lainojen yhdistäminen kokemuksiaLainojen yhdistäminen on toimenpide, joka kannattaa ehdottomasti tehdä, mikäli sinulla on useampaan paikkaan velkaa.

Tutkimusyksikkömme kävi läpi ihmisten kokemuksia lainojen yhdistämisestä netin keskustelupalstoilta, ja teimme tämän oppaan, joka kattaa ne yleisimmät ongelmat ja virheet mitä lainojen yhdistämisen taustalla on.

Jos pystyt lukemaan tämän jutun suuttumatta, olet matkalla kohti parempaa taloudenhallintaa. Aloittakaamme:

1. Laske kuinka paljon olet velkaa – korkoineen ja kuluineen

Selvitä kaikista paikoista, johon olet velkaa, että paljonko velan loppusumma olisi juuri nyt. Pikavipit, osamaksut, luottokortit sun muut velat.

Älä laske pelkkiä kuukausieriä, vaan pyri saamaan kyseisen lainan jäljellä oleva kokonaissumma korkoineen ja kuluineen. Pyydä sieltä myös se summa, jolla velka saadaan kuitattua NYT, mikäli maksaisit sen kerralla takaisin.

Sen jälkeen tee tarvittavat yhteenlaskut ja selvitä se summa, jolla saat velat kuitattua samantien. Jos sinulla on jotain kalliita pikavippejä ja luottokorttilaskuja, on melko todennäköistä, että mikä tahansa yhdistelylaina, jonka tulemme hetken kuluttua esittelemään, tulee halvemmaksi kuin mitä tällä hetkellä maksat.

Eri asia sitten mahdollisten asuntolainojen suhteen – niiden yhdistely ei välttämättä aina ole järkevää. Riippuen millä ehdoilla ne on alunperin otettu.

2. Lainojen yhdistäminen kannattaa esim. näissä lainapalveluissa:

Eli mistä löytyy paras yhdistelylaina?

Jos sinulla on vakaat tulot, kannattaa kysyä lainojen yhdistämistä omasta pankista, eli oli se sitten Nordea, Osuuspankki, S-Pankki tai joku muu. Soita sinne nyt. Tai ota verkkopankista chat-yhteys auki ja lähde kysymään mahdollisuuksia saada yhdistelylainaa. Jos sinulla on esimerkiksi omistusasunto tai muuta omaisuutta, voit sen asettamalla vakuudeksi saada varsin pienikorkoisen lainan.

Jos puolestaan haet yhdistelylainaa netistä (ilman vakuuksia), suosittelemme tekemään ainakin seuraavat toimenpiteet:

1. Hae lainatarjous BankNorwegian.fi:stä

2. Hae lainatarjous Omalaina.fi:stä (se vertailee hakemallesi lainasummalle parhaan tarjouksen yli 30 pankin joukosta)

Suorita vertailu, kumman kautta saat parhaan tarjouksen ja nosta laina lopulta sieltä. Korko määrittyy yleensä henkilökohtaisesti hakijan mukaan, eli ainoa tapa selvittää lopullinen hinta, on tehdä lainahakemus.

Omalaina.fi on siis lainojen kilpailuttaja ja heillä on runsaasti kokemusta lainoja yhdistelevien asiakkaiden palvelemisesta. Eli teet sinne yhden hakemuksen ja he hakevat sinulle parhaan tarjouksen netin eri lainapaikoista. Bank Norwegian on myöskin erittäin suosittu pikalainapalvelu lainojen yhdistämiseen (jota ei yleensä löydy noista lainojenkilpailutuspalveluista). Kun haet ainakin näistä kahdesta paikasta lainatarjoukset, saat melko hyvän katsauksen mitä sinulle on tarjolla ja mihin hintaan.

Lue myös: Pikalainat pitkällä maksuajalla (Top-9-listaus)

3. Kannattaako lainojen yhdistäminen? Hyödyt:

Jos vielä pohdit kannattaako lainojen yhdistäminen, tässä sen hyödyt tiivistetysti:

1. Maksat yleensä pienempää kuukausierää (jos tällä hetkellä maksat esim. 500 euron edestä velkoja kuukaudessa, yhdistelylainan ansiosta saatat maksaa enää 300 euroa kuukaudessa (ja silti lainan kokonaiskustannukset eivät kasva). Sinulla jää enemmän rahaa elämiseen joka kuukausi.

2. Säästät rahaa – vältät useat tilinhoitokulut ja muut kuukausittaiset kulut, kun maksat 5 rahoitusyhtiön sijasta vain yhteen.

3. Stressi ja huoli vähenee, kun sinulla on nyt yksi selkeä tavoite eikä epämääräisesti velkoja sinne sun tänne.

Ota nyt työvoitto ja yhdistä lainat yhdeksi. Käy tekemässä lainahakemus esimerkiksi siellä Omalaina.fi:ssä.

Sen jälkeen mene vielä syvemmälle itse alkuperäisen ongelman pariin:

4. Korjaa itse ongelma ennen kuin se uusiutuu

Mikä oli se alkuperäinen syy, miksi sinulle alkoi kasaantumaan pikavippejä, luottokorttilaskuja + muita mahdollisia lainoja? Ovatko kulutustottumuksesi edelleen samat? Vai onko ”ongelma” korjattu?

Jos ei, aloita ihan perusjutuista, eli laskemalla tulot ja menot per kuukausi. Avaa vaikkapa Excel-tiedosto tietokoneellasi. Mielellään nyt heti eikä ”katellaanpa sitten joskus”. Jos ei ole Exceliä, avaa vaikka Google Sheets -tiedosto (jos sulla on esim. Gmail-tili) ja ala laittamaan sinne menojasi. Vaikka jotain tämän suuntaista:

kannattaako lainojen yhdistäminen

Laita sinne kuukauden ajan KAIKKI menot mitä sinulla on – vuokra, sähkölasku, puhelinlasku, ruokakauppa, julkinen liikenne, bensa, vaateostokset, kahvittelut, vaatteet jne. Tämä toimenpide saattaa hieman avata silmiäsi oman rahankäyttösi suhteen. Ehkä näet suoraan siitä listasta sitten, missä kohtaa sinun pitää ruveta säästämään.

Jos elät kädestä suuhun tai jopa miinuksella, tässä mahdollisia toimenpiteitä mitä kannattaa alkaa tekemään:

  • Muuta pienempään ja halvempaan asuntoon
  • Keskeytä aivoja myrkyttävät viihdetilaukset ja kanavapaketit (Netflix, Ruutu+, mitä näitä nyt onkaan) – ota tilalle vaikkapa talousaiheiset blogit, Youtube-videot tai lainaa kirjastosta kirjoja. Lähde mieluummin iltaisin lenkille tai salille kuin että antaudut henkiseen orjuuteen sinne sohvasi pohjalle.
  • Myy kaapeissa lojuvat tavarat (kyllä, myös ne käyttämättömät laukut, vaatteet ja muut pienemmät tavarat) Tori.fi:ssä tai Huuto.netissä.
  • Kokkaa itse ruokasi – jos työpäivän ravintolalounaaseen menee joka päivä 10 euroa, itse kokkaamalla saat 2 eurolla tehtyä hyvän aterian. 20 työpäivää kuukaudessa = 160 euron säästö kuukaudessa.
  • Voisiko auton korvata polkupyörällä tai julkisilla?
  • Pohdi myös mistä voisit saada lisätuloja oman työsi ohella

Sinun ei tarvitse ryhtyä hardcore-minimalistiksi, mutta oman elämän yksinkertaistaminen ja suoraviivaistaminen talousasioissa on avain parempaan elämään.

5. Lainojen yhdistämiseen liittyviä kokemuksia netin keskustelupalstoilta – vältä nämä virheet:

Jalkauduimme Suomen vilkkaimmille keskustelupalstoille, joissa ihmiset anonyymisti voivat avautua elämän eri haasteista. Siellä ei paljoa ole feikki-positiivisuus-filtteriä päällä, vaan asiasta kuin asiasta avaudutaan rehellisesti ja suorapuheisesti. Eli:

Millaisia kokemuksia lainojen yhdistämiseen liittyen?

Pahin virhe on se, että syyttää muita ongelmistaan tai ”luovuttaa” ja vetää koko taloutensa vessasta alas:

yhdistä lainat kokemuksia

Vastaavaa asennetta näkee melko usein. Syytetään lainapalvelua, pääministeriä, valtiovaltaa, EU:ta, mamuja, Arttu Wiskaria – kaikkea paitsi itseään. Elämä helpottuu kummasti, kun pystyy myöntämään omat virheensä ja ottamaan niistä vastuun.

Johan sen itse Jeesuskin sanoi; ”totuus vapauttaa teidät”. Oli Jeesusta olemassa tai ei, pointti on se, että kun pystyy myöntämään ongelman itselleen, on se jo puoli voittoa.

Toinen asia on tuo ”luovuttaminen”:

On paljon peliongelmaisia, jotka ovat vetäneet lainat tappiin joka ikisestä netin lainapalvelusta, josta rahaa irtoaa. Asenteena se, että nostetaan nyt vielä kaikista rahat ulos ennen kuin luottotiedot on menneet. Mutta, jos olet jo kusessa, niin muista silti, että on paljon helpompi selvitä 15000 euron veloista kuin 90000 euron veloista. Älä luovuta ja mene siihen moodiin, jossa ajattelet, että ”no, kusessa tässä ollaan muutenkin, ei tää uus 2 tonnin laina tunnu enää missään..”

Eli jos taustalla on jotain tällaisia isompia ongelmia, niin ei se yksi lainojen yhdistäminen tule todennäköisesti ratkaisemaan sitä taloudellista tilannettasi.

Ok:

Muitakin ihan legitiimejä ongelmia on. Jos yhdistelylainaa ei myönnetä sinulle, kysy erikseen vaikka soittaen lainayhtiöön ja kysy olisiko heillä vinkkejä miten lähteä purkamaan tilannetta. Monissa lainapalveluissa on maksuton asiakasneuvonta. Hyödynnä nämä. Älä jää oman pääsi sisään pyörittelemään sitä ongelmaa, vaan ota ratkaisukeskeinen asenne siihen touhuun. Asioilla on tapana järjestyä, mikäli vain alat töihin ja järjestelemään asioita etkä vain uhriutumaan sinne sohvasi pohjalle.

Yhteenveto

Lainojen yhdistäminen kannattaa jo pelkästään rahallisesta säästöstä johtuen. Toisekseen, se kannattaa stressin- ja yleisten taloushuolista aiheutuvien ahdistusten hallinnassa.

Nyt herätys:

1. Yhdistä lainasi – suosittelemme Omalaina.fi:tä.

2. Korjaa itse alkuperäinen ongelma, mikä vei sinut taloudelliseen ahdinkoon, ettei ongelma uusiudu.

Millaisia kokemuksia sinulla on lainojen yhdistämisestä?

Mistä sait parhaan tarjouksen tai parasta palvelua? Kommentoi tuohon alapuolelle ja jaa vinkkisi muiden lukijoiden kanssa.

Kommentoi

Please enter your comment!
Please enter your name here