paras kryptovaluutta välittäjä 2022Mikä on se paras kryptovaluuttoja myyvä välittäjä vuonna 2022? Eli mistä ostaa kryptovaluuttaa?

Se on hyvä kysymys.

Ei nimittäin kannata lähettää rahojaan aivan mihin tahansa bulgarialaisen teollisuushallin perältä operoituun kryptovaluuttapörssiin.

Kun kyseessä on sinun kovalla (tai vähemmän kovalla) työllä hankitut rahat, on syytä suosia vain luotettavia kryptovaluuttavälittäjiä.

Seuraavassa listauksessa ne suosituimmat ja luotettavimmat, ja täten parhaat kryptovaluutta-alustat vuodelle 2022:

[+ Artikkelin lopulla vielä 5 yleistä vinkkiä ja tietoa liittyen kryptovaluuttojen ostamiseen, lue myös ne.]

1. Coinmotion – paras suomalainen kryptovaluuttavälittäjä (helpoin ja nopein tapa ostaa kryptovaluuttaa)?

suomalainen kryptovaluutta välittäjä

Coinmotion on ylivoimaisesti helpoin ja nopein tapa suomalaiselle ostaa bitcoineja ja muuta kryptovaluuttaa. Pari syytä:

  • tunnistautuminen hoituu nopeasti digitaalisesti (verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella)
  • rahasiirrot hoituvat nopeimmillaan heti (verkkopankkimaksuna)

Eli käytännössä 10 minuutin sisällä tästä hetkestä voisit olla bitcoinin (tai jonkin muun kryptovaluutan) omistaja.

Coinmotionissa on tarjolla 9 eri kryptovaluuttaa (BTC, LTC, ETH, XRP, XLM, AAVE, UNI, LINK, USDC).

Jos haluat nopeasti sijoittaa bitcoiniin tai muihin yllä mainittuihin kryptoihin, suositus Coinmotionille. Lisäksi palvelu laajenee jatkuvasti. On korkotili, jossa voi ansaita talletuskorkoa kryptoille, lainapalvelua ollaan ilmeisesti pian lanseeraamassa sekä uutuutena Coinmotion prepaid debit-kortti, jolla voi maksaa jokapäiväisiä ostoksiaan.

Jos haluat alennetut kaupankäyntikulut (2% sijaan 1%) ensimmäiseksi 30 päiväksi, liity alla olevan linkin kautta tai käytä manuaalisesti tätä kutsukoodia:

Avaa tili: Coinmotion.com


2. Crypto.com – monipuolinen täyden palvelun kryptovaluutta-alusta

paras kryptovaluutta alusta

 

Crypto.com on mielenkiintoinen ”täyden palvelun” kryptopörssi ja suorastaan kilpailija tavallisille pankeille.

”Pankin korvike” siinä mielessä, että siellä voi a) säilöä euroja (ja kryptoja) b) saada korkotuottoa kryptosäästöille ja c) saada Visa-kortin, jolla tehdä jokapäiväisiä ostoksia vaikka ruokakaupoissa (ja saada cashbackia 2-8% riippuen kortin tasosta).

Crypto.comissa on tarjolla yli 250 eri kryptovaluuttaa.

Näiden kaikkien kryptovaluuttojen osto onnistuu euroilla. Ei tarvitse ensin ostaa bitcoinia ja sitten bitcoinilla ostaa näitä altcoineja (kuten esimerkiksi Binancessa usein pitää tehdä).

Crypto.com pitää päämajaansa Singaporessa, ja yrityksellä on jopa 3000 työntekijää. Yrityksen toiminnan koosta kertoo jotain se, että he ovat isosti mainostaneet esimerkiksi Formula ykkösissä, Superbowlissa, Oscareissa sun muussa valtavirtaviihteessä ja -urheilussa.

Kun katsoo Crypto.comin kasvua, tulee mieleen, että onko tässä se ”kryptovaluutta-alan Facebook”. Eli se palvelu, joka tuo tuulipuvut, vanhukset ja jääräpäisimmätkin jantterit lopulta kryptovaluutan pariin? Se on siis vahvasti aloittelijoille suunnattu palvelu, eikä sinun tarvitse olla tällainen aspergerin oireyhtymästä kärsivä kryptonörtti asioidaksesi tässä palvelussa.

Crypto.comiin liittyminen alkaa asentamalla heidän sovelluksensa Appstoresta tai Play-kaupasta. Eli, hieman erikoisesti, tietokoneella ei edes pysty liittymään perus-Crypto.comiin.

Sovelluksen lisäksi löytyy edistyneemmälle sijoittajalle Crypto.com Exchange -palvelu, jossa voi treidata ja pyörittää graafeja TradingView-näkymissä. Tämä palvelu toimii siis tietokoneella. Jokseenkin erikoista on myös se, että tilit ovat erillisiä eli sovelluksessa ostamasi kryptovaluutat eivät näy Exchange-palvelussa – ja toisin päin sama.

Eli, jos olet seminormaali ihminen etkä supertreidaajanörtti, liittyminen Crypto.comiin alkaa sillä, että lataat sovelluksen sovelluskaupasta.

Liittymisen yhteydessä voit syöttää kutsukoodin (referral code), jolla saat 25 dollarin edestä ilmaista rahaa (CRO-kolikoina). Pyydä koodia kaveriltasi, joka jo käyttää Crypto.comia tai käytä Hillomaisterin koodia: wen2xfjywb


3. Binance – 600 eri kryptovaluuttaa tarjolla – totisemman sijoittajan kryptovaluuttapörssi

paras kryptovaluutta pörssi

Kun kryptovaluuttaharrastus etenee hieman vakavammalle tasolle, on päästävä ostamaan harvinaisempia ja tuntemattomampia kolikoita.

Binance ponnistaa Kiinasta, mutta on tätänykyä rekisteröity Cayman saarille. Se on Wikipedian mukaan maailman suosituin kryptovaluutta-alusta, mikäli katsotaan päivittäistä kaupankäyntivolyymia.

Se onkin ”treidaajien” suosima paikka, jossa voi ostaa jopa yli 600 eri kryptovaluuttaa. Sieltä voi usein löytää myös niitä kovan kasvupotentiaalin omaavia, tuntemattomampia kolikoita. Näihin suuriin pörsseihin, esimerkiksi Coinbaseen tai Coinmotioniin tulee usein sellaiset valuutat, jotka ovat jo kokeneet suuren arvonnousun ja vakiinnuttaneet paikkansa kryptomarkkinoilla.

Binanceen rekisteröityminen on nopeaa ja helppoa. Tunnistautuminen hoituu sujuvasti ja nykyään rahaa voi siirtää kätevästi tilisiirtona suomalaiselta pankkitililtä.


4. Coinbase – käyttäjämääriltään suurin kryptovaluutta-alusta

paras kryptovaluutta alusta

Coinbase on myös yksi suurista kryptovaluuttapörsseistä. Päämaja on USA:ssa, San Franciscossa.

Se on, jos katsotaan Googlen liikennettä, se suosituin kryptopörssi USA:ssa. Käyttäjiä on kymmeniä miljoonia ympäri maailmaa. Coinbase on myöskin niin sanotusti tuulipuvuille eli massoille tehty palvelu.

Mutta, onko se suomalaisen kannalta se paras kryptovaluuttavälittäjä? Kyllähän se suomalaisillekin toimii siinä missä esim. Crypto.com tai Binance. Ihan asiallinen peruspörssi, jossa eri kryptovaluuttoja on ostettavissa tällä hetkellä vajaa 200 kappaletta. Mutta, ehkä tätä kirjoittaessa Crypto.com on parempi ja kokonaisvaltaisempi kryptovaluutta-alusta aloittelijalle.


5. Kraken – laadukas kryptopörssi myös edistyneemmille treidaajille

kryptovaluutta välittäjä

Kraken on myös yksi suuri USA:ssa päämajaansa pitävä kryptovaluuttojen kauppapaikka.

Toimii hyvin myös suomalaisille. Heillä on pankkitilejä myös Euroopassa, joihin voi siirtää euroja ilman kuluja ja tilisiirrot liikahtaa perille jopa saman päivän aikana.

Yli 70 eri virtuaalivaluuttaa myynnissä. Pienet kaupankäyntikulut. Isot päivä- ja kuukausikohtaiset rajoitukset. Sopii siis isolla rahalla sijoittaville. Kraken on ehkä sellainen pienempää profiilia pitävä kryptopörssi siinä missä Coinbase ja Crypto.com ovat olleet ”massoille” suunnattuja palveluja.

Mutta, Kraken on mielenkiintoinen ja asiallinen palvelu. Heillä on rakenteilla myös ”Kraken Bank”, joka on kryptosijoittajille suunnattu pankki, joka kertoo olevansa ”takuulla turvallisempi kuin nykyinen pankkisi”. Tämä taitaa olla tulevaisuuden ”trendi” eli näistä kryptopörsseistä tulee yhä enemmän ”pankin korvikkeita”.

Lue myös: Top-5 parhaat kryptovaluutat 2022


Muut hyvät paikat, josta ostaa kryptovaluuttaa (sijat 6-10):

Sitten tulee se ”best of the rest”-osasto, eli muita paikkoja mistä voi ostaa kryptovaluuttaa, mikäli yllä olevat eivät ”riitä”.

  • Northcrypto – toinen, vähemmän tunnettu suomalainen kryptovaluuttavälittäjä – Hillomaisterilla ei vielä kokemuksia, mutta ehkä pian
  • KuCoin – paljon ”altcoineja” myynnissä eli vähemmän tunnettuja kryptovaluuttoja
  • FTX – totisemmille sijoittajille suunnattu kryptopörssi, joka kasvaa kovaa vauhtia juuri nyt, vuonna 2022
  • Blockchain.com – keräsi juuri isosti sijoittajarahaa ja tähtää yhdeksi suureksi kryptovaluutta-alustaksi.
  • OKX.com (entiseltä nimeltään OKEX) on myös iso kryptovaluutta-alusta. Teki juuri yhteistyösopimuksen Manchester Cityn kanssa. Suunnattu enemmänkin teknologiasta kiinnostuneille, on panostettu asioihin kuten DeFi, NFT, Web3 jne.

5 tietämisen arvoista asiaa kryptovaluuttavälittäjistä ja kryptovaluutan ostamisesta

Siinä yllä siis tuli Hillomaisterin mielestä ne tämän hetken tärkeimmät kryptovaluuttapörssit, joissa voi ostaa kryptovaluuttaa euroilla.

Mutta, mitä muuta kryptovaluuttojen kauppapaikoista ja itse virtuaalivaluutoista kannattaa tietää? Tässä 5 pikavinkkiä:

1. Sentralisoidut kryptovaluutta-alustat ovat pankin kaltaisia organisaatioita (tunnistautuminen vaaditaan)

Käytännössä kaikki kryptovaluuttapörssit kohtelevat sinua kuin terroristia kunnes toisin todistetaan.

Eli, sinun täytyy tunnistautua, jotta he tietävät kuka oikeasti olet. Käytännössä kaikissa sentralisoiduissa kryptovaluuttapörsseissä on siis käytössä KYC-prosessi, (Know Your Customer), jossa todetaan kuka sinä olet. Eli Coinmotionissa tunnistaudutaan verkkopankkitunnuksilla, tai ulkomaisissa pörsseissä pitää lähettää kuvaa passista tai muusta henkilöllisyystodistuksesta ja mahdollisesti muita dokumentteja, joilla todistetaan oma asuinosoite.

Ehkä tulevaisuudessa desentralisoidut kryptovaluutta-alustat (kuten Uniswap ja Pancakeswap) lisääntyvät ja niiden käyttö yleistyy. Niissä ei siis vaadita erillistä KYC-prosessia.

Mutta tässä vaiheessa, kun halutaan muuntaa euroja (tai muuta fiat-valuuttaa) kryptovaluutaksi, on käytettävä näitä sentralisoituja kryptopörssejä (kuten tämän artikkelin kymmenen pörssiä ovat).

2. Kryptovaluuttojen säilytys kryptovaluuttapörssissä vs. omassa lompakossa?

Kun on ostanut kryptovaluuttaa esimerkiksi Coinmotionissa, voi ne jättää joko sinne säilöön, tai siirtää omaan kryptovaluuttalompakkoon.

Tässä on kyse siitä, että kuka pitää lompakkosi turva-avaimet hallussaan? Onko se ”pankin kaltainen” organisaatio kuten Coinmotion vai pidätkö itse ne paperilapulla jossain omassa piilossa, jolloin toimit itse itsesi pankkina.

Lue lisää aiheesta parhaat kryptovaluuttalompakot -artikkelistamme.

Tässä viimeisten vuosien aikana ei ole tiettävästi ollut mitään suurta hakkerointiskandaalia näillä kryptovaluutta-alustoilla (viimeisin kenties Mt Gox -tapaus jostain 2010-luvun alusta). Useimmilla sivustoilla on turvallisuus kunnossa; on puhelinnumeron varmistus, on 2FA eli kaksivaiheinen tunnistus sun muut turvatoimet. Mutta, jokin suurempi kyberhyökkäys kryptovaluuttapörssin järjestelmiin on aina mahdollinen. Tai jopa se, että hallitus määräisi tiettyjen ihmisten (esim. venäläisten) pankkitilit jäädytettäväksi – eli poliittisten syiden takia syytön yksilö saattaisi menettää rahansa.

Jokainen tekee kuten itse näkee järkeväksi. Ehkä voi osan jättää kryptopörssiin sisään, ehkä osan siirtää omaan lompakkoon?

Ja jos kryptovaluutat on valmis jättämään sinne kaupankäyntialustoille, kannattaa hyödyntää näiden tarjoamat talletuskorot:

3. Kryptovaluutta-alustat vs. tavalliset pankit? (näin saat taas korkotuottoa rahoillesi)

Suomalaisista pankeista ei ole tainnut saada talletuskorkoa rahoilleen moneen vuoteen. Sen sijaan menetät jatkuvasti sinne tallettamaasi rahaa erilaisten palvelukulujen muodossa.

Jos siis on siunaantunut säästöjä, joille ei tiedä mitä tekisi, on yksi tavallisen pankin vaihtoehto tällainen kryptovaluuttapalvelu. Nykyään moni niistä tarjoaa ”steikkaus”-mahdollisuutta, eli lukitset tietyn määrän kryptovaluuttaa korkotilille, jossa ne tuottavat – riippuen hieman kryptosta ja sivustosta, jopa yli 10%. Eli jos saisit niin hyvän diilin, että saisit 10% korkotuoton bitcoinille, laittaisit korkotilille esimerkiksi 1 bitcoinin vuodeksi, on sinulla vuoden jälkeen 1,1 bitcoinia.

Toki siinä on riski, että kryptovaluutta itse menettää arvoaan (suhteessa euroon), mutta jos on varma, että haluaa esimerkiksi säästää mieluummin bitcoineissa kuin euroissa, on usein järkevää laittaa ne tuottamaan korkotuloa.

4. Kryptovaluuttojen myyminen takaisin euroiksi ja verojen maksu

Jos ostat kryptovaluuttaa, esimerkiksi bitcoinia, 1000 eurolla, ja parin vuoden päästä myyt sen 2500 eurolla, tulee voitto-osuudesta eli 1500 eurosta maksaa pääomaveroa. Alle 30 000 euron pääomatulossa veroprosentti on 30%, eli tässä tapauksessa maksaisit veroa 30 prosenttia tuosta 1500 eurosta, eli 0,3*1500=450 €.

Kryptovaluutoista saadut voitot pitää itse oma-alotteisesti ilmoittaa veroilmoituksessa sinä vuonna, kun kryptovaluutat on myyty euroiksi eli voitto realisoitunut.

Monimutkaisemmaksi verotus menee silloin, jos kryptovaluutalla ostaa tavaraa tai vaihdat yhtä kryptovaluuttaa toiseksi kryptovaluutaksi. Monimutkaiseksi siksi, että verottaja katsoo, että jokainen tällainen tapahtuma on verotettava tapahtuma ja se pitäisi ilmoittaa verotuksessa.

Eli, jos on ”osta ja pidä” -tyyppinen sijoittaja, kryptovaluuttojen verotus on selkeää. Ei tarvitse miettiä koko asiaa vasta kun myy kryptojaan takaisin euroiksi.

Jos tekee paljon transaktioita eri kryptojen välillä tai jopa erehtyy ostelemaan tavaraa kryptoilla, sitten veroilmoituksen tekeminen menee vaikeammaksi. Tosin, apuvälineitä tähänkin nykyään on, esimerkiksi Koinly-niminen ohjelmisto.

5. Sijoita vain sen verran kuin hermot kestää (ja aseta katse riittävän kauas tulevaisuuteen)

Monen mielestä kryptovaluutat ovat jopa se tämän hetken paras sijoituskohde, koska ne tarjoavat milleniaaleille edes pienen mahdollisuuden taloudelliseen menestymiseen siinä missä boomerien piti jaksaa vain avata työpaikan ovi, niin alkoi taloja, kesämökkejä, veneitä ja etelänmatkoja satamaan syliin. Hupsista. Meni vahingossa sukupolvisyrjinnäksi.

Mutta, ei tämäkään ala ole varma tie menestykseen. Mitä tahansa voi tapahtua.

Saattaahan kryptovaluutoillekin käydä sama mikä kävi IT-kuplassa aikoinaan vuosituhannen vaihteessa. Eli tuli iso romahdus, joka tappoi pienemmät hypen avulla ”ratsastaneet” IT-firmat, mutta totisemmat yritykset siitä selvisivät ja lopulta nousivat aivan uusiin sfääreihin. Esimerkkinä Amazonin osake, joka romahti IT-kuplassa noin 100 dollarista 10 dollariin, mutta on tätä nykyä noin 3000 dollaria.

Myös mahdollisessa ”kryptokuplassa” voisi tapahtua sama, eli pienemmät ”hype”-kolikot kuolisivat pois, mutta isot projektit, joilla on oikeita tosimaailman käyttötarkoituksia ja jotain hyötyä ihmisille, selviytyisivät ja lopulta menestyisivät.

Ehkä hermoja säästävin strategia sijoittaa kryptovaluuttaan on ”ostaa ja unohtaa”. Eli ostaa jotain isoa ja tunnettua kolikkoa, esimerkiksi bitcoinia nyt, unohtaa koko asian ja katsoo 5 vuoden päästä, että mikä tilanne.

Tai, vielä selkeämpi on pitää sellainen asenne, että ”sijoitan vain sen verran kuin on varaa hävitä”. Ei kryptoihin kannata sijoittaa, jos ei itse ymmärrä ja ”näe” tulevaisuutta ja sitä mihin tämä kaikki on menossa. Pidä rahat pankissa, syö pullaa, laita maski päähän ja läträä sen käsidesin kanssa johonkin hamaan dementian runtelemaan loppuun asti. Oho, sehän lipsahti taas. Pääasia on siis tehdä sellaisia sijoituspäätöksiä, joiden kanssa pystyy itse elämään. Ilman, että yöunet häiriintyy tai että pitää alkaa harkitsemaan köyden päähän itsensä riipustamista, kun kryptot vähänkään romahtelee. Nojoo. Lopetetaanpa tämä artikkeli nyt tähän.

Yhteenveto

Kryptovaluuttojen ostaminen on siis helppoa kuin minkä tahansa muunkin asian ostaminen internetissä.

Tällä hetkellä, vuonna 2022, voisi suositella aloittelevalle, Suomessa asuvalle kryptosijoittajalle Coinmotionia. Sitä osaa kuka tahansa käyttää ja asiointi hoituu suomeksi.

Jos haluaa ostaa useampaa eri kryptoa, ja haluaa selkeän ja helppokäyttöisen palvelun, sitten esimerkiksi Crypto.com on pätevä.

Ja vielä edistyneemmälle kryptosijoittajalle sitten esimerkiksi Binance.

Onko sinulla kokemuksia yllä mainituista tai jostain muusta kryptovaluuttavälittäjästä? Kommentoi!

2 KOMMENTIT

  1. Kiitos hyvästä ja valaisevasta artikkelista. Olisinkin kysynyt että tunnetko Quantummarket.net trading alustaa? Voiko siihen luottaa vai koko kyseessä joku scam?

Kommentoi

Please enter your comment!
Please enter your name here