musta amexTässä artikkelissa esittelyssä kaikkien luottokorttien keisari, musta Amex, eli viralliselta nimeltään American Express Centurion.

Kyseessä on superrikkaille suunnattu, jokseenkin salaperäisen maineen omaava maksuväline:

American Express -luottokorttiperheeseen kuuluu monen tasoisia korttivaihtoehtoja; Basic, Green, Gold ja Platinum.

Musta kortti sen sijaan on ”piilotettu” kokonaan – esimerkiksi Amexin nettisivuilla ei ole mustasta mitään mainintaa heidän tuotevalikoimassaan. Eräs kortin saanut, freestyle-laskija/nykyinen Youtube-stara, Jon Olsson, kirjoitti jokunen vuosi sitten blogissaan näin:

Musta American Express Centurion

Se siis ei ole pelkkä maksuväline vaan se on monelle massihenkilölle jonkinlainen ”life goal”, merkkipaalu ja statussymboli.

Eli tässä 7 netistä kaavittua tiedonjyvää American Express Centurion -luottokortista:

1. On vain yksi ja alkuperäinen Black Card

American Express julkisti mustan kortin vuonna 1999 suunnattuna heidän jo olemassa oleville, erittäin varakkaille asiakkailleen. Sittemmin, myös muut luottokorttiyhtiöt ovat julkistaneet omia mustia korttejaan – esimerkiksi Mastercard Black Card on yksi jäljittelijöistä.

Mutta, hillopäälliköiden statussymboliksi kelpaa vain se legendaarinen ja aito, American Express Centurion Black Card. Se ei ole mikä tahansa muovinen läpyskä vaan valmistusmateriaalina on anodisoitu titaani. Kortti on raskas ja jämäkkä, joten omistaja todella tuntee omistavansa jotain arvokasta.

 

2. Vaatimukset?

Sinun pitää olla jonkin American Express -kortin haltija (Platinum-kortin haltijoilla todennäköisesti parhaat mahdollisuudet saada Black Card).

Kyseisellä kortilla pitää tehdä ostoksia vuodessa 250 000 dollarin edestä. Lisäksi pitää olla vakaa talous ja tiettävästi omaisuutta pitää olla kasassa useampi miltsi.

Korttia ei voi varsinaisesti hakea vaan yleensä American Express itse lähestyy potentiaalisia mustan tulevia omistajia. Mutta eräiden huhujen mukaan korttia voi alkaa itsekin tiedustelemaan Amexilta ”kunhan vain” tuo 250 kilodollaria tulee kulutettua vuositasolla.

 

3. Näin paljon Musta Amex maksaa

Kun kutsu kerhoon tulee ja sen hyväksyy, menee kortista 5000 dollarin aloitusmaksu ja 3000 dollarin vuosimaksu.

musta amex hinta

 

4. Luottoraja

Legendan mukaan kortissa ei ole luottorajaa ollenkaan. Ilmeisesti se kuitenkin arvioidaan käyttäjäkohtaisesti.

Yksi suurimpia mustalla Amexilla tehdyistä ostoksista oli tiettävästi erän kiinalaismiehen ostama 170 miljoonan dollarin maalaus.

 

5. Edut

Musta Amex on ensisijaisesti tietenkin statussymboli ja jonkinlainen ”I made it” -merkkipaalu massimiehille ja -naisille. Mutta ihan konkreettisiakin etuja on etenkin paljon reissaaville. Lentokentillä pääsee paremman tason loungeihin, lentokoneessa pääsee paremmille paikoille ja hotellissa upgreidataan parempaan huoneeseen.

Amerikassa on myös muutamalla lentokentällä Centurion Lounge, johon pääsevät vain mustan ja platinum -korttien haltijat.

Lisäksi käytössä on 24/7 concierge, eli ihminen, joka toimii jonkinlaisena henkilökohtaisena etäavustajana, jolle voi esittää mitä erikoisempia toiveita.

 

6. Kenellä on Musta Amex (Suomessa)?

Koska itse yhtiö ei tästä kortista puhu julkisesti, on vaikea tietää kuinka monella esimerkiksi Suomessa on Black Card. Tämän mtv.fi:n tekemän jutun arvion mukaan alle 10 suomalaisella sellainen löytyy.

Toisen huhun mukaan maailmassa niitä on yhteensä n. 17 000 kappaletta.

 

7. Köyhän miehen Musta Amex

Ja vielä yksi melko surullinen tiedonjyvänen:

black amex replica

Centurion on sen verran kulttimaineessa, että siitä myydään jopa feikkejä esimerkiksi eBayssa ja Aliexpressissa. Se on mahdollista tilata omalla nimellä tyypillisesti noin 100 dollarin hintaan. Tällöin kortti on siis vain koriste eikä siinä ole mitään maksuominaisuuksia. Voit siis heilutella ja pyöritellä sitä baaritiskillä katu-uskottavuuspisteiden toivossa (ja lopulta kuitenkin nöyränä ojentaa sen muovisen Visa Electronin).

Jos unohdetaan statussymbolit, tässä loppuvinkit:

Mikäli etsit tavanomaisempia luottokortteja, tsekkaa esimerkiksi nämä netistä haettavat luottokortit.

Esimerkiksi Bank Norwegian Visa on hyvä peruskortti, josta ei mene juoksevia kuluja ollenkaan (kunhan ei anna ostosten mennä korolliselle maksuajalle). Hae omasi pois kuljeksimasta osoitteesta Banknorwegian.fi/Luottokortti (tulee kotiin yleensä n. viikossa tuon hakemuslomakkeen lähettämisestä).

Kommentoi

Please enter your comment!
Please enter your name here