ledger nano s/x kokemuksiaTässä artikkelissa Hillomaisterin kokemuksia Ledger Nano S ja X-kryptovaluuttalompakoista.

Eli kyseessä on maailman eniten myyvä fyysisiä kryptovaluuttalompakoita valmistava yritys.

Ja heidän kolme eri kryptolompakkomallia:

 • Ledger Nano S
 • Ledger Nano S Plus
 • Ledger Nano X

Eli, ovatko ne asiallisia tuotteita, miten ne toimivat ja mistä ne kannattaa ostaa?

Tässä siis 5 osaan jaettu esittely ja arvostelu Ledger Nano -lompakoista:

1. Mikä on Ledger Nano -kryptolompakko?

Se on laite, joka toimii yhdessä tietokoneelle tai älypuhelimelle asennettavan Ledger Live -ohjelmiston kanssa ”lompakkona”, johon voi säilöä kryptovaluuttaa.

Englanniksi käytetään termiä hardware wallet.

ledger nano s

Voit säilyttää siinä kaikkia yleisimpiä kryptovaluuttoja (bitcoin, ethereum, XRP jne) mutta myös tuntemattomampia kolikoita. Tuki löytyy jopa yli 5000 eri kryptovaluutalle.

Homma toimii siten, että asennat itse fyysisen laitteen (Nano S tai X) ja Ledger Live -ohjelmiston joko tietokoneelle tai älypuhelimelle ja sitten ylläpidät siellä omia kryptovaluuttojasi.

Kun säilöt itse omat kryptorahasi, et ole sen armoilla, että esimerkiksi kryptosivusto (kuten Coinbase, Coinmotion tai Kraken) kokisi kyberhyökkäyksen, se hakkeroitaisiin tai sitä pyörittävä yritys menisi konkurssiin.

Eli, Ledger Nano antaa mahdollisuuden säilyttää itse omat kryptovaluuttasi etkä täten ole kolmansien osapuolien eli kryptosivustojen ja muiden pankin kaltaisten organisaatioiden armoilla.

2. Ledger Nano tilaaminen ja hinta (löytyykö Suomesta?)

Suomesta ei tätä kirjoittaessa löydy Ledger Nano S:ää myynnistä. Ei edes Verkkokauppa.comista. Jokin ruotsalainen verkkokauppa, iPhonetalo.fi, sitä myy, mutta hieman halvemmalla saa suoraan valmistajan sivuilta, eli Ledger.comista.

Paketti tulee Ranskasta ja Suomen päässä paketti tullee ihan Postin kuljettamana – joko kotiovelle tai sitten lähimpään postitoimipaikkaan.

ledger nano s suomi

Tällä hetkellä Ledger Nano hinnat suoraan valmistajalta näyttävät tältä:

 • Ledger Nano S – 59 €
 • Ledger Nano S Plus – 79 €
 • Ledger Nano X – 149 €

Hinta ostoskorissa saattaa olla hieman hämäävä:

ledger nano hinta

Tässä itse tuotteen osuus arvonlisäveroineen (VAT) on se 59 euroa, mutta postikulut ovat 10 euroa plus ALV eli 12,40 €.

Postikulut ovat ilmaiset, jos tilaa vähintään 2 kpl Ledger Nano S:ää, kaksi S Plussaa tai yhden X:n. Ilmeisesti raja ilmaisiin postikuluihin on siis 100 euron luokkaa.

Jos haluaa nopeamman toimituksen, voi sen valita kassalla:

ledger nano hinta postikulut

Eli DHL Expressillä tulee suoraan kotiovelle jopa päivässä.

Entä mikä malli kannattaa ostaa?

Ehkä eniten bängiä buckille kuten amerikkalaiset sanoisivat eli vastinetta rahalle saa tuolla S Plus -mallilla. Jos siis aikoo käyttää kryptovaluuttalompakkoa tietokoneella (eikä puhelimella).

S Plus mallissa on tuki jopa 100 eri kryptovaluutan yhtäaikaiseen säilömiseen siinä missä S-mallissa on kapasiteettia vain noin 3 eri krypton säilyttämiseen.

X-mallissa korkea hinta vaikuttaa tulevan Bluetooth-ominaisuudesta. Eli jos välttämättä haluaa puhelimellaan katsella lompakkonsa saldoa, sitten on ostettava X-malli.

Mutta, tällä hetkellä suositus ehdottomasti tuo uusi S Plus -malli, jos ei halua liikaa kuluttaa rahaa X:ään.

Mainittakoon vielä, että jos edelleen mietit muita paikkoja kuin virallinen verkkokauppa mistä ostaa Ledger Nano -lompakoita, että käytettynä niitä ei missään nimessä kannata ostaa.

Jos joku on laitteelta ottanut jo talteen 24 turvasanaa käsittävän listauksen, ja itse siirrät sinne kryptovaluuttaa, saattaa laitteen entinen omistaja päästä käsiksi rahoihisi ja varastaa ne.

Eli aina kun fyysinen kryptolompakko saapuu sinulle, siinä pitäisi olla alkuperäiset muovit ja mahdolliset sinetit kunnossa. Jos paketti näyttää siltä, että se olisi joskus avattu, sitä ei kannata asentaa eikä siirtää sinne kryptovaluuttaa. Kannattaa tehdä reklamaatio ja paluttaa myyjälle.

Eli, Ledger.com on hyvä, turvallinen ja edullinen paikka ostaa oma Ledger -kryptolompakko.

3. Ledger Nano S/X käyttöönotto

..on melko pikainen ja helppo toimenpide. Pääpiirteittäin siinä tapahtuu seuraavaa:

 • asetat laitteelle 8-numeroisen PIN-numeron (laita muistiin/ylös johonkin)
 • kirjoitat paperille ylös laitteen antamat 24 turva-avainta (kyllä, mielellään kynä & paperi, lisää tästä hetken kuluttua)
 • asennat tietokoneellesi Ledger Live -ohjelmiston (johon asetetaan myös oma salasanansa)

Itse laitteessa on kaksi fyysistä nappia, joita painelemalla voi selata valikkoa ylös/alas. Valinta tapahtuu, kun painat nappeja yhtäaikaa.

Esimerkiksi tuo 8-numeroinen PIN-koodi pitää aina syöttää näiden nappien avulla aina kun laite kytketään tietokoneeseen/älypuhelimeen. Lisäksi näillä fyysisillä napeilla vahvistetaan tiettyjä valintoja/päätöksiä, joita teet ohjelmiston eli Ledger Liven puolella tietokoneella/älypuhelimella.

ledger nano s ohje

Tärkeintä on pitää tallessa tuo 24 sanaa käsittävä lista (ja ylipäätään kirjoittaa ne oikein paperille). Se on siis tavallisia englanninkielisiä sanoja sisältävä lista.

Lisäksi Ledger Nano -laitteelle pitää asentaa oma ”äppinsä” eli sovelluksensa jokaiselle valuutalle. Eli esimerkiksi Bitcoinille ja Ethereumille on omat sovelluksensa, jotka pitää ”asentaa” (tapahtuu helposti ja ihan parin napin painalluksella Ledger Liven kautta).

Lisäksi Ledger Livessä pitää lisätä vielä oma ”Account”, eli tilinsä kullekin valuutalle. Sen jälkeen menet kyseiselle tilille ja valitset ”Receive”. Sen jälkeen saat osoitteen, johon voit lähettää kryptovaluuttoja esimerkiksi sieltä Coinmotion- tai Crypto.com -tililtäsi, tai mistä oletkaan ostanut kryptovaluuttasi (lue myös Top-10 parhaat kryptovaluutta-alustat).

4. Näin kryptovaluuttojen siirtely Ledger Nanoon ja Nanosta onnistuu:

Eli kun kytket laitteen tietokoneen USB-porttiin tai Bluetoothilla puhelimeen, käynnistät Ledger Live -ohjelmiston, pääset käsiksi kryptorahoihisi. Voit sieltä lähettää ja vastaanottaa kryptoja.

Kryptovaluutan vastaanottaminen omaan Ledger Nano S tai X:ään:

Jotta voit vastaanottaa kryptovaluuttaa omaan Ledger Nano S:ään, pitää sinne ensin asentaa kyseinen applikaatio (Bitcoinille bitcoin-applikaatio, Ethereumille ethereum-applikaatio jne). Lisäksi sinun pitää vielä luoda oma tili (Account) kyseiselle valuutalle.

Näiden jälkeen menet Ledger Livessä kyseisellä tilillä kohtaan ”Receive”. Kopioit osoitteen ylös (pitkä numero- ja kirjainsarja).

Sitten menet kryptosivustolle omaan kryptolompakkoosi lähettämään kryptot:

ledger nano s coinbase
Kuvakaappaus: Coinbase.com

Ja kopioit Ledger Livestä saamasi oman osoitteesi sinne.

Varoitus: osoite kannattaa aina kopioida ”digitaalisesti” eikä alkaa kirjoittelemaan manuaalisesti mihinkään. Jos menee jokin kirjain/numero pieleen, rahat lähtevät jollekin muulle tai johonkin digitaaliseen mustaan aukkoon, josta et niitä enää koskaan saa takaisin. Ei auta vinkuminen Ledgerin tai kryptosivuston asiakaspalveluun.

Sitten vain lähetät, ja kryptojen pitäisi näkyä lompakossasi sekuntien tai minuuttien sisällä. Joskus bitcoin-siirroissa voi mennä kauemminkin, eli ei aivan heti kannata alkaa panikoimaan asian suhteen.

Kryptovaluutan lähettäminen Ledger Nanosta takaisin kryptovaluuttasivustolle:

Jos ja kun haluat siirtää kryptot takaisin euroiksi, pitää se tehdä taas kryptosivustojen kautta. Eli voit siirtää kryptoja sen verran takaisin sivustolle, kun haluat siellä myydä ja sitten nostaa itsellesi euroina ja kotiuttaa takaisin pankkitilillesi.

Menet Ledger Live:ssä tilille, josta haluat kryptoja lähettää ja klikkaat ”Send”.

Sitten haet kryptosivustolta (esim. Coinmotion) oman lompakkosi osoitteen. Vastaanottaaksesi Bitcoinia, menet Bitcoin-lompakkoon/tilille ja klikkaat ”Receive”. Kopioit osoitteen ylös ja laitat sen Ledger Liveen.

Esimerkiksi XRP:tä siirreltäessä pitää laittaa mukaan ”XRP Tag” tai ”Destination Tag”, jotta rahat löytävät juuri sinun tilillesi. Tämä siitä syystä, että kryptosivuston kaikki XRP:t ovat yleensä yhden osoitteen alla ja tällä ”XRP Tagilla” sitten erotellaan käyttäjien rahat toisistaan.

5. Mitä jos Ledger Nano S/X menee rikki tai hukkaan? Asiaa 24 turvasanan tärkeydestä:

Tämä kysymys on monella mielessä.

Jos tämä pieni tikku häviää tai rikkoutuu, häviävätkö myös rahasi?

Ei häviä.

Itse laitteella ei sinänsä ole merkitystä vaan kaikista tärkein asia säilyttää hyvässä tallessa ovat nuo 24 turvasanaa. Ne, jotka kirjoitat mielellään paperille ylös tai jos olet oikein teräväpäinen, opettelet ne ulkoa.

Itse asiassa, koko Ledger Nano S:n ja X:n idea on se, että nuo turvasanat eivät koskaan joudu internetiin kytkettyyn laitteeseen (josta ne on hakkereiden ja erilaisten haittaohjelmien helpompi varastaa). Älä siis mielellään säilytä näitä turvasanoja ”digitaalisessa muodossa”. Mieluummin paperilla (jotkut kaivertavat jopa metallilevylle) tai säilö ne jollain offline-laitteella.

Itse kryptovaluuttojen käyttöön riittää se, kun sinulla on itse Nano S/X kytkettynä tietokoneeseen tai puhelimeen, tiedät laitteen PIN-numeron sekä salasanan Ledger Live -ohjelmistoon.

VASTA kun ja jos itse USB-laite häviää, tai tietokone/puhelin, jolle se on asennettu häviää tai menee rikki (eli et pääse käsiksi Ledger Liveen), joudut turvautumaan noihin 24 sanaan ja sitä kautta palauttamaan pääsysi kyseisen lompakon sisältöön.

Yhteenveto

Ledger Nano -lompakot ovat siis helppo ja melko halpa keino kenelle tahansa tekniikasta tietämättömällekin bitcoin- ja kryptosijoittajalle laittaa virtuaalirahojaan omaan talteen.

Loppuun vielä suositus siihen mikä lompakko Ledgerin valikoimasta kannattaa valita:

 • Jos hakee yksinkertaista ja halpaa lompakkoa, johon säilöä bitcoinia (ja paria muuta kryptovaluuttaa), Ledger Nano S ajaa asiansa aivan hyvin.
 • Jos pitää saada tuki monelle eri kryptovaluutalle (jopa 100 eri kryptoa yhtäaikaisesti), Ledger Nano S Plus on hyvä valinta.
 • Jos haluaa langattoman version, jonka kytkee älypuhelimeen, ja jossa myös tuki monelle eri kryptovaluutalle (jopa 100 eri kryptoa yhtäaikaisesti), Ledger Nano X on hyvä valinta.

Onko sinulla kokemuksia Ledger Nano S, S Plus tai X -mallista? Hyviä/huonoja? Kommentoi tuohon alapuolelle.

3 KOMMENTIT

 1. Kyllä siihen nano ässälle voi tallentaa rajattomasti eri lompakoita. Täytyy vaan poistaa aplikaatioita ja sitten tarvittaessa ladata ne takaisin.

 2. Miksi Ledge nano S ei toimi. Olen antanut koodin ja saanut 24 sanaa. Ohjelma pyytää tunnistamaan lompakon kytkemällä lompakko irti ja kiinni. Näytössä näkyy vain #Welcome to Ledger nano S” eikä napit toimi. Missä vika?

 3. Moro.

  Luin Redditistä keskusteluja. Ainakin X on lopettanut monilla toimimisen päivitysten jälkeen. Uskaltaako tätä s versiota käyttää? Ilmaisesti tämä on huomattavasti luotettavampi.

Kommentoi

Please enter your comment!
Please enter your name here