LisätulojaTästä artikkelista löydät vinkkejä miten tienata lisätuloja kotona tai ylipäätään sen oman työn tai työttömyyden ohessa.

Rahan tienaaminen on taito siinä missä vaikkapa tennis tai jääkiekko. Harjoitus tekee tässäkin asiassa mestarin ja iso määrä harjoittelua tekee Hillomaisterin.

Eli tartu rohkeasti toimeen ja kokeile eri menetelmiä. Vaikka sieltä ei heti etelänmatkan verran rahaa irtoakaan, tekemällä opit uusia taitoja. Ehkä seuraava, kolmas tai kuudes kerta räjäyttää potin ja rahahanat aukeavat toden teolla.

Yhden yleisen vinkin antaisin ennen kuin edes siirryt selaamaan listausta:

Jos haluat lisää rahaa, unohda hienostelu. Jos olet akateemisesti koulutettu ihminen mukamas hienossa (mutta ei niin hyvin palkatussa) työssä, mikä estää sinua menemästä vaikka marjastamaan lisätienestien perässä? Älä anna egon tulla lisätienestien tielle. Todennäköisesti marjoja poimimalla tienaat 10 kertaa enemmän rahaa kuin pörssikaupoilla (joka tietenkin muiden ihmisten korvissa kuulostaisi hienommalta tavalta tienata rahaa).

Aloitetaan:

1. Vanhojen tavaroiden myyminen

Jos haluat lisätuloja nopeasti, suuntaa ensin varastoihisi ja kaappeihisi suorittamaan inventaariota. Jos olet kutakuinkin keskivertoihminen, sinulla on kaapit täynnä tavaraa, jota et tarvitse.

Joku muu saattaa näitä tarvita, joten tee palvelus itsellesi, sille toiselle ihmiselle sekä koko maapallolle ja laita vanha tavara kiertämään.

Ota tuotteista kuvat, tee tuotetekstit ja laita ne nettiin myyntiin esim. tori.fi:hin tai johonkin paikalliseen osto/myynti -Facebook-ryhmään.

Tiedä vaikka innostuisit oikeasti myymisestä ja verkkokaupankäynnistä (josta lisää kohdassa #9). Opit ottamaan tuotekuvia, kirjoittamaan myyviä tekstejä sekä kommunikoimaan mahdollisten ostajien kanssa. Koulutat siis samalla itsestäsi mestarimyyjän!

 

2. Lisätuloja kädentaitoiselle

Kotipaikkakunnallasi on todennäköisesti runsaasti ihmisiä, jotka haluaisivat ulkoistaa pienet kotitehtävät jonkun toisen tehtäväksi. Se voi olla IKEA-kaapiston kokoamista, puutarhan hoitoa tai vaikka roskien viemistä kaatopaikalle (josta tietenkin poimit rahanarvoisen tavaran talteen ja myyt).

Suomessa nämä suoraan ihmisten väliset työnvälityssivustot ovat vielä melko pienen mittakaavan toimintaa, mutta ilmoituksen voi jättää vaikka lähikauppojen seinille.

Tämä on loistava tapa tienata lisätuloja opiskelijalle tai muuten vain reippaalle ihmiselle, joka ei pelkää ”oikeaa” työtä.

 

3. Lisätuloja kirjoittamalla

Osaatko kirjoittaa?

Moni yritys ja jopa pientenkin nettisivujen pyörittäjät etsivät freelancereita, joille ulkoistaa kirjoitustehtäviä. Nämä voivat tarkoittaa blogipostausten kirjoittamista tai lyhyiden uutisartikkeleiden kirjoittamista. Kirjoitusduuneja saattaa löytyä esim. upwork.com -sivuston kautta:

lisätuloja kirjoittamalla
Kuvakaappaus upwork.comista

Tänä päivänä kenen tahansa on myös helppo ryhtyä kirjailijaksi. Kirjoita e-kirja ja laita se nettiin myyntiin. Kun homma on kerran tehty, on se netissä halutessasi vaikka ikuisesti tuottamassa rahaa ja niin sanottua passiivista tuloa (mikäli opas/kirja on hyvä).

 

4. Lisäansioita pitämällä omaa blogia

Jos sinulla on jo blogi, jolla on lukijoita, olet ihan hyvässä asemassa. Täysin nollasta aloittaminen vaatii aikaa, oppimishalua ja kärsivällisyyttä.

Kun sinulla on yleisöä, voit tienata esimerkiksi kumppanuusmarkkinoinnilla. Se tarkoittaa seuraavaa:

Kirjoitat blogiisi esimerkiksi arvostelun jostain kamerasta. Laitat postauksen yhteyteen linkin verkkokauppaan, jossa myydään ko. kameraa. Kun ja jos lukija ostaa itselleen kameran sinun linkkisi kautta, saat siitä provikan itsellesi. Tämä voi olla tyypillisesti 5-10 % ostoksen hinnasta. Eli esim. 100 € kamerasta 5-10 € napsahtaisi sinun tilillesi.

Internetin rahakkaimpia aiheita blogata ovat yleensä vedonlyönti, nettikasinot ja erilaiset taloudelliset tuotteet, kuten lainat.

Lisäksi moni yritys on valmis maksamaan kertaluontoisen korvauksen per postaus mikäli sinulla on suosittu blogi.

 

5. YouTube-kanavalla tienaaminen

TV-kanavat ja isot mediat tekevät hidasta kuolemaa. Nuoret avaavat tänä päivänä mieluummin YouTuben kuin television.

Nyt, vuonna 2017 on edelleen todella hyvä mahdollisuus aloittaa oma YouTube-kanava, joten mikäli tämä on sinun juttusi, ei muuta kuin kanavaa pystyyn.

Tosin:

Rahaa tubettamisesta on turha odotella kovin nopeasti (jos ollenkaan). Ensin pitää olla intohimo itse videoiden tekemiseen, kasvattaa yleisöä ja myöhemmin voidaan sitten avata rahahanat.

Tienausmalli voi olla esimerkiksi:

 • Google AdSense (videon päällä tai alussa näkyvät mainokset)
 • Oman tuotteen (esim. e-kirja tai verkkokurssi) promoaminen videon yhteydessä
 • Yhteistyövideot eri firmojen kanssa
 • Kumppanuusmarkkinointi (esim. videon kuvaukseen linkki esim. asusteeseen joka sinulla on päälläsi videolla)

Omaa YouTube-kanavaa (tai muuta some-kanavaa) voi monetisoida myös seuraavassa kohdassa esiteltävällä menetelmällä:

 

6. Suunnittele T-paitoja, huppareita ja vaikka mukeja

Mikäli sinulla on hyviä ideoita ja hieman graafista silmää, voisi tässä olla hyvä tapa saada lisätuloja helposti netistä:

Esimerkiksi Spreadshirt on palvelu, johon kuka tahansa voi ladata omia graafisia teoksia ja laittaa ne palveluun myyntiin.

lisätuloja helposti

Mikäli joku ostaa esim. t-paidan sinun grafiikallasi, Spreadshirt printtaa paidan ja lähettää sen asiakkaalle. Sinun ei tarvitse vaivata päätäsi millään muulla kuin lataamalla vain tekstejä tai kuviasi palveluun sekä tietenkin markkinoimalla tuotteitasi.

Hillomaisterin kokemuksen mukaan jos asetat T-paidan hinnaksi 19,90 €, saat siitä itsellesi n. 5-6 € per paita. Voit myös asettaa katteen isommaksi, mutta ei kannata ahnehtia liikaa. Parempi myydä 10 paitaa á 5 € provikkaa kuin 2 paitaa á 10 €.

 

7. Vuokraa huoneesi tai mökkisi

Asutko esim. Helsingissä tai muulla halutulla alueella ja voisit vuokrata esimerkiksi huonetta/asuntoa/mökkiä? Esim. Airbnb:n kautta tämä onnistuu. Tai ihan vain paikallisella asuntopalstalla. Jos olet yksin asuva ja valmis jakamaan asuntosi, voit helposti tienata useamman satasen kuussa! Maailmalla kimppa-asuminen on todella yleistä ja yhä useampi suomalainenkin jakaa tänä päivänä asuntonsa muiden kanssa.

 

8. Laita autosi tuottamaan rahaa

Lisätulojen hankkiminen kannattaa yleensä aloittaa siitä, että laittaa jo olemassa olevan omaisuuden tuottamaan rahaa. Seisooko autosi suurimman osan ajasta parkissa? Et silti halua myydä sitä kokonaan? Tarjoa sitä vuokralle.

Tai lähde ajamaan Uber-ajoja.

Tai mikäli sinulla on pakettiauto etkä pelkää fyysistä työtä, tarjoa maailmalta tutttuja ”man & van” -palveluksia vaikkapa muuttoihin tai muihin tavaran siirtelyihin. Moni, esimerkiksi sinkkunainen on varmasti valmis maksamaan tällaisista palveluksista.

 

9. Perusta verkkokauppa

Verkkokaupan perustaminen kannattaa ehdottomasti tehdä ensin sivutoimisena oman työn ohella. Usein se ensimmäinen verkkokauppa epäonnistuu suurimmalla osalla yrittäjistä, joten älä jätä päivätyötäsi ennen kuin olet saanut ensimmäiset myynnit tehtyä ja saanut signaaleja, että tuotteillesi on kysyntää.

Eli mikäli sinulla on jokin tuote, on verkkokaupan pystyyn laittaminen tänä päivänä todella helppoa ja joissakin tapauksissa jopa ilmaista. Verkkokaupankäynnin on myös mahdollista laajentua täysipäiväiseksi ammatiksi.

 

10. Marjastamaan tai sienestämään

Joka vuosi maamme metsiin jää tuhansia kiloja arvokkaita marjoja.

Poimimalla marjoja et ainoastaan saa itsellesi pakastimet täyteen tavaraa, vaan saat liikuntaa ja raikasta ilmaa. Jos et ole tätä koskaan ennen tehnyt, seuraavan kerran kun on vaikka mustikka-, puolukka tai rahalle tuoksuva hillakausi (pohjoissuomalaiset!), suuntaa metsään.

 

11. Eläinten hoitoa

Tykkäätkö kissoista tai koirista? Moni lomalle lähtevä saattaa kaivata lemmikilleen hoitopaikkaa maksua vastaan. Etsi esimerkiksi jotain Facebook-ryhmiä, jossa etsitään lemmikkien hoitajaa ja liity niihin.

Moni liikuntarajoitteinen saattaa haluta ulkoistaa koiran kävelytystä. Nämä ovat hyviä ja nopeita rahantienauskeikkoja esimerkiksi nuorille.

 

12. Lastenhoitajaksi

Tässä hyvä tapa saada lisätuloja kotiäidille tai vaikka opiskelijalle. Lastenhoitokeikat ovat usein joustavia ja hyviä keinoja saada lisäansioita kotona tai naapurustossa. Kun tutustut useampaan perheeseen, ja teet työsi kunnolla, saat monia ”vakioasiakkaita” joiden kanssa voi tehdä lastenhoitoa kun sinulle itsellesi sopii. Esimerkiksi care.comissa voivat myös suomalaiset lastenhoitajat ja lapsilleen hoitajaa etsivät löytää toisensa.

 

13. Web-kameramalliksi

Ja sitten K18-osastolle.

Seksi luonnollisesti myy ja maailma on täynnä miehiä, jotka ovat valmiita maksamaan tavallistenkin naisten näkemisestä syntymäasusteessa. Netissä on mitä erikoisimpia sivustoja, jossa voi pitää omaa webkamera-lähetystä ja katsojat voivat joko ostaa privaattiaikaa kanssasi tai sitten he voivat lähettää tippiä esiintyjälle. Näin ovat Hillomaisterin syntiset kaverit raportoineet kentältä.

 

14. Mitä erikoisimmat keikkatyöt fiverr.comissa

lisäansioita

Fiverr on etenkin maailmalla suosittu sivusto, jossa voi ostaa/myydä palveluita sivuston nimen mukaan vitosella.

Maailmalla se tuo yhteen etenkin matalamman palkkatason maiden ammattilaiset sekä länsimaalaiset yrittäjät. Esimerkiksi sinä voit ostaa sieltä halvalla vaikkapa intialaisen tai bangladeshilaisen graafikon tai koodaajan palveluksia.

Mutta myös länsimaalaiseen palkkatasoon tottunut voi myydä siellä menestyksekkäästi palveluitaan. Peruspalvelu pitää tarjota vitosella, mutta myös kalliimpia työsuoritteita voi myydä.

Palvelussa moni suomalainen tarjoaa esimerkiksi englanti->suomi -käännöstöitä. Esimerkiksi kotiäidille tai ulkomailla reissaavalle tämä on helppo tapa kokeilla saada simppeleitä työkeikkoja ja lisäansioita.

 

Yhteenveto

Kun mielessä on tienata lisätuloja oman työn tai vaikka työttömyyskorvauksen ohella, vaatii se oma-alotteisuutta ja hieman yrittäjähenkeä. Kaikkea kannattaa kokeilla ja hieman testailla mikä on se sinun oma juttusi. Ehkä jokin ”harrastuksena” alkanut rahantienausmenetelmä johtaakin siihen, että esimerkiksi työtön tekee siitä itsellensä täysipäiväisen elinkeinon?

Tähän loppuun vielä yksi tärkeä vinkki:

Usein ihmiset (suomalaiset) alkavat ensin pohtimaan byrokratiaa ja muita sääntöjä, jonka jälkeen he lamaantuvat eivätkä edes viitsi aloittaa mitään. Hillomaisteri suosittelee yksinkertaisesti tarttumaan toimeen ensin ja mikäli se uusi aktiviteetti oikeasti tuottaa rahaa, vasta sitten huolehtimaan byrokratiat ja veroasiat kuntoon.

3 KOMMENTIT

 1. Mä sain 5000e kun myin itsekirjoittamani kirjan. se julkaistaan nimellä perässä kulkija.
  Kannattaa yrittää….ikinä ei voi tietää mitä elämä tuo tullessaan

 2. ”Verkkokaupan perustaminen kannattaa ehdottomasti tehdä ensin sivutoimisena oman työn ohella. Usein se ensimmäinen verkkokauppa epäonnistuu suurimmalla osalla yrittäjistä, joten älä jätä päivätyötäsi ennen kuin olet saanut ensimmäiset myynnit tehtyä ja saanut signaaleja, että tuotteillesi on kysyntää.”

  -Ihan fiksu neuvo. Paitsi että sitä ei voi toteuttaa kun on työtön ja työkkäri on niskassa kiinni heti jos vahingossa sattuisit saamaan jotain kaupan. ”Ne on niitä yrittäjyyden riskejä”, sanotaan, vaikka et jäisi yhtään plussan puolelle. Kuinka tällaisessa tapauksessa voit mitenkään edes kokeilla (muuten kuin pimeästi, joka ei ole kivaa).

 3. Minä hauaisin kirjailijaksi. Mitähän minun pitää tehdä? Viimeksi hain yrittäjän ammattitutkintoon mutten tullut valittua siihen. Sitten näin kirjailijan uran. Siinä voisi olla tulevaisuus. Laulajaksi en ainakaan ala. Minneköhän kirjoittaisi kirjoja?

Kommentoi

Please enter your comment!
Please enter your name here