kryptovaluutta sijoittaminenKannattaako kryptovaluuttaan sijoittaminen vielä vuonna 2022?

No.. sanotaanko näin:

Kyllä kannattanee, jos osaa löytää ne tulevaisuuden amazonit, facebookit ja teslat näistä tuhansista eri kryptovaluutoista, eli löytää ne parhaat kryptovaluutat.

Pienille ja tarpeettomille niin sanotuille meemi- ja skeidakolikoille (engl. shitcoins) voi käydä huonosti isomman romahduksen tapahtuessa, mutta vahvoille kryptoille on hyvinkin mielenkiintoinen tulevaisuus edessään.

Eli ehkä jotain IT-kuplan vuoden 2000 toisintoa voi olla luvassa, eli pienet ja heikot kuolee, suuret ja vahvat selviää ja nousee lopulta aivan uusiin sfääreihin.

Mutta, käydään nyt yleisesti läpi näitä syitä miksi sijoittaminen kryptovaluuttaan mahdollisesti kannattaa. Ja nyt ei puhuta pelkästä rahan sijoittamisesta vaan myös oman ajan ja energian sijoittamisesta tähän aiheeseen.

Disclaimer: tämä ei ole sijoitusneuvontaa tai kehotus ostaa bitcoineja tai tehdä sitä tai tätä. Tämä on yleistä lätinää kryptovaluutta- ja lohkoketjualasta ja syistä miksi siihen perehtyminen mahdollisesti kannattaa.

1. Kryptovaluuttaan (ajan ja energian) sijoittaminen kannattaa, koska alat ymmärtää mihin maailma on menossa seuraavan 10+ vuoden aikana

Kryptovaluutat eivät ole mikään ”muoti-ilmiö” tai villitys, joka tulee ja menee kuin tamagotchit 1990-luvulla.

Lohkoketju (joka on se teknologia kryptovaluuttojen taustalla), on teknologia, joka tulee muuttamaan hyvin monen asian meidän kaikkien elämässä.

Haasteena puolestaan on yrittää selittää miksi ja miten se muuttaa kaiken. Mutta yritetään.

Me ollaan menossa kohti maailmaa, jota tullaan johtamaan eri tavalla kuin tähän asti on johdettu.

Me ollaan totuttu ”top down”-tyyliseen johtamiseen, jossa siis on se pieni pyramidin kärki, joka johtaa pyramidin alaosaa. Tai, ollaan totuttu, että on yksi keskitetty auktoriteetti esimerkiksi pankki, hallitus tai Google, ja me ihmiset olemme sen alapuolella passiivisina ”asiakkaina”.

Siinä uudessa maailmassa, joka tässä on rakenteilla etenkin seuraavan 10-20 vuoden aikana, valta tullaan hajauttamaan.

Nyt kun puhutaan rahasta, niin havainnollistetaan tätä muutosta kuvalla:

kannattaako kryptovaluuttaan sijoittaminen

Lohkoketju tavallaan poistaa välikädet ja me asioimme suoraan toistemme kesken tällaisissa ”hajautetun vallan” verkostoissa.

Tämä ei välttämättä tarkoita mitään anarkistista ”utopiaa”, vaan säännöt voidaan kirjoittaa kyseisen lohkoketjun koodiin. Eli tätä maailmaa tulee johtamaan tekoäly, matematiikka ja tietenkin nämä kyseiseen lohkoketjuun kuuluvat ihmiset. Jos yksi ihminen ei osaa käyttäytyä, muut ihmiset voivat antaa hänelle huonoja pisteitä (palautetta) ja ajan myötä hänen kykynsä toimia kyseisessä verkostossa heikkenee. Periaatteessa tämä ”mekanismi” toimii jo esimerkiksi Airbnb:ssä tai Uberissa. Jos majoittaja tai kuski on huono, hänen ”pisteet” palautteiden myötä laskee ja algoritmi näyttää hänet hakutuloksissa alempana tai ehdottaa kuluttajille muita, parempia toimijoita.

Siitä voi olla montaa mieltä onko tämä muutos hyvä vai huono asia. Näennäisesti vallan hajauttaminen on ”siistiä”, mutta jos tätä ääridigitalisaatiota alkaa oikein filosofoimaan, voidaan tulla myös toisiin päätelmiin.

Mutta, siihen menee vielä vuosikausia ennen kuin tekoäly on ”suuri johtajamme”.

Ensin Googlen, Facebookin, hallitusten, keskuspankkien – kaikkien isojen auktoriteettien valta kasvaa äärimmilleen, kunnes se romahtaa ja alkaa tämä jälleenrakennus uusien, hajautettujen järjestelmien päälle.

Silloin esimerkiksi Googlen tai Facebookin kaltainen korporaatio ei omista meidän dataamme, vaan pidämme sen itse hallussamme. Voimme sitten myydä tai luovuttaa sitä päättämillemme tahoille, jos niin haluamme. Oletkin saattanut kuulla sanonnan ”data on uusi öljy”. Ja tulevaisuudessa me jokainen ollaan pieniä ”öljyjalostamoja”.

Eli se pointti vielä tähän loppuun:

Kryptovaluuttasijoittaminen alkaa muuttua houkuttelevaksi, kun ja jos ymmärtää, ettei kyseessä ole mikään ohimenevä muoti-ilmiö vaan koko yhteiskunnan mullin mallin laittava uudistus, joka perustuu vanhojen valtarakenteiden purkamiseen ja uusien synnyttämiseen.

2. Kryptovaluuttaan sijoittaminen kannattaa suurten taloudellisten voittojen takia?

Jos katsotaan bitcoinin reilun 10 vuoden historiaa, on sen arvo kasvanut keskimäärin 230% joka vuosi (lähde).

Silti joka vuosi ihmiset ovat kysyneet, ”vieläkö bitcoiniin sijoittaminen kannattaa vai joko on liian myöhäistä?”

No, se on kieltämättä hyvä kysymys.

Ja monelle on suorastaan jo psykologinen ”este” ostaa sitä, koska sen kappalehinta huitelee jo kymmenissä tuhansissa euroissa. On kuitenkin syytä tietää, että bitcoinia voi ostaa vaikkapa 0,0001 kappaletta. Tai voit helposti määrittää kryptovaluuttapörssin sivustolla, että ostat sitä vaikka 100 eurolla.

Mutta se tärkein kysymys, eli onko bitcoinilla vielä varaa kasvaa? Tutkitaanpa aihetta numeroiden pohjalta:

Bitcoinin markkina-arvo on tällä hetkellä noin 800 miljardia eli 0,8 biljoonaa dollaria. Eli tämä summa tulee kertolaskusta liikkeelle lasketut bitcoinit kertaa yhden bitcoinin arvo dollareissa. Koko kryptovaluutta-alan markkina-arvo on reilun 2 biljoonaa dollaria. Bitcoinilla on siis ylivoimaisesti suurin osuus koko alasta.

Vertailun vuoksi, pelkkä Apple-yritys on markkina-arvoltaan noin neljä kertaa bitcoinia isompi eli noin 3 biljoonaa dollaria. Tai, lääkeyhtiö Johnson&Johnson on arvoltaan noin 0,4 biljoonaa eli puolet bitcoinista. Ja nämä vain yksittäisiä yrityksiä. Bitcoin ei ole yritys vaan kokonainen teknologia.

Tai, sijoituskullan markkina-arvo on 12 biljoonaa eli yli 10 kertaa isompi kuin bitcoinilla.

Puhumattakaan asuntomarkkinoista tai vaikka ihmisten pankkitalletuksista (pelkästään suomalaisilla lojuu pankkitileillään jopa sata miljardia euroa).

Koska bitcoinia pidetään mahdollisesti tulevaisuuden ”turvasatamana” mikäli yhteiskunta kohtaisi pankkikriisejä tai muuta talouskriisiä, on sillä siis vielä valtavasti varaa kasvaa. Eli jos rahaa alkaa virtaamaan muista edellä mainituista omaisuusluokista bitcoiniin ja muihin kryptovaluuttoihin, niiden kurssit nousevat.

Ja jos katsotaan kuinka monta prosenttia ihmisistä omistaa bitcoinia, me ollaan vielä melko aikaisessa vaiheessa. Voisi sanoa, että me ollaan suurinpiirtein samassa vaiheessa kuin internetin kanssa joskus 90-luvun lopulla. Eli vain ”nörtit” käyttivät silloin nettiä. Vasta joskus vuoden 2010 paikkeilla se alkoi olla täysin valtavirtaa eli luokan ”cooleimmat” tytöt ja pojat hengasivat netissä ja vanhuksetkin alkoivat jo käyttämään tietokoneita ja älypuhelimia. Moni ihminen unohtaa tällaiset vaiheet uusien teknologioiden omaksumisessa, koska nykyään esimerkiksi tämä netin käyttö on täysin itsestäänselvää.

Tässä hyvä Off The Chain Capital -nimisen yrityksen tekemä S-graafi siitä, missä vaiheessa olemme bitcoinin käytön yleistymisessä:

kryptovaluuttaan sijoittaminen tulevaisuus

Uusien teknologioiden omaksumiset usein noudattavat tätä samaa kaavaa, jossa on kolme vaihetta:

  1. Ensin on early adopterit eli uuden teknologian aikaiset omaksujat. He ovat ”outoja nörttejä”. Kasvu on alkuvaiheessa hidasta.
  2. Toinen vaihe käynnistyy, kun kansasta 10% on omaksunut uuden teknologian. Alkaa räjähdysmäinen kasvu, koska kyseistä teknologiaa alkavat omaksumaan tavalliset ihmiset.
  3. Vakiintumisvaihe. Lähes kaikki jo ovat omaksuneet uuden teknologian. Kyseinen teknologia on uusi normaali ja ihminen on suorastaan ”outo”, jos ei jo käytä sitä.

Ja usein nämä yksittäiset vaiheet kestävät yhtä kauan. Eli bitcoinin kohdalla 10% käyttäjäryhmä (USA:ssa) saavutettiin n. 10 vuodessa. Eli olemme nyt, vuonna 2022, vasta astuneet tuohon voimakkaan kasvun vaiheeseen, joka piikkaa näillä näkymin tuossa vuoden 2029 paikkeilla.

Eli kyllä, bitcoinilla ja yleensäkin kryptovaluutalla voittojen tekeminen tai jopa rikastuminen on vielä täysin mahdollista.

Lyhyellä tähtäimellä voi tapahtua kaikenlaista – ehkä kryptojen arvot romahtelevat tai eivät – mutta pitkällä tähtäimellä, kun nostetaan katse sinne vuosien päähän, kaikki merkit viittaavat siihen, että kryptojen arvoissa on vielä paljon varaa kasvaa.

Täytyy siis muistaa, että bitcoin ei ole ainoa kryptovaluutta. Ehkä suurimmat taloudelliset voitot tehdäänkin niillä vähemmän tunnetuilla kryptoilla. Alalla on kaikenlaisia valtavan potentiaalin omaavia projekteja. NFT, DeFi, Metaverse – siinä muutama kryptoihin liittyvä termi, joita kannattaa opiskella.

Ja seuraava kysymys on kenties se, että mihin kryptovaluuttaan kannattaa sijoittaa.

Ehkä se tärkein ehto sille ostettavalle kryptolle voisi olla se, että onko kyseisellä kryptolla jotain tosimaailman käyttötarkoituksia, eli onko siitä jotain hyötyä ihmiskunnalle? Ehkä paras tapa alkaa opiskella aihetta on mennä esimerkiksi Coinmarketcap.com-sivustolle ja katsoa vaikka noita markkina-arvoltaan top 20 tai 30 kryptovaluuttoja (lista on automaattisesti lajilteltu markkina-arvon suuruuden mukaan, eli bitcoin kärjessä, sitten Ethereum, Tether, Binance Coin, XRP, Solana ja mitä sieltä löytyykään. Ja sitten perehtyä yksitellen jokaiseen.

Jos ei jaksa alkaa perehtymään näihin altcoineihin (alternative coin, eli vaihtoehtoinen kolikko bitcoinille), on bitcoin se helppo valinta. Siihen luottavat suursijoittajat ympäri maailmaa ja jopa El Salvador on ottanut sen yhdeksi viralliseksi valuutakseen.

3. Kryptovaluutan avulla toimit itse itsesi pankkina (suojautuminen esim. pankkikriisejä vastaan)

Jos ihmisellä on paljon rahaa pankkitilillään, kannattaa hänen tietää, että pankkien talletussuoja yltää vain sataan tuhanteen euroon asti.

Ja ylipäätään, kun talletat pankkiin rahaa, ovat rahat periaatteessa pankin omaisuutta. Sinulla vain on tällä hetkellä käyttöoikeus niihin.

Pieni pala historiaa:

Kyproksella oli vuonna 2013 pankkikriisi. Eli tuli ilmoitus pankilta, että nyt ollaan liemessä. He laittoivat nostorajoituksen kaikkien asiakkaidensa tileille eli jokainen sai pankistaan ulos maksimissaan 300 euroa per päivä. Ne tallettajat, joilla oli yli sata tonnia tilillään, menettivät kaiken sen yli menevän osuuden. Ja näillä isojen tallettajien rahoilla pankki pelastettiin konkurssilta.

Kyproksen pankkikriisin myötä tuli EU-direktiivi, joka mahdollistaa saman tapahtuvan missä tahansa EU-maassa, kuten Yle uutisoi:

kryptovaluuttaan sijoitus

Suomalaisilla, varsinkin vanhemmilla ikäluokilla Suomessa on valtavat summat pankkitileillään, kuten esimerkiksi tämä IL:n uutinen osaa kertoa:

kryptovaluuttaan sijoittaminen

Kannattaa kysyä boomerivanhemmiltaan tai muilta hillopäällikkötutuilta, että tietävätkö he tällaisen Kyproksen kaltaisen pankkikriisin mahdollisuuden olemassaolosta.

Eli, se pointti:

Kryptovaluutan avulla, jos pidät valuutat omassa kryptovaluuttalompakossa, sinä itse toimit omana pankkinasi. Eli et ole riippuvainen minkään pankin tai kryptovaluuttapörssin konkursseista tai kriiseistä.

Tästä olikin puhetta jo tuolla ykköskohdassa eli se välikäsi (pankki) häviää tuosta välistä kun pidät kryptot omassa lompakossa.

4. Kryptovaluuttaan sijoittaminen saattaa suojata säästöjäsi inflaatiolta

Kun pidät pankissa euroja, siihen kohdistuu kaksi asiaa, jotka nakertavat säästöjäsi jatkuvasti:

  • pankin kulut
  • inflaatio eli rahan ostovoiman heikentyminen

Varsinkin näin vuonna 2022 moni miettii, että mihin sijoittaa rahansa, jotta inflaatio ei aivan täysin tuhoaisi heidän säästöjensä ostovoimaa. Pitkällä tähtäimellä moni luottaa bitcoiniin tässä asiassa.

Esimerkiksi Turkissa, jossa maan valuutta (liira) on kärsinyt voimakkaasta inflaatiosta, on sijoittaminen mm. kryptovaluuttoihin yleistynyt voimakkaasti, kuten länsimedioissakin on uutisoitu:

sijoittaminen kryptovaluuttaan
Turkissa bitcoin toimii jo ”turvasataman” roolissa.

Eli käytännössä maan valuutta on kuin ”kuuma peruna”, josta halutaan nopeasti eroon, kun sitä kertyy ylimääräistä. Täten moni turkkilainen pitääkin säästönsä mieluummin esimerkiksi sijoituskullassa, vahvemmissa ulkomaan valuutoissa, bitcoinissa tai muissa kryptovaluutoissa.

Lisäksi monet kryptovaluutta-alustat tarjoavat nykyään jopa talletuskorkoa niin kryptovaluutoille (esim. Bitcoin, Ethereum, Polkadot, Cardano, XRP jne), mutta myös fiat-valuutoille (esim. euro, punta, dollari..). Täten ne muistuttavat hieman tavallisia pankkeja, joissa aikoinaan sai ehkä jopa pari prosenttia talletuskorkoa.

Eli jos olet päättänyt sijoittaa kryptovaluuttaan X, voit ostaa sitä ja sitten laittaa sen korkotilille tuottamaan korkoa. Esimerkiksi suomalaisessa Coinmotionissa tai ulkomaisessa Crypto.comissa on omat palvelunsa, jossa kryptovaluutat voi laittaa tuottamaan korkotuloa. Näin nämä kryptovaluutta-alustat voivat toimia jossain määrin pankin korvikkeena.

Lue myös: Top-10 parhaat kryptovaluutta-alustat

5. Sijoittaminen kryptovaluuttaan kannattaa, koska sen opettelu on väistämättä meillä kaikilla edessä?

Ehkä jo tällä vuosikymmenellä me kaikki – lapset, aikuiset, vanhukset – käytämme vain ja ainoastaan digitaalista rahaa.

Keskuspankit valmistelevat CBDC:itä (Central Bank Digital Currency) eli käytännössä digitaalisia euroja. Moni meistä tulee lataamaan keskuspankin lompakkosovelluksen puhelimeensa.

Joskus 90-luvun lopulla monet jääräpäät vannoivat, etteivät koskaan hankkisi kännykkää. Nyt eivät voisi elää ilman.

Tai, internetiä käyttivät vain me hörhöt joskus 00-luvulla. Nykyään saa olla aika kova jääräpää, jos ei käytä internetiä.

Yhtä lailla lohkoketjua ja digitaalisia valuuttoja tulevat käyttämään käytännössä kaikki ihmiset.

Ja mitä nopeampaa alaan alkaa perehtyä ja jopa sijoittamaan kryptovaluuttoihin, sitä suurempi mahdollisuus hyötyä taloudellisesti. Tai, jos tämä inflaatio tästä oikein lähtee laukalle (kuten esimerkiksi Turkissa), voisi sanoa, että mitä nopeampaa omaksuu tämän uuden maailman rahajärjestelmän, sitä vähemmän tulee kärsimään.

Ja jos on vielä hakemassa paikkaansa työelämässä tai on jo IT-alalla, lohkoketjualaan perehtyminen ja aiheen opiskelu ei taatusti ole hukkaan heitettyä aikaa. Lohkoketju- ja tekoälyosaaminen on kovaa valuuttaa tulevaisuudessa.

Yhteenveto

Monella lukijalla saattoi mennä ikänsä puolesta ohi tämä internetin ja sosiaalisen median nousu 90-, 00- ja 10-luvuilla.

Silloin, jos sijoittaja ymmärsi uskoa internetin tulevaisuuteen ja sijoittaa esimerkiksi Amazoniin, Facebookiin ja Twitteriin, taloudellinen hyötyminen tai jopa rikastuminen oli varmaa.

Internet- ja some-juna meni jo, mutta nyt on uusi mahdollisuus. Tämä lohkoketju- ja kryptojuna on tässä pikkuhiljaa lähtenyt liikkeelle, mutta vielä kerkeää ottamaan pari juoksuaskelta ja hypätä sen kyytiin.

Se, että onnistuuko kryptovaluutoilla rikastuminen, on tietenkin epävarmaa. Se vaatii yksilöltä sen, että osaa sijoittaa oikeisiin kohteisiin, kykyä ottaa riittävästi riskiä, kykyä olla kärsivällinen jne.

Mitä mieltä aiheesta? Kannattaako kryptovaluuttaan sijoittaa? Kommentoi! Ja lue myös noita muita alla linkattuja kryptoaiheisia artikkeleita.

Kommentoi

Please enter your comment!
Please enter your name here