paras kryptovaluutta lompakkoJos haussa on markkinoiden paras kryptovaluuttalompakko tai ihan vain yksinkertainen ja helppokäyttöinen bitcoin-lompakko, olet saapunut oikeaan paikkaan.

Eli, missä bitcoinit ja muut kryptot ovat turvassa, kohtasi yhteiskunta tai kryptovaluuttavälittäjä sitten:

  • kyberhyökkäyksen
  • sodan
  • konkurssin
  • sähkökatkoja
  • pankkikriisin

..tai muuta ”perusjuttua” mitä tässä nyt on käynnissä tällä maailmanlopun vuosikymmenellä eli 2020-luvulla?

Lähdetään tutkailemaan aihetta.

Aivan ensiksi muutama perusasia siitä, että mikä on tällainen itse ylläpidetty kryptovaluuttalompakko (non-custodial wallet) verrattuna siihen, että pitäisit kryptosi tallessa kryptovaluuttavälittäjän sivustolla (custodial wallet).

Eli kuten tuo englanninkielinen termi viittaa, joko joku muu holhoaa (custodial) rahojasi (eli käytännössä se toimii kuin pankki) tai ei holhoa (non custodial), jolloin itse olet vastuussa kryptolompakossasi olevista rahoista ja toimit itse itsesi pankkina.

bitcoin lompakko

Eli:

Vaihtoehto 1: pankiksi luokiteltava organisaatio eli kryptovaluutta-alusta kuten esim. Coinbase tai Coinmotion toimii ”lompakkonasi” ja mahdollistaa pääsyn ”rahaverkostoon” (eli esimerkiksi bitcoin-lohkoketjuun) ja osallistumaan ”talousjärjestelmään” muiden ihmisten ja yritysten kanssa.

Vaihtoehto 2: sinä itse toimit omana ”pankkinasi”, ja kytkeydyt itse suoraan lompakkosi avulla ”rahaverkostoon” ilman välikäsiä.

Jos ykkösvaihtoehdossa kryptosivusto tuosta välistä kohtaisi jonkinlaisen kriisin – se menisi konkurssiin, se hakkeroitaisiin, sinne tulisi kyberhyökkäys, tai hallitus määräisi heidän asiakkaiden varat jäädytettävksi tms – sinun rahasi olisivat vaarassa hävitä.

Tuohon asiakkaiden varojen jäädyttämiseen voisi mainita, että Kraken.comin, eli yhden maailman suurimman kryptovaluuttapörssin, toimitusjohtaja Jesse Powell on twiitannut näin:

paras krypto lompakko

Eli jopa hän itse suosittelee siirtämään kryptovaluutat pois kryptovälittäjien sivuilta sinne omaan lompakkoon.

Tästä on ylipäätään kyse tässä ”vallankumouksellisessa” rahan desentralisaatiossa, joka nyt on käynnissä. Raha pidetään omassa hallussa eikä pankin kaltaisen organisaation hallussa.

Ja myöhemmin, ehkä vuosikymmenen loppupuoliskolla tai 2030-luvulla koko internet ja koko yhteiskunta (mahdollisesti) alkaa desentralisoitua. Eli ei ole enää suuryritysten alustoja kuten Facebook, YouTube, Uber, pankit jne, vaan niistä tulee desentralisoidut eli hajautetut vastineensa, jotka pyörivät lohkoketjussa. Jopa poliittinen päätöksenteko voitaisiin laittaa läpinäkyvään lohkoketjuun, jolloin korruption mahdollisuus pienenee. Mutta siihen on vielä matkaa. Jatketaan nyt rahasta ja kryptolompakoista:

On siis olemassa:

  • fyysisiä ”hardware” -lompakoita (tyypillisesti pieni USB-tikun näköinen laite, jossa on pari nappia)
  • ohjelmistopohjaisia lompakoita (tietokoneelle tai älypuhelimelle asennettavia ohjelmia/sovellouksia)

Näissä on aina sama toimintaperiaate, eli niitä asennettaessa ne luovat sinulle 12 tai 24 sanaa sisältävät ”turvasanat” eli lompakon palauttamiseen tarvittavat sanat, jotka sinun tulee kirjoittaa ylös ja laittaa hyvään talteen. Jos itse laite, johon lompakon asensit menisi rikki tai hukkaan, tai itse fyysinen hardware-kryptolompakko menisi hukkaan, näiden palautussanojen avulla voit aina palauttaa pääsyn kryptoihisi.

Lisäksi asennuksen aikana luodaan salasana ja/tai PIN-koodi siihen kunkin lompakon käyttöliittymäohjelmistoon. Siellä voit sitten erikseen asentaa omat lompakot bitcoinille, ethereumille ja mille tahansa valuutalle, jota kyseinen lompakko tukee.

Ja sillä selvä.

Jos itse hardware-lompakko, tai laite, johon lompakko on asennettu, menisi rikki tai hukkaan, näiden 12 tai 24 turvasanan avulla voit palauttaa lompakkosi sisällön. Myös varas voi viedä rahasi, jos hän saa haltuunsa nämä sanat. Eli näitä sanoja pitää säilyttää huolella. Lisää siitä artikkelin lopulla. Siellä 5 yleistä vinkkiä ja asiaa liittyen kryptolompakoihin ja turvasanojen säilyttämiseen!

Mutta nyt ensin ne parhaat kryptovaluuttalompakot vuodelle 2022:

1. Ledger Nano – maailman suosituin hardware-pohjainen kryptovaluuttalompakko

bitcoin-lompakko Jos haussa on halpa, yksinkertainen ja turvallinen bitcoin-lompakko, on yksi vaihtoehto tämä Ledgerin halvin malli, tietokoneen (tai muun laitteen) USB-liitäntään kytkettävä lompakko:

Ledger Nano S.

Hintaa 59 euroa suoraan valmistajan verkkokaupasta tilattuna.

Parempi malli, Bluetooth-kytkennällä varustettu (yhdistä esim. puhelimeen) Ledger Nano X maksaa puolestaan 149 euroa.

Merkittävin ero S ja X malleissa on se, että S:ään mahtuu yhtäaikaisesti vain kolmea eri kryptovaluuttaa, eli esimerkiksi bitcoin, ethereum ja XRP. Ei enempää. X mallissa on jo kapasiteettia sadan eri kryptovaluutan yhtäaikaiseen ylläpitoon.

S mallista on tosin tulossa uusi Ledger Nano S Plus -malli, johon mahtuu myös se 100 eri kryptoa. Sen hinta asettunee johonkin tuohon ässän ja äksän välimaastoon, kun tulee myyntiin.

Tuettuja kryptovaluuttoja on tuhansia ja tarkempi listaus löytyy heidän nettisivuilta.

Ledgerin lompakot käyttävät Ledger Live -ohjelmistoa, joka asennetaan joko tietokoneelle tai mobiililaitteelle, jossa omia kryptojaan voi käsitellä.

2. Trezor – toinen suosittu hardware-lompakko

paras krypto lompakkoTrezor on toinen suosittu fyysisiä kryptovaluuttalompakkoja valmistava yritys.

Trezor One on suosittu perusmalli, joka maksaa näemmä nykyään 73 € (sisältäen Suomen ALV:n). Tuettuja kryptoja on runsaasti (yli 1000), mutta pientä miinusta tulee siitä, että esimerkiksi XRP-tukea ei ole tässä halvimmassa One-mallissa (Ledger Nano S:stä se löytyy).

Trezor Model T on puolestaan se edistyneempi malli, joka maksaa Suomeen toimitettuna 234 €. Siitä löytyy myös tuki yli tuhannelle kolikolle ja T-mallin lisäksi myös XRP, Cardano, Monero jne.

Myös Trezorin ohjelmisto, jolla päästään lompakon sisältöä tarkastelemaan, on helppokäyttöinen ja selkeä. Sen voi ladata omalla laitteelle tai sitä voi käyttää online-tilassa laittamalla laitteen kiinni koneeseen ja menemällä Trezorin nettisivuille.

3. Trust Wallet – paras ohjelmistopohjainen puhelimeen asennettava kryptovaluuttalompakko?

kryptovaluutta lompakkoSitten siirrytään ohjelmistopohjaisiin kryptolompakoihin.

Trust Wallet (Trustwallet.com) on kenties suosituin sovelluskaupoista (Play-kauppa, Appstore) löytyvä ”non-custodial” kryptovaluuttalompakko eli josta saat turvasanat omaan haltuusi.

Löytyy tuki yli 50 eri lohkoketjulle ja jopa yli miljoonalle eri kryptolle. Wtf. Onko niitä edes niin montaa olemassa? No, näin mainostaa Trust Wallet.

Lisäksi Trust Walletin kautta voi ostaa bitcoineja ja muuta kryptovaluuttaa, NFT:itä sekä siinä on Web3-selain, jolla pääsee käsiksi desentralisoituihin sovelluksiin (DApps) sun muuhun ihmeelliseen.

Käyttäjiä Trust Walletilla on heidän omien myyntipuheidensa mukaan jo yli 25 miljoonaa eli suosittu on.

4. Exodus – paras tietokoneelle asennettava kryptolompakko?

bitcoin lompakko exodusExodus on myös erittäin suosittu kryptovaluuttalompakko, joka toimii:

  • mobiililaitteella: (Apple Appstore / Google Play-kauppa)
  • tietokoneella: Windows, Mac, Linux (latauslinkki löytyy heidän nettisivuilta Exodus.com)

Lisäksi Exodukseen voi yhdistää Trezorin hardware-walletin.

Tuettuja kryptovaluuttoja on tätä kirjoittaessa 161 kappaletta ja ne listataan Exoduksen nettisivuilla. Käytännössä kaikki tunnetuimmat ja parhaat kryptovaluutat sieltä löytyy tuettujen joukosta. Tuotteen taustalla on iso yritys, joka on perustettu jo vuonna 2015 ja jolla on miljoonia käyttäjiä ympäri maailmaa. Eli, kyseessä on varsin asiallisen ja luotettavan oloinen kryptolompakko.

5. MetaMask – nettiselaimeen asennettava Web 3.0 -Ethereum-lompakko

Nyt mennään hieman nörtimmälle osastolle.

MetaMask on nettiselaimeen asennettava lisäosa, jossa voi säilyttää Ethereumia ja sen avulla voi ostaa muita Ethereumiin liittyviä tokeneita desentralisoiduista kryptovaluutta-alustoista eli esimerkiksi Uniswapista tai Pancakeswapista.

MetaMask toimii siis väylänä tähän uuteen ja ihmeelliseen Web3-maailmaan eli desentralisoituun internetiin, joka todennäköisesti on tässä nousemassa feenikslinnun lailla kunhan tämä vanha systeemi laitetaan palamaan tässä tällä vuosikymmenellä erilaisten kyberhyökkäysten ja muiden tekaistujen tietoturvaongelmien myötä.

Eli, kun MetaMask on asennettu selaimeen (Brave, Chrome, Firefox tai Edge), saat sieltä 12 sanaa kattavan listauksen palautukseen tarvittavia sanoja. Sen jälkeen saat lompakkosi osoitteen, johon voit siirtää Ethereumia. Sen jälkeen voit joko säilöä Ethereumia siellä tai voit kytkeytyä niihin desentralisoituihin systeemeihin ostamaan muita kryptoja

MetaMask on ilmainen ja löytyy sen virallisilta nettisivuilta Metamask.io:sta tai suoraan Googlen ”Chrome-kaupasta”.

5 tietämisen arvoista asiaa kryptovaluuttalompakoista

Kryptovaluuttojen säilyttäminen omassa lompakossa ei ole – köh, miten tämän sanoisi – orja- eli uhrimentaliteetilla varustettujen ihmisten hommaa.

Koska jos hukkaa lompakkonsa palauttamiseen vaadittavat sanat (ja laite, jolle se on asennettu on rikki tai hukassa), joutuu kryptojen häviämisestä syyttämään vain itseään. Ei ole mitään asiakaspalvelua tai ”herraa”, jolle sysätä vastuu ja mennä valittamaan, jos itse mokaa.

Eli vielä muutama pikavinkki ja idea, kun halutaan säilyttää kryptovaluuttaa omassa kryptovaluuttalompakossa:

1. Jaa riskiä useaan eri lompakkoon?

Jos ihmisellä on enemmänkin rahaa kiinni kryptovaluutoissa, on järkevää jakaa riskiä ja laittaa niitä useampaan paikkaan säilöön.

Esimerkiksi näin:

  • osan jättää kryptoja välittävälle sivustolle (Coinmotion, Kraken, Coinbase, Crypto.com jne)
  • osa omiin fyysisiin hardware-lompakoihin (Ledger, Trezor..)
  • osa softapohjaisiin lompakoihin (Trust, Exodus, MetaMask..)

Palautukseen vaadittavat salasanat voi säilöä myös eri paikkoihin.

2. Miten säilyttää kryptolompakon palauttamiseen vaadittavia turvasanoja?

Kun ihminen asentaa kryptolompakon, sitä yleensä saattaa laittaa ne sanat johonkin ”talteen” olettaen, että kyllä muistaa mihin on ne laittanut.

No, sitten kuluu muutama kuukausi ja tietokone tai puhelin sattuu menemään rikki. Sitten tulee kylmä bittihiki kainaloon ja sydän meinaa pysähtyä kuin jalkapalloilijalla, kun tulee ajatus, että ”missäs v-tussa ne kryptolompakon salasanat nyt olikaan?”

Ratkaisu?

Kannattaa välillä suorittaa ”pelastusharjoituksia” ja kysyä itseltään esimerkiksi:

  • missä kryptolompakoiden salasanat ovat juuri nyt? -> etsi ne ja katso ovatko ne siellä missä pitää.
  • milloin olen viimeksi kirjautunut sisään lompakkoon laitteellani? -> kokeile toimiiko se ja onko salasanat tai pin-koodit tallessa jne?
  • jos talo tai asunto, jossa salasanat ovat, palaisi maan tasalle, ja tietokone/älypuhelin sen mukana, pääsisinkö enää käsiksi kryptoihini? -> harkitse backupiksi jotain toista fyysistä sijaintia turvasanoille (käy hautaamassa vaikka mummosi takapihalle säänkestävään laatikkoon nämä sanat).

Sanojen säilyttämisessä kannattaa käyttää luovuutta. Jotkut kaivertavat sanat metallilevyille ja niitä voi sitten säilyttää vaikka missä. Yksi suosittu tällainen tuote on titaanista valmistettu Cryptotag. Google löytää.

3. Ei kannata säilyttää turvasanoja digitaalisessa muodossa (varsinkaan internetiin kytketyssä laitteessa)

Yksi idea esimerkiksi Ledgerin kryptolompakoissa on se, että sitä asennettaessa turvasanat näytetään itse fyysisessä laitteessa, ei tietokoneen ruudulla. Eli mikään ”ruutukaapparikaan” ei pääse nauhoittamaan näyttöruudulla näkyviä tietoja.

On tiettävästi erilaisia hakkerihuijarien valmistamia tietojenkalasteluohjelmia, jotka skannaavat uhrinsa tietokonetta ja tiedostoja, että mikäli sieltä löytyisi jokin 24 sanaa sisältävä listaus. Eli jos jossain Word- tai tekstitiedostossa olisi numeroitu 1-24 ja sanoja perässä, nämä kalasteluohjelmat ottaisivat sanat talteen ja automaattisesti testaisivat, mikäli niillä saa palautettua kryptovaluuttalompakon.

Jos salasanoja haluaisi välttämättä säilyttää digitaalisessa muodossa, lienee paras tapa kirjoittaa kynällä paperille sanat ja sitten ottaa kuva tästä paperista. Vielä sopivan epäselvällä käsialalla kirjoittaen, että tietokone ei osaa sitä kääntää kirjaimiksi. Ja vielä parempi, mikäli tämä tietokone on offline-tilassa eli sitä ei koskaan kytketä internetiin.

4. Ovatko itse ylläpidetyt kryptovaluuttalompakot turvallisia?

Jos realistisesti ajattelee, koska ne ovat ihmisen luomia, ovat ne kenties myös ihmisen hakkeroitavissa. Mutta, ehkä se suurin riski näiden käytössä on se, että hukkaako ihminen itse salasanansa.

Kryptojen säilyttämisessä useassa eri paikassa on kyse lähinnä riskien jakamisesta. Kuten Krakenin toimitusjohtaja on itsekin sanonut, he eivät voi ”suojella” asiakkaitaan, mikäli hallitus päättää, että jonkun tietyn maalaisten ihmisten tai tiettyjä mielipiteitä omaavien ihmisten varat pitää jäädyttää. Toinen iso riski on talousjärjestelmään kohdistuvat kyberhyökkäykset, jollaisiin jopa Kansainvälinen valuuttarahasto (IMF) on varautunut ja varoitellut.

Jos yhteiskunnassa uloste osuu isosti tuulettimeen, eli koko internetin turvallisuus on uhattuna, tällöin voisi ajatella loogisesti, että omassa hallussa olevat, ”offline-lompakossa” olevat kryptovaluutat olisivat paremmassa turvassa.

5. Mikä on Central Bank Digital Wallet eli keskuspankkilompakko?

Keskuspankkien luomat digitaaliset valuutat ovat vuonna 2022 tekemässä tuloaan ympäri maailmaa. Etenkin länsimaiden ulkopuolella, esimerkiksi Nigeriassa, Jamaikalla, Intiassa ja Ukrainassa niitä otetaan jo kovaa vauhtia käyttöön. Myös Euroalueella puuhataan omaa ”digitaalista euroa”.

Niissä on kyse siis siitä, että ihminen asentaa puhelimeensa keskuspankin sovelluksen, joka toimii lompakkona. Ihminen ei siis enää ole tavallisen pankin asiakas vaan on suoraan valtion pankin eli keskuspankin orja, ei kun siis, asiakas.

Ne ovat kuitenkin täysin eri asia kuin tällaiset yllä olevassa listauksessa mainitut desentralisoidut kryptovaluuttalompakot.

Keskuspankkien luomat valuutat ja lompakot tulevat kenties olemaan alkuvaiheessa etenkin sosiaalitukien ja mahdollisen perustulon maksamiseen tarkoitettuja. Mutta, ajan myötä, voi olla, että ne jopa korvaavat täysin nämä ”analogiset” eurot ja varsinkin käteisen rahan. Lue lisää aiheesta Hillomaisterin CBDC-artikkelista, jos tämä aihe kiinnostaa – siellä mennään aika syvälle foliotieteisiin ja siihen mitä keskuspankkirahat voivat (pahimmillaan) tarkoittaa ihmisille.

Yhteenveto

Yhteenvetona tähän loppuun, Hillomaisterin suositus ja strategia kryptovaluuttojen säilyttämiseen vuonna 2022 voisi olla seuraavanlainen:

  1. Säilytä ainakin osa kryptovaluutoista omassa lompakossa (eikä pelkästään kryptovaluuttavälittäjän sivustolla)
  2. Hanki tarvittaessa useampi eri lompakko
  3. Suosi isojen yritysten valmistamia hardware- ja software-lompakoita (eikä mitä tahansa sovelluskaupasta löytyvää tuntematonta lompakkoa)
  4. Käytä luovuutta salasanojen säilyttämisessä ja käy läpi muutaman kuukauden välein, että ne ovat siellä missä pitää.
  5. Mieti ”worst case” -skenaariot läpi eli mitä jos tietokone menee rikki, talo palaa, ydinpommi laskeutuu takapihallesi jne. Ja sitten mieti jokin backup-ratkaisu tällaisten varalle.

Löytyykö mielestäsi jotain muita hyviä kryptovaluuttalompakoita? Kommentoi!

Kommentoi

Please enter your comment!
Please enter your name here