ledger nano s suomiTässä artikkelissa Hillomaisterin kokemuksia Ledger Nano S -kryptovaluuttalompakosta.

Jos ostit kryptovaluuttaa ja haluat säilöä ne hyvään talteen, tämä laite on sinulle.

Tässä siis 6 osaan jaettu esittely ja arvostelu Ledger Nano S:stä:

1. Mikä on Ledger Nano S?

USB-laite, joka toimii yhdessä tietokoneelle asennettavan Ledger Live -ohjelmiston kanssa ”lompakkona”, johon voi säilöä kryptovaluuttaa. Englanniksi käytetään termiä hardware wallet.

ledger nano s

Voit säilyttää siinä kaikkia yleisimpiä kryptovaluuttoja, kuten bitcoin, ethereum, litecoin, XRP + monia muita tuntemattomampiakin valuuttoja.

Kun säilöt itse omat kryptorahasi, et ole sen armoilla, että esimerkiksi kryptosivusto (kuten Coinbase, Coinmotion tai Kraken) suljettaisiin, hakkeroitaisiin tai sitä pyörittävä yritys menisi nurin.

Eli, Ledger Nano S antaa mahdollisuuden säilyttää itse omat kryptovaluuttasi etkä täten ole kolmansien osapuolien eli kryptosivustojen armoilla.

2. Ledger Nano S tilaaminen (löytyykö Suomesta?)

Suomesta ei tätä kirjoittaessa löydy Ledger Nano S:ää myynnistä. Ei edes Verkkokauppa.comista.

Mutta, sen voi tilata kätevästi suoraan valmistajan nettisivuilta, Ledger.comista.

He toimittavat myös Suomeen ja vielä ilman postikuluja. Ja pikaisen 1 päivän toimitusajankin saa lisämaksusta, jos on kiire:

ledger nano s verkkokauppa
Kuvakaappaus ledger.com -verkkokaupasta

Paketti tulee Ranskasta ja Suomen päässä paketti tullee ihan Postin kuljettamana – joko kotiovelle tai sitten lähimpään postitoimipaikkaan.

ledger nano s suomi

Käytettynä Ledger Nano S:ää ei kannata ostaa. Jos joku on laitteelta ottanut jo talteen 24 turvasanaa käsittävän listauksen, ja itse siirrät sinne kryptovaluuttaa, saattaa laitteen entinen omistaja päästä käsiksi rahoihisi ja varastaa ne.

Eli, Ledger.com on hyvä ja turvallinen paikka ostaa oma Ledger Nano S.

3. Ledger Nano S:n käyttöönotto on helppoa:

..on melko pikainen ja helppo toimenpide, kun ja jos osaat seurata englanninkielisiä (helposti ymmärrettäviä) ohjeita. Pääpiirteittäin:

  • asetat laitteelle 8-numeroisen PIN-numeron (laita muistiin/ylös johonkin)
  • kirjoitat paperille ylös laitteen antamat 24 turva-avainta (kyllä, mielellään kynä & paperi, lisää tästä hetken kuluttua)
  • asennat tietokoneellesi Ledger Live -ohjelmiston (johon asetetaan myös oma salasanansa)

Itse laitteessa on kaksi fyysistä nappia, joita painelemalla voi selata valikkoa ylös/alas. Valinta tapahtuu, kun painat nappeja yhtäaikaa.

ledger nano s ohje

Tärkeintä on pitää tallessa tuo 24 sanaa käsittävä lista (ja ylipäätään kirjoittaa ne oikein paperille). Se on siis tavallisia englanninkielisiä sanoja sisältävä lista.

Lisäksi Ledger Nano S:ään pitää asentaa oma ”äppinsä” eli sovelluksensa jokaiselle valuutalle. Eli esimerkiksi Bitcoinille ja Ethereumille on omat sovelluksensa, jotka pitää ”asentaa” (tapahtuu helposti ja ihan parin napin painalluksella Ledger Liven kautta). Ledger mainostaa, että laitteelle saa 3-18 eri applikaatiota – riippuen kunkin koosta. Eli jos aiot ostaa lukuisia eri kryptovaluuttoja eikä Nano S:n kapasiteetti riitä, siirry kohtaan 6.

Lisäksi Ledger Livessä pitää lisätä vielä oma ”Account”, eli tilinsä kullekin valuutalle. Sen jälkeen menet kyseiselle tilille ja valitset ”Receive”. Sen jälkeen saat osoitteen, johon voit lähettää kryptovaluuttoja esimerkiksi sieltä Coinbase-tililtäsi, tai mistä oletkaan ostanut kryptovaluuttasi.

4. Näin kryptovaluuttojen siirtely Ledger Nano S:ään ja S:stä onnistuu:

Eli kun kytket laitteen tietokoneen USB-porttiin, käynnistät Ledger Live -ohjelmiston, pääset käsiksi kryptorahoihisi. Voit sieltä lähettää ja vastaanottaa kryptoja.

Kryptovaluutan vastaanottaminen omaan Ledger Nano S:ään:

Jotta voit vastaanottaa kryptovaluuttaa omaan Ledger Nano S:ään, pitää sinne ensin asentaa kyseinen applikaatio (Bitcoinille bitcoin-applikaatio, Ethereumille ethereum-applikaatio jne). Lisäksi sinun pitää vielä luoda oma tili (Account) kyseiselle valuutalle.

Näiden jälkeen menet Ledger Livessä kyseisellä tilillä kohtaan ”Receive”. Kopioit osoitteen ylös (pitkä numero- ja kirjainsarja).

Sitten menet esimerkiksi Coinbasessa Send kohtaan:

ledger nano s coinbase
Kuvakaappaus: Coinbase.com

Ja kopioit Ledger Livestä saamasi oman osoitteesi sinne. Varoitus: osoite kannattaa aina kopioida ”digitaalisesti” eikä alkaa kirjoittelemaan manuaalisesti mihinkään. Jos menee jokin kirjain/numero pieleen, rahat lähtevät jollekin muulle tai johonkin digitaaliseen mustaan aukkoon, josta et niitä enää koskaan saa takaisin. Ei auta vinkuminen Ledgerin tai kryptosivuston asiakaspalveluun.

Sitten vain lähetät, ja kryptojen pitäisi näkyä lompakossasi sekuntien tai minuuttien sisällä. Joskus ilmeisesti bitcoin-siirroissa voi mennä hieman kauemminkin. Kryptomaailmassa ei vietetä pankkilomia, eli siirrot pyörivät 24/7.

Kryptovaluutan lähettäminen Ledger Nano S:stä takaisin sivustolle:

Jos ja kun haluat siirtää kryptot takaisin euroiksi, pitää se tehdä taas kryptosivustojen kautta. Eli voit siirtää kryptoja sen verran takaisin sivustolle, kun haluat siellä myydä ja sitten nostaa itsellesi euroina.

Menet Ledger Live:ssä tilille, josta haluat kryptoja lähettää ja klikkaat ”Send”.

Sitten haet kryptosivustolta (esim. Coinbase) oman lompakkosi osoitteen. Vastaanottaaksesi Bitcoinia, menet Bitcoin-lompakkoon/tilille ja klikkaat ”Receive”. Kopioit osoitteen ylös ja laitat sen Ledger Liveen.

Esimerkiksi XRP:tä siirreltäessä pitää laittaa mukaan ”XRP Tag” tai ”Destination Tag”, jotta rahat löytävät juuri sinun tilillesi. Tämä siitä syystä, että kryptosivuston kaikki XRP:t ovat yleensä yhden osoitteen alla ja tällä ”XRP Tagilla” sitten erotellaan käyttäjien rahat toisistaan.

5. Mitä jos Ledger Nano S menee rikki tai hukkaan? Asiaa 24 turvasanan tärkeydestä:

Tämä kysymys on monella mielessä.

Jos tämä pieni USB-tikku häviää tai rikkoutuu, häviävätkö myös rahasi?

Eivät.

Itse laitteella ei sinänsä ole merkitystä vaan kaikista tärkein asia säilyttää hyvässä tallessa ovat nuo 24 turvasanaa. Ne, jotka kirjoitat paperille ylös.

Itse asiassa, koko Ledger Nano S:n idea on se, että nuo turvasanat eivät koskaan joudu internetiin kytkettyyn laitteeseen (josta ne on hakkereiden ja erilaisten haittaohjelmien helpompi varastaa). Älä siis mielellään säilytä näitä turvasanoja ”digitaalisessa muodossa”. Mieluummin paperilla (jotkut kaivertavat jopa metallilevylle) jossain hyvässä tallessa.

Itse rahojen käyttöön riittää se, kun sinulla on itse USB-laite kytkettynä tietokoneeseen, tiedät laitteen PIN-numeron sekä salasanan Ledger Live -ohjelmistoon.

Vasta kun ja jos itse USB-laite häviää, etkä pääse enää käsiksi Ledger Liveen ja rahoihisi, joudut turvautumaan noihin 24 sanaan ja sitä kautta palauttamaan pääsysi niihin.

6. Vaihtoehtoja Ledger Nano S:lle?

Mitä muita turvallisia keinoja on säilyttää kryptovaluuttojansa?

Samalta valmistajalta löytyy Ledger Nano X. Sen voi kytkeä älypuhelimeen bluetoothin kautta. Siinä on myös kapasiteettia useammalle applikaatiolle (jos aiot sijoittaa moniin eri kryptovaluuttoihin).

Trezor on toinen suosittu kryptovaluuttalompakoiden valmistaja. Ei vielä kokemusta näistä. Kun katsotaan Googlen tilastotietoja, on Ledger huomattavasti suositumpi valmistaja kuin Trezor.

Eli tällä hetkellä Ledgerin tuotteet ovat todella suosittuja – etenkin niiden helppokäyttöisyytensä ansiosta.

Yhteenveto

Ledger Nano S on siis helppo ja halpa keino kenelle tahansa tekniikasta tietämättömällekin bitcoin- ja kryptosijoittajalle laittaa virtuaalirahojaan parempaan talteen.

Pienenä miinuksena on se, että laitteella ei ole kapasiteettia kovin monelle eri valuutalle (Ledger ilmoittaa kapasiteetin olevan 3 ja 18 välillä). Eli jos aikoo ostaa lukuisia eri kryptovaluuttoja, silloin kannattanee katsoa uudempaa ja tehokkaampaa (mutta hieman kalliimpaa) Ledger Nano X -mallia.

Eli, Hillomaisterilta vahvahko suositus Ledger Nano S:lle.

Se on hyvä laite ”jakaa riskiä” ja siirtää ainakin osa bitcoin- tai muista kryptosijoituksistasi hyvään talteen. Ja Ledger.com toimi tilauspaikkana varsin mallikkaasti.

Onko sinulla kokemuksia Ledger Nano S:stä? Hyviä/huonoja? Kommentoi tuohon alapuolelle.

2 KOMMENTIT

  1. Kyllä siihen nano ässälle voi tallentaa rajattomasti eri lompakoita. Täytyy vaan poistaa aplikaatioita ja sitten tarvittaessa ladata ne takaisin.

  2. Miksi Ledge nano S ei toimi. Olen antanut koodin ja saanut 24 sanaa. Ohjelma pyytää tunnistamaan lompakon kytkemällä lompakko irti ja kiinni. Näytössä näkyy vain #Welcome to Ledger nano S” eikä napit toimi. Missä vika?

Kommentoi

Please enter your comment!
Please enter your name here