bitcoin End Game” enteilee, riittäisi miljonääristatukseen vain 0,1 bitcoinia. Kyseessä on 44 minuuttia kestävä dokumentti (englanniksi), joka kannattaa ehdottomasti katsoa:

Jotta 10 miljoonan bitcoin toteutuu, vaatinee se melkoisen kovan romahduksen lännen taloudessa. Jostain muualtahan sen rahan täytyy tulla, että yhden bitcoinin arvo voi räjähtää miljooniin euroihin. Mutta, kuten tasavaltamme presidentti tuossa ylemmällä videolla vihjaili, tulee uusi maailma koskettamaan erityisesti ”meitä länsimaisen tradition ihmisiä” . 🤔 

Yhteenveto

Niin. Onko bitcoin vain jonkinlainen huuhaa-hypetys, joka kuolee kohta pois?

Vai voisiko bitcoin oikeasti olla se sijoituskohde, jolla turvaat säästösi ja sijoituksesi seuraavan talouskriisin yli?

Vai tuleeko edes mitään talouskriisiä? Hyvinhän tässä pyyhkii? Mitä täällä nyt voisi yhtäkkiä tapahtua?

Siinäpä sinulle pohdittavaa. Tee itse omat tutkimustyösi ja päätelmäsi. Päätä sitten itse sijoitatko bitcoiniin ja kryptovaluuttoihin vai et.

Millaisia kokemuksia ja ajatuksia Bitcoinista? Kirjoita kommentti tai kysymys tuohon alapuolelle.

Kommentoi

Please enter your comment!
Please enter your name here