xrp tulevaisuusMikä on XRP-kryptovaluutta (tai virtuaalivaluutta) ja miltä sen tulevaisuus näyttää?

Tässä artikkelissa Hillomaisterin näkemyksiä ja kokemuksia aiheesta.

Laitetaanpa se suurin kysymys heti kärkeen:

Onko XRP jopa se uusi maailman varantovaluutta nyt kun Yhdysvaltojen dollarin asema kyseisessä roolissa horjuu?

Vai ottaako kyseisen roolin Kiinan yuan, bitcoin tai jokin aivan muu ratkaisu?

No, ei mennä aivan noin pitkälle vielä päätelmissä vaan lähdetään tutkailemaan XRP:tä ja Rippleä. Tässä käytännönläheinen ja semi-helposti pureskeltava, 7 osaan jaettu tietopaketti aiheesta:

1. Mikä on XRP ja Ripple?

XRP ja Ripple eivät ole sama asia.

XRP on kryptovaluutta tai virtuaalivaluutta, joka toimii XRP Ledger (xrpl.org) -lohkoketjussa. Sitä on louhittu 100 miljardia kappaletta, eikä sitä voi kukaan louhia enää lisää. XRP ei todennäköisesti ole tavallisille ihmisille kehitetty valuutta, jolla ostellaan kahvilassa kahvit vaan se on enemmänkin sellainen ”back end” -valuutta, jonka voimalla suuret rahaverkostot ja esimerkiksi kansainväliset pankkisiirrot toimisivat. Tästä huolimatta sitä myyvät kaikki parhaat kryptovaluutta-alustat aivan kaikille ihmisille eli kuka tahansa voi ostaa XRP:tä.

Ripple tai Ripple Labs on puolestaan yritys, joka perustettiin pian XRPL-lohkoketjun ja XRP-valuutan luomisen jälkeen (yrityksen alkuperäiset nimet olivat NewCoin ja OpenCoin, kunnes uudelleenbrändäys Rippleksi). Se on hyvin vahvasti yhdistetty XRP:hen vaikka itse XRPL-lohkoketju on täysin Ripple-yrityksestä erillinen asiansa.

Ripple-yrityksen hallussa on jopa yli puolet kaikista olemassa olevista XRP:istä. Suurin osa näistä on ”puolueettomalla” Escrow-tilillä, josta Ripple voi sitä ”nostaa” rajoitetusti, yhden miljardin XRP:n kuukausivauhtia. Näin he mm. rahoittavat yrityksensä toimintaa.

XRP virtuaalivaluutan etuna esimerkiksi bitcoiniin on sen:

  • siirtonopeus
  • halpa siirtohinta
  • energiatehokkuus

Kaikki tietävät kuinka tosissaan tämä ”vihreä siirtymä” otetaan tällä hetkellä maailman valtakabineteissa. Ripplen perustajiin kuuluva David Schwartz on kirjoittanut, että XRP on 57 000 kertaa energiatehokkaampi kuin bitcoin. Eli tämä energiatehokkuus on yksi suuria ”myyntivaltteja”, mikäli Ripple haluaa saada XRP:n isosti lyötyä läpi jopa pankkien käyttöön tukemaan tai jopa korvaamaan vanhaa SWIFT-järjestelmää.

Ripplen päätuote, jota he kehittävät, on RippleNet. Se se vasta mielenkiintoinen projekti onkin. RippleNet on teknologia, joka on kehitetty ensisijaisesti kansainvälisiin rahasiirtoihin sekä pankkien likviditeettiongelmien ratkaisemiseen.

2. RippleNetin ja XRP:n ensisijaiset käyttötarkoitukset tulevina vuosina:

..on ratkaista aivan konkreettisia tosimaailman ongelmia.

Eli XRP ei ole mikään ”meemikolikko” tai jokin NFT- tai Metaverse-hypeen perustuva skeidakolikko. Yhtenä käyttötarkoituksena XRP:lle on pankkien suorittamat kansainväliset tilisiirrot.

Otetaan esimerkkinä tilisiirto Suomesta USA:han:

Nykyisessä SWIFT-järjestelmässä kun tekisit moisen tilisiirron, siinä kestää todennäköisesti 2-5 työpäivää ja se maksaa todennäköisesti useita prosentteja siirrettävästä rahamäärästä.

RippleNetin ja XRP:n tehtävä on mahdollistaa tämä rahasiirto päivien sijaan sekunneissa. Eli sekä rahasiirto että valuutanvaihto tapahtuvat sekunneissa, ja hyvin pienillä kuluilla.

xrp kryptovaluutta vs swift

Eli kun siirto Suomesta USA:han kestäisi esimerkiksi sen 3 sekuntia, sinä aikana se ensin muutetaan euroista XRP:ksi, ja heti perään XRP:stä dollariksi. RippleNet ja XRP tuossa välissä mahdollistaa siirron nopeuden. XRP:stä onkin käytetty termiä ”bridge currency” eli se toimisi tällaisena siltavaluuttana kansainvälisissä tilisiirroissa.

Tästä hyötyvät niin kuluttajat kuin myös pankit. Pankit sen takia, koska heidän ei tarvitse ”makuuttaa” rahaa ympäri maailmaa eri valuutoissa, vaan he saavat rahoilleen paremman likviditeetin.

Toinen hyvin ajankohtainen käyttötarkoitus RippleNetille ja XRP:lle olisi yhdistää ympäri maailmaa kehitteillä olevat CBDC:t eli keskuspankkien luomat digitaaliset valuutat yhteen verkostoon.

Lue lisää CBDC-artikkelistamme, mutta juuri nyt, vuosina 2022-2025 on se aika, kun näitä keskuspankkirahoja kehitetään ja tuodaan käyttöön kovaa vauhtia ympäri maailmaa. EU:ssa ne on tarkoitus saada tiettävästi 2025 mennessä käyttöön siinä missä esimerkiksi Nigeriassa ne ovat jo käytössä.

Toukokuussa 2019 Sveitsissä maan keskuspankki (Swiss National Bank) piti paneelin, jossa oli eri maiden keskuspankkien ja esimerkiksi IMF:n eli kansainvälisen valuuttarahaston väkeä. Ainoa yksityistä sektoria edustava puhuja oli Ripplen toimitusjohtaja, Brad Garlinghouse. Video koko tapahtumasta löytyy YouTubesta ja Garlinghousen puheenvuoro noin kohdasta 2:09:00 alkaen. Millä muulla kryptovaluuttaprojektilla on tällaiset kontaktit näihin ”ison rahan” organisaatioihin?

Myös Ripplen nettisivuilta löytyy mielenkiintoinen esitelmä CBDC:istä ja siitä kuinka on tärkeää saada eri maiden CBDC:t yhdistettyä toisiinsa keskenään yhteensopivan verkoston ja XRP:n kaltaisen ”siltavaluutan” avulla.

Kansainvälinen valuuttarahasto (IMF) julkaisi 02/2022 dokumentin otsikolla Behind the Scenes of Central Bank Digital Currency, jossa käytiin läpi CBDC:itä, ja siellä puhutaan myös kansainvälisen rahaliikenteen toteuttamisesta (maalattu osuus se tärkein):

xrp uutiset imf

”..tekniset kokeilut tukku-CBDC:stä rajojen yli tapahtuvaan käyttöön ovat olleet käynnissä useita vuosia”, näin äkkiseltään suomennettuna.

XRP täyttää myös kansainväliseen rahaliikenteeseen luodun ISO20022-standardin vaatimukset, joka on kehitetty nimenomaan tulevaisuuden digitaalisten maksujen sujuvoittamiseksi. Saman standardin täyttää myös muutama muu kryptovaluutta kuten XLM (Stellar Lumens), XDC, Iota ja Algorand (kertoo Yahoo News).

3. XRP – tuleva maailman varantovaluutta?

Yhdysvaltain dollari on ollut se merkittävin maailman varantovaluutta toisen maailmansodan jälkeen.

Mutta, maailma muuttuu.

Paraikaa Ukrainan sodan myötä Venäjä ja Kiina – tulevaisuuden mahdolliset talousmahdit – saattavat pyrkiä irtaantumaan dollarin käytöstä. Eli he saattaisivat päättää myydä energiaa (Venäjä) ja tuotteitaan (Kiina) jossain muussa valuutassa kuin dollarissa. Myös Saudi-Arabia on harkinnut myyvänsä öljyään dollarin sijasta Kiinan yuania vastaan.

Historiakin osaa kertoa, että tyypillisesti maailman varantovaluutan elinikä on noin 80-100 vuotta kerrallaan:

xrp maailmanvaluutta
Kuvakaappaus: economicreason.com

Jopa Englannin keskuspankin pääjohtaja Mark Carney on julkisesti kyseenalaistanut dollarin asemaa maailman varantovaluuttana, kuten Kauppalehti uutisoi:

xrp uutiset
Kauppalehden uutisointia

Yleensä tällaiset suunnitelmat ovat johtaneet USA:n aloittamaan sotaan siinä maassa, jonka johtaja näin on suunnitellut tai jopa tehnyt. Mutta, vieläkö se sama strategia onnistuu Venäjän ja Kiinan kaltaisia maita vastaan? Voisiko USA tehdä irakit tai libyat Venäjälle tai Kiinalle? Vaikea uskoa. Hillomaisterilla ainakin on kutina, että länsi tarvitsee itää enemmän kuin itä tarvitsee länttä.

Voisiko itä ja länsi päästä jonkinlaiseen kompromissiin? Ehkä se ultimaattisin kompromissi olisi kullan arvoon sidottu varantovaluutta. Aivan kuten USA:n dollari oli kultakannassa vuosina 1944-1971. Kunnes kultakanta purettiin ja dollareita alettiin luomaan tyhjästä.

No, ehkä XRP:n rooli maailman varantovaluuttana on vielä kaukaa haettua spekulaatiota. Mutta, kun tiedetään Ripplen kontaktit IMF:ään ja keskuspankkeihin sekä Carneyn kommentti mahdollisesta digitaalisesta varantovaluutasta, niin kyllähän siinä väkisinkin tekee päässään 1+1 laskutoimituksen ja kysyy itseltään, että voisiko XRP olla ”the one”?

4. Ripplen pitkän tähtäimen tavoite – Internet of Value eli rahan internet?

Kuten Ripplen perustajat ovat todenneet:

Jotta meillä voisi olla todella globaali maailma, pitää olla kolme asiaa, joissa globalisaatio toteutuu. Data, tavara ja raha. Kaksi niistä on jo hoidossa, mutta kolmas puuttuu.

  • Data (=internet)
  • Tavara (=merikontti ja standardisoidut satamat, junat, rekat, joissa kuljetamme kontteja ja täten tavaraa sujuvasti ja nopeasti ympäri maailmaa)
  • Raha (yhtenäistä verkostoa ei vielä ole)

Eli Ripple haluaa olla rakentamassa ”rahan internetiä”.

Verkostoa tai standardia, joka kulkee tällä hetkellä nimellä Interledger Protocol (ILP).

Tällä hetkellähän meillä on pankkeja, on maksujärjestelmiä kuten PayPal, Moneygram, Mobilepay, Skrill jne. On eri lohkoketjuja kuten Ethereum, Bitcoin jne. Ne toimivat kaikki omissa verkostoissaan. ILP:n tavoite on yhdistää nämä kaikki toisiinsa. Inter eli ”välinen” ja ledger eli tietokanta. Tietokantojen välinen standardi.

Kuvittele vaikka internet, jossa sinulla pitäisi olla eri nettiselain eri tyyppisille sivustoille. Vaikeaksi menisi. Esim. HTTP ja TCP/IP ovat protokollia, joiden avulla laitteemme ympäri maailmaa osaavat yhdistyä toisiinsa ja olla tässä meidän internetissä, joka on yhtä verkkoa.

Tai jos merikontteja ei olisi vaan meillä olisi tuhansia eri kokoisia laatikoita ja pusseja, joita pitäisi satamissa ja logistiikkaterminaaleissa erikseen nostella ja kanniskella. Hidasta ja kallista olisi. Nyt siellä on joka maailman satamassa samanlaiset nosturit ja he tietävät täsmälleen minkä kokoisia kontteja rahtilaivasta pitää purkaa ja sinne lastata.

Eli ILP:n tehtävä ja tavoite olisi olla se yksi standardi, jossa kaikki raha ja arvo liikkuu sujuvasti. Ei väliä minkä nimistä valuuttaa tai arvoa se olisi, se voisi sujuvasti kulkea yhdessä verkostossa.

Ripplen ja muiden tahojen, jotka edistävät Interledger Protocolin toteutumista, tavoitteena on myös rahan käyttämisen kynnyksen laskeminen. Mitä tämä tarkoittaa?

No, aikoinaan sähköposti madalsi kynnystä kirjoittaa viesti toiselle ihmiselle, koska ei enää tarvinnut kirjoittaa kirjettä ja viedä sitä postiin. Tulevaisuuden IoV:n eli Internet of Valuen tavoite on madaltaa kynnystä liikuttaa rahaa. Eli tehdä maksaminen mahdollisimman helpoksi ja halvaksi. Jos katsot jonkun hyvän videon, voit helposti antaa sen tekijälle tippiä eli tehdä ”mikromaksun”. Tai, jopa palkkasi voitaisiin maksaa joka päivä (sen sijaan, että se maksettaisiin 2 tai 4 viikon välein). Joitakin tietokonepelejä pelaamalla voisi tienata reaaliaikaisesti rahaa. Esimerkiksi Coil on yksi tällainen mikromaksu- tai tippauspalvelu, jossa tulevaisuuden sisällöntuottajat voisivat tienata samassa tahdissa, kun lukija tai katsoja katsoo heidän sisältöään.

Tällainen täydessä toiminnassa oleva ”rahan internet” siintää jossain siellä tulevaisuudessa, ehkäpä vasta jossain 2030-luvulla.

5. Miten ostaa XRP:tä?

XRP:n ostaminen onnistuu lukuisista eri kryptovaluuttojen kauppapaikoilta, kuten kotimaisesta Coinmotionista tai ulkomaisista, esim. Crypto.com, Kraken tai Coinbase.

Homma toimii varsin yksinkertaisesti (suomalaiselle nopein ja helpoin tapa ostaa XRP:tä on Coinmotion.comissa):

1. Avaat käyttäjätilin jollekin yllä mainituille sivustoille

2. Siirrät euroja omalta pankkitililtäsi avaamallesi tilille

3. Ostat XRP:tä haluamallasi euromäärällä.

Ja näin olet XRP:n omistaja. Voit säilöä niitä siellä kryptovaluuttavälittäjän sivustolla tai siirtää ne omaan haltuun:

6. XRP:n säilytys omassa lompakossa:

XRP:tä voi siirtää kryptovaluuttapörssistä myös omaan lompakkoon aivan kuten bitcoinia.

Ledger Nano S on yksi suosittu ja halpa USB:hen kytkettävä kryptolompakko. Tai hieman kalliimpi, bluetoothilla älypuhelimeen kytkettävä Ledger Nano X -malli. Näissä on molemmissa XRP-tuki.

Lue myös: Top-5 parhaat kryptovaluuttalompakot

Voit kätevästi siirtää osan tai kaikki XRP:istäsi omaan lompakkoon esimerkiksi sieltä Coinmotionista tai mistä oletkaan ostanut kryptovaluuttasi.

Ja jos siirrät XRP:tä omasta lompakosta takaisin kryptovaluuttasivuston tilillesi, pitää sinulla olla lompakon osoitteen lisäksi myös ”XRP Tag” tai ”Destination Tag”. Tämä on ikään kuin viitenumero, jolla sivusto osaa ohjata XRP:t juuri sinun tilillesi. Se kannattaa muistaa laittaa oikein, kun siirtää XRP:tä omasta lompakosta takaisin sinne kryptovaluutta-alustan lompakkoon, etteivät kolikot häviä bittiavaruuteen.

7. XRP:n kurssi & mahdollinen arvonnousu tulevaisuudessa? (+meneillään oleva oikeudenkäynti)

Moni XRP-kriitikko saattaa sanoa, että ”ok, Ripplen tulevaisuus näyttää valoisalta, mutta eihän se takaa arvonnousua itse XRP:lle”.

Eli nouseeko se XRP:n kurssi tulevaisuudessa vai ei? Sehän meitä kiinnostaa. Milloin tässä pääsee Tesla-ostoksille? Tai jos on hetero, niin milloin pääsee ostamaan uuden hienon polttomoottorikäyttöisen auton? Se oli vitsi. Boomerivitsiksi kai nykyään luokittelisivat.

XRP:n kurssikehitys on ollut melko hillittyä viimeiset vuodet. Tässä on menty kutakuinkin vaakatasossa 2018-2022. Edellinen ”all time high” oli sen noin 3 euroa vuoden 2018 alussa. Se hinta perustui käytännössä pelkkään hypeen ja spekulaatioon. Nyt XRP:lle alkaa olla jo tosimaailman käyttötarkoituksia ja lukuisia yhteistyökumppanuuksia, mutta hinta silti laahaa vajaassa eurossa. Mistä kiikastaa?

Yksi XRP:n hintaa jarruttava asia on meneillään oleva oikeudenkäynti USA:ssa Ripplen ja SEC:n eli Yhdysvaltain arvopaperi- ja pörssikomission välillä. Tämä johtuu siitä, että SEC katsoo XRP:n olevan arvopaperi (eikä bitcoinin kaltainen kryptovaluutta), koska Ripple yrityksenä on niin vahvasti kytketty siihen. Meneillään olevasta oikeudenkäynnistä johtuen XRP:tä ei voi tätä kirjoittaessa Amerikassa asuva ihminen ostaa lainkaan eli esim. Coinbasessa sitä ei ole edes listattuna (kunnes SEC:n mahdollinen XRP-positiivinen päätös tulee). Euroopassa asuvat eli myös suomalaiset voivat sen sijaan ostaa XRP:tä aivan normaalisti tällä hetkellä.

Tämän oikeustaiston on yleisesti oletettu kääntyvän Ripplen ja XRP:n hyväksi, joka vihdoinkin vapauttaisi XRP:n hinnan nousuun. Puhumattakaan XRP:n toteutumisesta siltavaluuttana eri maiden digitaalisten keskuspankkivaluuttojen välillä.

Mutta, on toki mahdollista, että Ripple häviää oikeusjutun, XRP:n yhteistyöt pankkien ja keskuspankkien kanssa kariutuvat jne. Ja nämä eivät tietenkään tietäisi hyvää XRP:n kurssille ja sijoittajien Lambo- ja yksityiskonehankinnoille.

Yhteenveto

XRP jakaa vahvasti kryptokansaa.

Yleensä kryptovaluuttoihin syvästi perehtyneet ihmiset vihaavat XRP:tä, koska se on niin vahvasti yhdistetty Rippleen, pankkeihin ja siihen ”vanhan maailman” sentralisoituun talousjärjestelmään.

Kyseiset ihmiset yleensä luottavat mieluummin bitcoiniin tai aivan muihin altcoineihin. Eipä siinä. Kyllä bitcoinin ja monen muun kryptovaluutan tulevaisuus näyttää hyvinkin mielenkiintoiselle.

Mutta, on tämä mysteerinen valuutta tämä XRP. Ripplen toimitusjohtaja palaveeraa keskuspankkiirien ja IMF:n kanssa. Ripplen valmistama teknologia on kuin luotu yhdistämään nämä rakenteilla olevat, eri maiden digitaaliset keskuspankkirahat toisiinsa jne.

Millaisia kokemuksia ja ajatuksia XRP:stä? Kommentoi!

Kommentoi

Please enter your comment!
Please enter your name here