coinbase kokemuksia 2019Tässä artikkelissa kokemuksia Coinbase.comista, eli yhdestä maailman suosituimmasta kryptovaluuttojen kauppapaikasta.

Kyseessä on amerikkalainen sivusto, josta myös suomalaiset voivat ostaa/myydä/siirrellä kryptovaluuttoja, kuten Bitcoinia, Ethereumia ja XRP:tä.

Mutta, onko Coinbase hyvä?

Ja miten sivusto ylipäätään toimii?

Tässä 7 osaan jaettu Coinbase-arvostelumme ja tietopakettimme:

1. Onko Coinbase luotettava?

Coinbase on numeroiden valossa maailman suosituin sivusto ostaa kryptovaluuttaa euroilla ja dollareilla. Coinbase.com-sivustolla vierailee kymmeniä miljoonia ihmisiä joka kuukausi:

coinbase luotettava

Jos katsotaan sen suosiota Suomessa, eli kuinka paljon Googlesta haetaan Coinbase-sanaa, käy ilmi, että se on kutakuinkin tasoissa kotimaisen kilpailijansa, Coinmotionin, kanssa:

coinbase finland
Coinbase-sanaa haetaan Suomessa Googlessa arviolta 9400 kertaa kuukaudessa

Eli varsin moni suomalainen luottaa tämän sivuston palveluihin. (Lue myös: Coinmotion kokemuksia)

Coinbase.comin taustalla on Coinbase Inc, joka on perustettu vuonna 2012 ja operoi San Franciscosta käsin. Eli luotettavan ja suositun oloinen sivusto on kyseessä.

2. Mitä kryptovaluuttaa voi ostaa Coinbasesta?

Tätä kirjoittaessa Coinbasesta voi ostaa 14 eri kryptovaluuttaa:

 • Bitcoin (BTC)
 • Ethereum (ETH)
 • Litecoin (LTC)
 • XRP
 • Bitcoin Cash (BCH)
 • EOS
 • Stellar Lumens (XLM)
 • Ethereum Classic (ETC)
 • Zcash (XEC)
 • Basic Attention Token (BAT)
 • USD Coin (USDC)
 • 0x (ZRX)
 • Augur (REP)
 • DAI

Eli kun suurin osa ihmisistä haluaa ostaa noita listan alkupään valuuttoja kuten bitcoinia, ethereumia ja vaikka XRP:tä, on Coinbasessa varsin riittävä valikoima eri kryptoja.

Ja jos haluaa ostaa vielä tuntemattomampia valuuttoja, voit avata tilin vaikka Binance.comiin. Sinne ei tätä kirjoittaessa voi siirtää euro-rahaa aivan yhtä helposti kuin Coinbaseen, mutta voit siirtää esim bitcoinia Coinbasesta Binanceen ja sitten sillä rahalla ostaa niitä vähemmän tunnettuja kryptovaluuttoja.

3. Coinbase & Suomi – miten hyvin tämä sivusto toimii suomalaisille?

Eli koska sivusto on englanninkielinen ja sitä pyörittää USA:han rekisteröity yritys, miten hyvin se toimii Suomessa?

Varsin hyvin:

Eli ensinnäkin, sinne hyväksytään Suomessa asuvat asiakkaat ja siellä asiointi on suomalaisille täysin laillista.

Rahaa voi siirtää SEPA-maksuna eli perus tilisiirtona ilman kuluja. Siirrossa tosin kestää yleensä vähintään noin vuorokausi, että se näkyy Coinbase-tililläsi. Coinbasella on Virossa AS LHV Pankissa pankkitili (vastaanottajana CB Payments Ltd) eli sinne pitäisi liikahtaa suomalaiselta pankkitililtä tehty tilisiirto 1-2 pankkipäivässä.

Entä tunnistautuminen/henkilöllisyyden todistaminen?

Coinbaseen et voi tunnistautua suomalaisilla verkkopankkitunnuksillasi. Sinun pitää manuaalisesti lähettää kopio/kuva henkkareista ja jostain dokumentista (esim. puhelinlasku), josta näkyy kotiosoitteesi. Nämä pitää hoitaa kuntoon ennen kuin Coinbasesta voi kotiuttaa rahaa takaisin omalle pankkitilille.

Yksi vinkki ennen kuin liityt Coinbaseen:

Kun rekisteröidyt, varmista, että internet-yhteytesi käyttää suomalaista IP-osoitetta (jos asut Suomessa). Jos esimerkiksi olet reissussa ulkomailla tai sinulla on VPN käytössä (jossa ulkomainen serveri käytössä), saattaa Coinbase lukita kyseisen maan sinun Coinbase-tilisi tietoihin. Tämä voi koitua ongelmaksi siinä vaiheessa, kun haluat kotiuttaa euroja takaisin itsellesi. Coinbase-tili ei nimittäin anna sinun lisätä pankkitiliäsi kotiutuksia varten ennen kuin oma kotiosoite on varmennettu. Ja maan muuttaminen oikeaksi voi olla melko tuskainen prosessi, vaikka siellä tilin asetuksissa onkin maan vaihtoon liittyvä ominaisuus. Itse en ole saanut sitä vaihdettua lukuisten asiakaspalveluun lähetettyjen viestien jälkeenkään.

4. Näin Coinbase toimii (rekisteröityminen + tunnistautuminen + rahansiirto):

Liittyminen on melko helppo proseduuri. Siinäs kun täyttelee tarvittavat kentät ja liittyy.

Mutta sitten kun haluat alkaa siirtämään sinne rahaa, pitää henkilöllisyys todentaa lähettämällä kuva omasta passista tai ajokortista (tai muusta virallisesta henkilöllisyystodistuksesta). Sen voi myös hoitaa melko kätevästi näyttämällä passia tai henkilökorttia tietokoneen webbikameraan, jota kautta sivusto osaa sen skannata.

Kun henkilöllisyys on todennettu, voit siirtää sinne rahaa joko luottokortilla tai tilisiirrolla. Ja sen jälkeen voit ostaa bitcoinia tai muuta kryptovaluuttaa. Kortilla tehty maksu näkyy tililläsi heti, pankkisiirrolla menee se vuorokausi tai yli.

Jos siirrät rahaa tilisiirtona, menet vain ”Accounts”-sivulle ja klikkaat EUR Walletista ”Deposit”. Sitten syötät pankkisi nimen (esim. Nordea Bank Oyj), tilinhaltijan eli sinun nimesi, siirrettävän summan. Sen jälkeen sinulle kerrotaan mille pankkitilille ja millä viitenumerolla (viestillä) voit tehdä tilisiirron.

5. Coinbasen hinnasto?

Itse tilin omistamisesta ei mene juoksevia kuluja ollenkaan. Mutta rahasiirroista ja kryptojen ostamisesta menee, ja seuraavasti:

Rahan (€) talletus:

 • tilisiirtona 0 €
 • pankki- tai luottokortilla maksaen 3,99%

Rahan (€) kotiutus tilisiirtona:

 • 0,15 € per siirto

Kryptovaluutan ostaminen/myyminen/siirtäminen:

Jos ostat tai myyt kryptovaluuttoja Coinbasen kautta, menee siitä 1,49 % per siirrettävä summa (yli 200 € summissa). Eli mikäli ostaisit 1000 eurolla bitcoinia, menee siitä Coinbaselle kuluihin 14,90 €.

coinbase suomi kokemuksia
Kuvakaappaus Coinbase.comista

Alle 200 € summissa kulu on suhteessa isompi, tarkemmat tiedot löytyy Coinbasen FAQ:n syövereistä:

coinbase hinnasto

Jos siirrät esimerkiksi bitcoinia Coinbase-lompakosta omaan lompakkoon (tai jollekin toiselle henkilölle), menee siitä ns. ”miner fee”, eli louhijan palkkio (joka ei mene Coinbaselle, vaikka he sen sinulta veloittavatkin).

Miner fee (network fee) ei ilmeisesti ole jokin tietty kiinteä kulu vaan se vaihtelee. Kokemukseni mukaan esimerkiksi 14700 euron siirrossa kulu oli vain 1,85 €. Eli varsin minimaalinen kulu menee kun kryptovaluuttaa liikutellaan lompakosta toiseen.

6. Coinbase lompakko vs. oma fyysinen lompakko?

Voit säilyttää kryptovaluuttasi joko Coinbasessa (jolloin teknisesti ottaen Coinbase Inc omistaa kryptovaluuttasi). Jos kävisi niin dramaattisesti, että Coinbase Inc menisi nurin (tai tilisi hakkeroitaisiin), saattaisit menettää Coinbase-lompakossa olevat valuuttasi.

Sinulla on periaatteessa jokaiselle valuutalle oma lompakko Coinbasessa:

coinbase suomi finland

Jos haluat tallettaa Coinbaseen euroja, aloitat vain klikkaamalla euro-lompakosta ”Deposit”. Jos haluat siirtää bitcoin-lompakosta BTC:tä vaikkapa kaverille, klikkaat ”Send”. Jos kaveri haluaa sinulle lähettää BTC:tä, klikkaat ”Receive” ja kopioit sieltä oman BTC-lompakkosi osoitteen, jonka annat kaverille.

Eli näin toimivat Coinbase-lompakot.

Coinbase kun on maailman suosituin kryptovaluuttojen kauppapaikka, joten luulisi sen olevan luotettava paikka säilyttää rahansa. Heillä ei ole tapahtunut olemassaolonsa aikana mitään suurta hakkerointiskandaalia tai muuta turvallisuuskatastrofia, mutta mikäli haluat itse olla vastuussa kryptovaluutoistasi, voit myös itse ylläpitää rahojasi omassa lompakossasi.

Tällä hetkellä kenties suosituin ”fyysinen” USB-lompakko on Ledger Nano S (tai Ledgerin uusi bluetoothilla toimiva X-malli). Jos ja kun sinulla on oma lompakko, voit mennä Coinbasessa sinne lompakon puolelle ja lähettää (Send) kryptovaluuttaa sinne omaan lompakkoosi (sitten kun tiedät oman lompakkosi osoitteen). Silloin olet itse oma pankkisi ja itse vastuussa lompakkosi salasanalistasta.

7. Coinbase kokemuksia netin keskustelupalstoilta:

Suoritimme katsauksen netin keskustelupalstoille. Millaisia mahdollisia ongelmia siellä on havaittu Coinbasen kanssa?

Vuosilta 2018 ja 2019 löytyy aika vähän enää juttua Coinbasesta. Ilmeisesti homma toimii varsin hyvin, sillä valituksia ei liiemmin keskustelupalstoilla enää näy. Aiemmilta vuosilta on jonkin verran valiteltu sitä, että Coinbase utelee henkilökohtaisia tietoja eikä rahoja voinut enää liikutella anonyymisti. Nykyään voi olla melko vaikeaa ostaa kryptovaluuttaa anonyymisti. Tai, ostaa voi toki esimerkiksi Suomessakin Bittimaateista käteisellä, mutta rahojen nostaminen euroiksi itselleen taitaa olla mahdotonta. Terrorismi sitä, huumekauppa tätä – mitä se eliitti nyt onkaan keksinyt selitykseksi, jotta lampaat eivät saisi liikaa valtaa ja vapautta.

Lisäksi jotkut ovat valitelleet Coinbasen suuria kuluja ostaessa tai myydessä kryptoja euroilla. Esimerkiksi Bitstamp-niminen palvelu on noussut esille halvempana vaihtoehtona (vaikka onkin hieman tuntemattomampi palvelu). Mutta silti Coinbasessa on pienemmät kulut kuin kotimaisessa Coinmotionissa.

Kaiken kaikkiaan, melko positiivisia käyttäjäkokemuksia tuntuu kansalla olevan Coinbasesta.

Yhteenveto

Coinbase on helppokäyttöinen palvelu ostaa/myydä ja liikutella kryptovaluuttaa. Kuka tahansa osaa käyttää sitä, eli ei tarvitse olla mikään tietotekninen yli-ekspertti, jotta pääsee mukaan kryptovaluuttojen ihmeelliseen maailmaan.

Pientä miinusta tulee asiakaspalvelun ”robottimaisuudesta” ja vaikeasti tavoiteltavuudesta. Siellä on jo niin paljon käyttäjiä ympäri maailmaa, että asiakaspalvelussa ei ilmeisesti riitä resursseja erikoisempien ongelmien ratkomiseen, kuten tuo ylempänä kuvailtu tilin tiedoissa olevan maan vaihtaminen.

Mutta, semi-vahva suositus Coinbaselle. Neljä ja puoli kautta viisi.

Onko sinulla jo kokemuksia Coinbasesta? Laita kommenttia tuohon alapuolelle.

Kommentoi

Please enter your comment!
Please enter your name here