Joko on liian myöhäistä ostaa bitcoineja näin vuonna 2022?
Tuskin.
Eihän tässä ole vielä tämä maailmanlopun vuosikymmen eli 2020-luku kunnolla päässyt edes käyntiin.
Bitcoin-sijoittajan todellinen tilipäivä lienee jossain siellä vuosikymmenen loppupuolella.
Ehkä.
Jos et vielä täysin ymmärrä mikä bitcoin on ja mikä sen rooli on tässä maailmassa, Hillomaisteri tarjoaa selityksen myös sille. Ja syitä sille, miksi bitcoin mahdollisesti tulee nousemaan arvossaan vielä paljonkin nykyisestään. Korostan sanaa ”mahdollisesti”. Eihän tässä maailmassa mikään ihmisen keksimä ole varmaa.
Eli, lähdetään purkamaan tätä vyyhtiä.
Ensin siis käytännönläheiset vinkit siihen, miten ja mistä voit ostaa bitcoineja, ja lopuksi tarkempaa analyysia aiheesta:
1. Miten ostaa bitcoineja?
Pitää tehdä tili johonkin kryptovaluuttoja myyvään palveluun (lue myös: Top-10 parhaat kryptovaluutta-alustat).
Sen jälkeen siirrät sinne omalta pankkitililtä euroja (tai teet talletuksen luottokortilla).
Sitten ostat bitcoinia eli BTC:tä sillä rahamäärällä, jolla haluat.
Sinun ei tarvitse ostaa yhtä kokonaista bitcoinia, vaan voit ostaa vaikkapa 0,0001 bitcoinia.
Voit määrittää ostoksen helposti esimerkiksi siten, että ostat 100 eurolla bitcoinia.
Jos yhden bitcoinin päivän kurssi on 40 000 euroa, satasella saat 0,0025 bitcoinia (100 jaettuna 40 000). Tai, käytännössä hieman vähemmän, koska sivuston välityspalkkioon menee pieni osuus, mutta hieman vajaa 0,0025 bitcoinia saat kyseisessä esimerkissä haltuusi.
2. Mistä ostaa bitcoineja?
Mikä on se paras paikka ostaa bitcoinia?
Suomessa asuvalle kenties paras ja turvallisin on Coinmotion.
Se on suomalaisen osakeyhtiön (Coinmotion Oy) pyörittämä palvelu eli tunnistautuminen onnistuu verkkopankkitunnuksilla ja raha siirtyy verkkopankkimaksuna sinne hetkessä.
Ulkomailla on myös paljon kryptopörssejä ja tällä hetkellä suosituimpia sivustoja ovat esimerkiksi Crypto.com, Coinbase ja Binance. Suomalaisten suosiossa näistä ulkomaisista sivustoista näin vuonna 2022 vaikuttaa olevan etenkin Crypto.com. Se on jo sen luokan yritys, että he mainostavat isoissa urheilu- ja viihdetapahtumissa kuten Superbowlissa, Formula 1:ssä ja Oscar-gaalassa.
Jopa Los Angelesissa sijaitseva urheiluareena, entinen Staples Center, on tätä nykyä Crypto.com Arena.
Eli bitcoin-sijoittaminen ja koko kryptovaluutta-ala ei ole mitään hämärää pikkubisnestä vaan kovaa vauhtia menossa valtavirtaan ja tuulipukujen tietoisuuteen.
Entä mistä ei kannata ostaa bitcoinia?
Jotkut osakekaupankäyntiin keskittyvät sivustot, kuten eToro tai Nordnet saattavat myydä jotain kryptovaluuttoihin liittyviä ETF:iä tai muita sijoitustuotteita. Tai, saattaa eToro myydä jopa ihan bitcoiniakin. Mutta niistä ei välttämättä voi siirtää bitcoinia omaan lompakkoon ilman rajoituksia tai kuluja. Myös bitcoinin arvoa seuraavat ETF:t tai muut pörssituotteet ovat yksi tapa altistaa itseään bitcoinille, mutta ei se ole sitä ”aitoa” bitcoinia se. Aidot kryptovaluutat ja bitcoinit pitää pystyä (halutessaan) siirtämään omaan kryptovaluuttalompakkoon, jolloin ihminen itse toimii omana pankkinaan.
Eli lyhyesti:
Kannattaa ostaa bitcoinia aina näiltä alustoilta, jotka ovat nimenomaan kehitetty kryptovaluuttojen ostoon ja myyntiin. Ja mielellään vielä suurilta ja tunnetuilta sivustoilta, jotka ovat luotettaviksi havaittuja.
3. Bitcoinin säilyttäminen kryptovaluuttasivustolla vai omassa lompakossa?
Helpoin tapa on ostaa bitcoineja esimerkiksi sieltä Coinmotionista tai muusta niitä myyvältä kryptovaluuttasivustolta ja jättää ne sinne säilöön.
Mutta, jos haluaa ottaa täyden vastuun omista bitcoineistaan ja toimia itse omana pankkinaan, voit siirtää ne sieltä omaan lompakkoon. Mitä tämä sitten tarkoittaa? No, tässä visuaalinen selitys siitä mikä ero on bitcoinien säilyttämisellä kryptopörssin ylläpitämässä (custodial) lompakossa ja omassa lompakossa (non-custodial):
Eli joko kytkeydyt rahaverkostoon (tässä tapauksessa bitcoin-lohkoketju) välikäden (kryptovälittäjän) kautta tai sitten suoraan itse.
Tästä jälkimmäisestä on tavallaan kyse koko ”lohkoketjuvallankumouksessa”, eli välikäsien häviämisestä.
Tulevaisuudessa emme välttämättä kytkeydy rahaverkostoon välikäden eli pankin kautta, vaan suoraan itse. Tai, emme välttämättä käy äänestämässä jossain kaupungin äänestyspaikalla vaan annamme äänemme suoraan avoimessa lohkoketjussa, jossa vaalivilpin mahdollisuus on hyvin pieni. Tai, emme keskustele Facebookissa, jossa Mark Z saa päättää mistä saa ja mistä ei saa keskustella, vaan syntyy desentralisoituja some-kanavia, joita ei johda erehtyväiset yksittäiset ihmiset vaan tekoäly ja matematiikka. Eli päätöksenteko hajautetaan verkkoa ylläpitävien ihmisten kesken. Jatketaanpa nyt kuitenkin bitcoinin parissa:
Eli kun pidät bitcoinit omassa lompakossa, mikään auktoriteetti ei voi kriisitilanteessa evätä pääsyäsi niihin. Tai jos kryptovaluuttasivusto menisi konkurssiin tai se hakkeroitaisiin, olisivat bitcoinit paremmassa turvassa siellä omassa lompakossa.
Mutta, toisaalta, bitcoinin säilyttäminen näillä kryptovaluuttasivustoilla on tähän asti ollut hyvin turvallista. Hakkerointitapaukset, kyberhyökkäykset, konkurssit sun muut kriisit, joissa asiakkaiden bitcoinit ja rahat olisivat olleet vaarassa, ovat hyvin harvinaisia. Yksi tunnettu tapaus oli bitcoineja välittäneen Mt Gox -sivuston konkurssi jostain vuodelta 2014.
Jos ostaa bitcoineja isoissa määrin, on kenties syytä harkita siihen rinnalle myös omaa lompakkoa ja täten hieman jakaa riskiä laittamalla edes osan bitcoineista sinne omaan talteen.
Lue lisää artikkelista parhaat kryptovaluuttalompakot.
Tai jos haluat lyhyen vastauksen, on esimerkiksi Ledger Nano S asiallinen ja kohtuuhintainen USB-liitäntään kytkeytyvä bitcoin-lompakko.
Maksaa tätä kirjoittaessa 59 euroa.
Eli laitat tikun tietokoneeseesi ja asennat ohjelmiston. Sitten saat bitcoin-lompakkosi osoitteen, joka on pitkä numero- ja kirjainsarja.
Sen jälkeen, voit helposti siirtää bitcoinia sieltä kryptovaluuttasivustolta omaan lompakkoon. Syötät sinne lompakkosi osoitteen ja lähetät.
Eli lyhyesti vielä: bitcoinin säilyttäminen on tähän asti ollut hyvin turvallista niin kryptosivustoilla kuin myös omassa lompakossa. Ehkä avainjuttu on riskin jakaminen useaan eri lompakkoon (mikäli alkaa enemmänkin rahaa laittamaan bitcoiniin). Ettei ole kaikki munat samassa korissa.
4. Bitcoinin myyminen takaisin euroiksi
Bitcoinin osto ja myynti tapahtuu samalla tavalla ja yhtä helposti siellä kryptovälittäjän sivulla.
Eli syötät vain paljonko haluat myydä tai ostaa bitcoinia. Sen jälkeen raha näkyy euroina Coinmotion-tililläsi ja sen jälkeen voit esimerkiksi siirtää sen takaisin pankkitilillesi.
Jos olet kerennyt siirtää bitcoinit omaan lompakkoon, sitten vain siirrät bitcoinit omasta lompakosta takaisin sinne Coinmotion-tilillesi, myyt ne siellä euroiksi, ja siirrät pankkitilillesi.
5. Kannattaako ostaa bitcoineja? Mikä on sen ”rooli” tässä maailmassa?
Siitä voi olla montaa mieltä, että mikä se paras sijoituskohde on tässä epävakaassa nykymaailmassa.
Mutta, jos yritetään objektiivisesti tarkastella, että mikä se bitcoinin rooli on ja millainen sijoituskohde se on, niin seuraavassa vinkkiä sen ymmärtämiseen:
Bitcoinia verrataan usein kultaan.
Eli, kultahan on jo tuhansia vuosia arvonsa pitänyt, luonnosta löytyvä metalli. Se on Luonnon omaa rahaa. Siinä missä ihmisen kehittämät fiat-valuutat ovat aina syntyneet ja kuolleet, kulta on pysynyt ja pitänyt arvonsa. Kilolla kultaa (tai sitä vastaavalla summalla ihmisen luomaa valuuttaa) sai ostettua talon tuhat vuotta sitten ja niin myös tänä päivänä.
Mutta, bitcoin ei ole ehkä aivan vielä siinä asemassa, että se toimisi kuten kulta. Bitcoinia pidetään toistaiseksi, näin vuonna 2022, vielä ”riskisijoituksena” ja sen arvo on liikkunut hyvin saman suuntaisesti teknologiayritysten osakkeiden tahdissa.
Mutta, jossain vaiheessa voi olla, että sen rooli muuttuu enemmänkin kullan kaltaiseksi. Turvasatamaksi, joka pitää arvonsa, mikäli fiat-valuutat, esimerkiksi eurot, punnat tai dollarit menettävät ostovoimaansa, kuten juuri nyt vuonna 2022 on tapahtumassa:
Eli bitcoinin rooli numero 1 voisi olla inflaatiosuoja.
Rooli numero 2 voisi olla bitcoinin ”cancelloimattomuus” eli se on sensuurivapaa.
Mikään auktoriteetti, esimerkiksi hallitus tai pankki, ei voi jäädyttää sinun bitcoinejasi. Eli jos jokin tyrannimainen hallitus, esimerkiksi Suo.. ei kun, Pohjois-Korea päättäisi, että jostain asiasta voi olla vain yhtä mieltä, ja jos asiasta uskaltaa joku olla jotain toista mieltä, näiden ihmisten pankkitilit voitaisiin jäädyttää.
Nyt vuonna 2022 on nähty jo pari tapausta, jossa ihmisiä on taloudellisesti ”cancelloitu” poliittisista syistä. Oli nämä Kanadan rekkaprotestit, jossa protesteja tukeneiden ihmisten pankkitilejä oli jäädytetty. Ukrainan tilanteen myötä venäläisiä on suljettu pois SWIFT-pankkijärjestelmästä.
Eli voi olla, että nyt tällä kriisien vuosikymmenellä, eli 2020-luvulla, bitcoinin todellinen luonne selviää myös suurelle yleisölle. Eli se saattaa toimia niin inflaatiosuojana, yleisenä turvasatamana, sensuurivapaana rahana ja ihan yleisenä sijoituskohteena jolla (yrittää) tehdä voittoa. Lisää bitcoinin tulevaisuudesta kohdassa 7, hoidetaan ensin nämä byrokraattisemmat asiat pois alta:
6. Bitcoinin ostamisen laillisuus ja verotus?
Bitcoin on täysin laillinen sijoituskohde Suomessa.
Media on saattanut ”asentaa” mieliimme sellaisen mielikuvan, että se olisi jotain hämärää rahaa, jota käyttävät vain rikolliset.
Mutta, se nyt on sellaista. Se on median tehtävä. Asentaa ajatuksia.
Verotukseen liittyen pari tietämisen arvoista asiaa:
Jos ostaa nyt bitcoinia 1000 eurolla ja myy sen 3 vuoden päästä 10000 eurolla, on syntynyt voittoa 9000 euroa. Tällöin maksat pääomaveroa (tässä tapauksessa 30%) voitto-osuudesta sinä vuonna kun olet bitoinin myynyt takaisin euroiksi. Se pitää itse ilmoittaa sen vuoden veroilmoituksessa.
Eli verotus on hyvin yksinkertaista kun ja jos bitcoinia myy harvakseltaan.
Mutta, eri asia on, jos bitcoinia käyttäisi vaikka ostosten tekemiseen. Se ei ole oikein järkevää, ainakaan tällä hetkellä. Tämä siitä syystä että verottaja näkee ostoksen verotettavana tapahtumana eli se katsoo, että myyt bitcoinia euroiksi sillä hetkellä, kun ostat vaikka suklaapatukan bitcoinilla. Lain mukaan se pitäisi sitten laskeskella ja ilmoittaa veroilmoituksessa. Liikaa vaivaa.
Bitcoinista tuskin tulee tällaista päivittäiseen kaupankäyntiin käytettävää valuuttaa kuten euro on. Sen rooli on enemmänkin sijoituskohde, jota ostetaan ja pidetään kauas tulevaisuuteen asti.
7. Bitcoinin ostamisen kannattavuus vuonna 2022? Kurssi nyt ja tulevaisuudessa?
Niin, kannattaako bitcoinia vielä ostaa? Vai onko sen parhaat päivät jo nähty joskus 2010-luvun puolella?
Suurimmat nousut ja voitot on toki jo tehty silloin aikoinaan. Eli jos ostit sitä aikoinaan 1 eurolla per bitcoin ja se on tänään 40 tonnia, niin siinä on 40 000-kertainen nousu.
Näistä nykyhinnoista tuskin on odotettavissa enää 40 000-kertaista nousua. Vai nouseeko enää ollenkaan, vai romahtaako nollaan?
No, kyllä monen mielestä bitcoinin hinnassa on vielä kasvuvaraa.
Kuten tuossa ylempänä tuli todettua, bitcoin ei ole vielä todennäköisesti edes näyttänyt täyttä potentiaaliaan tai rooliaan. Turkki maana on yksi esimerkki, jossa se on näyttänyt hieman enemmän todellista rooliaan, koska siellä ihmiset eivät edes uskalla pitää säästöjään maan omassa valuutassa, liirassa, jonka arvo on ollut suorastaan syöksykierteessä viimeiset vuodet. Eli moni turkkilainen saadessaan esim. palkan, kääntää rahan heti joko kultaan, bitcoiniin tai johonkin vakaampaan ulkomaanvaluuttaan.
Ja jos hetki analysoidaan ihmisluonnetta, niin me ihmisethän ollaan aika jääräpäisiä ja me vihataan muutosta. Me muututaan vasta kun on pakko. Ja bitcoinin omistaminen ei vielä ole ollut ”pakko”, ainakaan länsimaissa.
Esimerkiksi ne turkkilaiset, mutta myös venezuelalaiset, kyproslaiset tai ukrainalaiset ovat saattaneet jo olla tilanteessa, jossa bitcoinin ostaminen on ollut ”pakko”, jos on halunnut suojella omaisuuttaan.
Bitcoinin arvonnousu satoihin tuhansiin tai jopa miljooniin euroihin per kolikko saattaa tapahtua jonkinlaisen suuren kriisin myötä. Jos jossain taloudellisesti merkittävässä maassa tulisi iso pankkikriisi tai jokin muu kriisi ”pakottaisi” ihmiset etsimään turvasatamaa rahoilleen (kuten kulta tai bitcoin), silloin myös massat kiinnostuvat bitcoinista. Eli kun on pakko, silloin ihminen alkaa toimia.
Muutos ja uusien teknologioiden tai ideoiden omaksuminen tapahtuu yleensä kolmessa vaiheessa:
- Aikaiset omaksujat alkavat omaksua uutta teknologiaa
- Jos ja kun noin 10% väestöstä on omaksunut kyseisen uuden idean, alkaa räjähdysmäinen kasvu ja massojen mukaantulo (syntyy FOMO-ilmiö, eli yksilö haluaa olla kuten vieruskaveri, ettei olisi ”epänormaali” ja täten jäisi joukon ulkopuolelle)
- Uusi teknologia on uusi normaali ja 90% ihmisistä nyt käyttää sitä. Kolmosvaiheessa kasvu jälleen hidastuu, kun jämähdetään tuohon 90 prosenttiin tai edetään hitaasti kohti 100 prosenttia.
Tätä voidaan kuvata myös S-graafilla. Ja bitcoin-adaptaation S-graafi voisi näyttää tältä:
Eli kasvuvaraa on, mikäli S-graafiennuste toteutuu bitcoinin kohdalla.
Oli kyseessä sitten mikä tahansa uuden teknologian omaksuminen esim. hevosista autoihin siirtyminen, kännykät 90-luvulla tai älypuhelimet 00- ja 10-luvulla, jokainen näistä kolmesta vaiheesta kestää yleensä yhtä kauan. Eli jos bitcoinin kohdalla saavutettiin 10 prosenttia 10 vuodessa, se räjähdysmäisen kasvun vaihe on jo alkanut ja se päättyy vuoden 2029 paikkeilla.
Lyhyellä tähtäimellä bitcoinin kurssi saattaa heilua ylös tai alas, eli saattaahan tässä tulla romahduksiakin. Mutta kun ”zoomataan ulos” ja katsotaan isoa kuvaa eli nostetaan katse kauas kohti tulevaisuutta, on bitcoinin tulevaisuus hyvinkin mielenkiintoisen näköinen.
Mutta, kuten tuolla ylempänä tuli jo todettua, mikään ihmisen keksimä ei ole varmaa, eli ei tässä kannata alkaa palvomaan bitcoinia vaikka tämä kryptovaluutta-ala kovin mielenkiintoinen onkin.
Tämä ei ole mitään talousneuvontaa tai kehotus tehdä sitä tai tätä. Tee omat tutkimustyösi ja osta bitcoinia, jos siltä tuntuu. Tai jotain muuta kryptovaluuttaa. Lue myös: top-5 parhaat kryptovaluutat 2022.
Yhteenveto
Bitcoinin ostaminen on yhtä helppoa kuin vaikkapa verkko-ostosten tekeminen.
Rekisteröidyt valitsemaasi kryptopörssiin, siirrät sinne euroja ja ostat bitcoinia.
Eri asia on, että kannattaako bitcoinia ostaa vai ei.
Yksilön pitää itse ymmärtää bitcoinia ja edes hieman ymmärtää mihin tämä maailma on menossa. Ja sitten tehdä sellaiset päätökset, joiden kanssa pystyy leppoisasti nukahtamaan illalla kun painaa päänsä tyynyyn.
Mitä mieltä bitcoinista ja tästä artikkelista? Kannattaako bitcoineja ostaa? Kommentoi tai kysy!