Pohditko, että onko bitcoin huijausta?
Tai bongasit Facebookista jonkin bitcoinilla rikastumista lupailevan artikkelin?
Oli miten oli, tässä artikkelissa puhutaan bitcoin-huijauksista ja ylipäätään siitä onko koko bitcoin-juttu huijausta vai ei.
Asiaa on syytä käydä läpi, sillä suomalainen, ja etenkin sellainen yli 50-vuotias mies tai nainen, on luultavasti maailman hyväuskoisin ihminen. Kaikki uskotaan – oli kyseessä sitten kuuhun laskeutuminen tai houkutteleva tarina bitcoinilla rikastuneesta ihmisestä. Helposti huijattava ihmislajike on siis kyseessä.
Eli tässä infoa miten vältät bitcoin-huijaukset ja ostat sitä ”aitoa” bitcoinia, mikäli ylipäätään haluat siihen sijoittaa:
1. Onko koko bitcoin huijausta?
Ensinnäkin. Jos sanoo, että ”bitcoin on huijausta”, on vähän sama asia kun sanoisi, että ”eurot on huijausta!”.
Ymmärrätkö?
Bitcoin on vain valuutta (virtuaalinen sellainen). Se on ollut olemassa jo 10 vuotta. Kertaakaan sitä ei ole hakkeroitu eikä systeemi ole kaatunut. Sitä ei omista mikään yksi taho. Mikään yksi hillopäällikkö tai -organisaatio ei ole pyramidin huipulla, joka hyötyisi enemmän kuin muut bitcoinia omistavat ihmiset.
Bitcoinin kurssin arvo suhteessa euroon/dollariin on toki mennyt ylös-alas tässä sen 10-vuotisen historiansa aikana:
Esimerkiksi viimeisen 1 vuoden aikana sen alhaisin arvo on ollut 2847 euroa ja korkein arvo reilun 12 000 euroa.
Eli riippuu miten määritellään sana ”huijaus”. Jos ostat bitcoinia 10 000 € kappalehintaan ja sen arvo romahtaa 1000 euroon, onko se silloin huijausta? Vai teitkö vain huonon sijoituksen? Tästä syystä kannattaa itse olla hyvin perillä mikä bitcoin on ja tehdä itse omat päätelmänsä, mikäli uskoo sen tulevaisuuteen vai ei.
Tapaukset, kun ihmiset ovat menettäneet bitcoininsa (vastoin tahtoaan) ovat seuraavanlaisia:
1. He ovat pitäneet bitcoinejaan kryptovaluuttasivustolla, joka on mennyt konkurssiin tai on suljettu. (Kannattaa suosia isompia ja tunnetumpia sivustoja tai siirtää valuutat omaan kryptovaluuttalompakkoon)
2. He ovat menettäneet bitcoininsa turva-avaimet eivätkä pääse enää rahoihinsa käsiksi.
Eli jos haluaa pitää bitcoininsa turvassa, kannattaa olla itse vastuussa omista turva-avaimistaan. Moni säilyttää niitä paperilla, mutta moni ostaa oman virtuaalivaluuttalompakon (esim. Ledger Nano S), jonka lisäksi laittaa omat salasanat paperille ylös ja talteen.
Toki kaikki on mahdollista; ehkä bitcoin voi kaatua ja arvo mennä nollaan (10-vuotisesta kohtalaisen säännöllisestä arvonkasvustaan huolimatta). Toisaalta eurot ja dollaritkin voivat romahtaa (jota on jopa pidetty todennäköisempänä vaihtoehtona seuraavien vuosien ja vuosikymmenien aikana).
Lue lisää Hillomaisterin Bitcoin-kokemuksia (<– siellä on paljon tietoa ja yksi hyvä dokumentti, joka sinun kannattaa katsoa).
2. Erilaiset bitcoin-huijaukset:
Facebookissa pyörii kaikenlaisia ihmeellisiä bitcoiniin liittyviä mainosartikkeleita. Kaava on yleensä sama:
Mainos vie artikkeliin, jossa ensin kerrotaan jokin tarina bitcoinilla rikastuneesta ihmisestä. Sen jälkeen sinua kehotetaan rekisteröitymään johonkin palveluun, jossa myös sinä voit rikastua bitcoinilla (niinpä tietenkin). Esimerkiksi Bitcoin Code -sivusto on yleisesti tunnettu huijaus.
Artikkeleissa saatetaan käyttää julkkisten nimiä ja kuvia. On Elon Muskista jotain tarinaa, tai viimeisimpänä yleisenä huijauksena uutinen, joka vie Ylen uutisten näköiselle sivustolle, jossa uutistenlukija Matti Rönkä haastattelee jotain bitcoinilla tienaavaa hillopäällikköä.
Lue vaikka tämä uutinen Ylen sivuilta, niin tiedät mistä on kyse. Siinä suomalainen hyväuskoinen rouvashenkilö oli menettänyt satoja euroja, kun halusi tällaisen mainosartikkelin innoittamana rikastua bitcoinilla.
Mikäli jokin artikkeli lupailee jotain, mikä vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta, on se yleensä juuri sitä.
Miksi kukaan tuntematon ihminen haluaisi, että sinä rikastut? Jos itse löytäisit kultaa purosta, hälyttäisitkö kaikki kylän miehet paikalle, jotta hekin saisivat sitä? Et. Tai, jos olet aito kommunisti, niin sitten. Mutta, vaikka olisit näennäiskommunisti, kuten Paleface tai Madventuresin pojat, niin et kyllä sittenkään soittaisi. Keräisit itse talteen kaiken minkä löydät.
3. Näin vältät bitcoin-huijaukset ja ostat sitä itseään, eli aitoa bitcoinia:
Jos katsotaan tilastoja, ovat maailman suosituimmat kryptovaluuttoihin erikoistuneet kauppapaikat seuraavia:
- Coinbase
- Kraken
- Binance
Suomalaisen Prasos Oy:n pyörittämä Coinmotion (entinen Bittiraha) on myös luotettavaksi havaittu sivusto.
Millekään sivustolle ei vaadita liittymismaksua (kuten esim. Bitcoin Code -nimisessä palvelussa, joka on osoittautunut huijaukseksi). Jos sinulta vaaditaan jotain outoja liittymismaksuja tai minimitalletusmääriä, on kyseessä todennäköisesti huijaus.
Esimerkiksi Coinbase toimii seuraavanlaisesti:
1. Liityt sivustolle (ilmaiseksi)
2. Siirrät sinne rahaa haluamasi määrän
3. Ostat kryptovaluuttaa, esimerkiksi bitcoinia päivän kurssilla. Sivusto ottaa tyypillisesti 0-2 % ostokulun, eli jos ostat 500 eurolla bitcoinia, saattaa siitä mennä 10 € välityskuluihin.
Kannattaa suosia niitä suosituimpia sivustoja vaikka jokin uusi kauppapaikka tarjoaisi bitcoinin ostamista ilman välityspalkkiota. Silloin tällöin näkee uutisia, kun jokin kryptosivusto on yhtäkkiä suljettu ja asiakkaiden kryptovaluutat hävinneet sen sileän tien.
Eli turvallisinta on käyttää isoja ja tunnettuja sivustoja, ja vielä turvallisempaa on siirtää bitcoinit omaan fyysiseen lompakkoon talteen sieltä sivustolta.
Yhteenveto
Itse bitcoin ei siis ole huijausta, mutta sen nimissä tehdään tänä päivänä monia huijauksia.
Eli älä usko erilaisia artikkeleita ja tarinoita, jotka lupaavat äkkirikastumista bitcoinilla.
Jos aiot sijoittaa bitcoiniin, asioi vain neutraaleilla kryptovaluuttoihin erikoistuneilla kauppapaikoilla, jossa voit itse ostaa bitcoinia ja kryptovaluuttoja päivän kurssilla. Opiskele itse bitcoinia ja sijoita siihen mikäli itse uskot sen tulevaisuuteen.
Millaisia bitcoinin nimissä yritettyjä huijauksia sinä olet havainnut? Laita kommenttia ja kokemuksiasi tuohon alapuolella olevaan kommenttiboksiin.
Bitcoinia manipuloimalla miljardöörit tienaavat up- ja down-valuutoilla.
Bitcoinilla siis keinotellaan.
Bitcoinin liikkeitä ei voi ennustaa.
Ainoastaan miljardeilla pitkoa liikuttava tietää mitä seuraavaksi tapahtuu.
Ehkä näin. Mutta historia on osoittanut, että myös tavallinen lammas on voinut hyötyä bitcoinista (tai mistä tahansa muusta omaisuusluokasta).